HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

HiFi Scenen Talks – Mew

Het geluid van een simpelere wereld

20 jaar geleden kwam het album ‘A Triumph for Man’ van de Deense rockband Mew uit. Een indrukwekkend debuutalbum dat het begin vormde van een reis die de band naar alle uithoeken van de wereld zou brengen. Ze gingen in Londen wonen, speelden op een aantal grote evenementen en hielden zich natuurlijk ook bezig met het schrijven en produceren van fenomenaal goede muziek. Anno 2017 bestaat de band, na het afscheid van gitarist Bo Rune Madsen, uit drie leden. Ze zijn net klaar met hun achtste album ‘Visuals’, dat ze in eigen regie hebben opgenomen – met het geluid van een simpelere wereld.

Mew kreeg inspiratie voor de eerste teksten en melodieën aan het einde van de tournee die ze hadden georganiseerd voor hun vorige album ‘+/-’. ‘Het nieuwe materiaal begon eigenlijk met de schetsen van Jonas (Bjerre, zanger – red.). Dat doet hij echt heel goed’, vertelt bassist Johan Wohlert. ‘En dus nam ik ze op, schaafde er een beetje aan en samen begonnen we te knippen en plakken om er nieuwe nummers van te maken. “Visuals” is eigenlijk een combinatie van oude en nieuwe ideeën. Zo hebben we feitelijk altijd gewerkt, in tegenstelling tot andere bands, die bij iedere plaat helemaal opnieuw beginnen, zonder oude akkoorden of ideeën te gebruiken.’

Teamprestatie

Tegelijkertijd heeft Mew echter een paar opmerkelijke keuzes gemaakt, waardoor het opnameproces van het nieuwe album er heel anders uitzag dan bij hun eerdere platen. Om te beginnen probeerden ze een aantal nummers zelf af te ronden, zonder producer – iets wat ze nog nooit hadden gedaan. Maar dat bleek een heel goede keuze te zijn. Johan zegt hierover: ‘Toen we met de gedachte speelden het album zelf te produceren, kregen we allemaal een beetje trillende knieën – maar we besloten om het toch te proberen, ook om wat geld te besparen. En de opnames gingen eigenlijk heel goed, vooral omdat we nu alle beslissingen zelf konden nemen, zonder rekening te hoeven houden met iemand anders. Maar het was ook wel echt een teamprestatie, aangezien we geen producer hadden om mee te overleggen. En dus moesten we zelf beslissen of een bepaald idee goed genoeg was. En als een van ons twijfelde, hebben de anderen hem aangemoedigd. Eigenlijk zijn we uitgegaan van het principe: als het goed klinkt, dan is het goed – en dan moeten we er iets mee doen.’

Ook besloot de band om kortere en meer ‘in your face’ nummers te schrijven voor ‘Visuals’ – in tegenstelling tot de epische nummers waar Mew om bekend stond.
‘Ik denk niet dat we ooit een echte popband zullen worden’, zegt Johan Wolgert en hij voegt hieraan toe: ‘Maar we hadden zin om iets anders te doen dan op ‘+/-’. De nummers op ‘Visuals’ zijn veel strakker, een beetje meer ‘quirky pop’ – misschien wat meer Prefab Sprout of Talk Talk en wat minder Pink Floyd. We hebben ons echt ingehouden – en dat is goed gelukt.’

Het geluid van een simpelere wereld

De nieuwe nummers van Mew zijn in een aantal kleinere studio’s in Kopenhagen opgenomen, en natuurlijk bij de bandleden thuis. Een gefragmenteerd opnameproces dus, wat wel weer extra veel vrijheid gaf. Johan is verbaasd dat het album zo massief en goed klinkt. Volgens hem komt dat door de plaatsen waar ze alles hebben opgenomen en door alle technische en mobiele mogelijkheden van tegenwoordig.
De plaat klinkt heel positief en hoopvol, vindt Johan – wat goed aansluit bij de sfeer van toen ze de nummers hebben ingespeeld.

En ten slotte is er nog een belangrijk verschil met vroeger. Mew heeft op ‘Visuals’ meer samples gebruikt.
‘We hebben een heleboel oude films en tekenfilms bekeken om geluiden te vinden die we konden gebruiken’, zegt Johan. ‘Niet echt nummers of liedjes, maar meer het geluid van bijvoorbeeld oude strijkers. Die hebben we gesampled en gebruikt om onze eigen melodieën te schrijven. In plaats van een goed geluid te zoeken op een synthesizer, hebben we het geluid gebruikt van films uit een tijd dat de wereld nog een stuk simpeler was – iets waar Portishead bijvoorbeeld vreselijk goed in is’, sluit bassist Johan Wolgert af.

‘Visuals’ komt op 28 april uit.

Wij denken dat je meer leuk vindt dan alleen deze pagina