Skip to content

Routers
de motor achter je streamingsysteem

Met streaming kun je muziek afspelen in meerdere kamers en alles aansturen met mobiele apparaten, bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Maar dat stelt wel hoge eisen aan je router, veel meer dan 'gewoon' internetgebruik.

In een omgeving met veel draadloze netwerken kun je bovendien last krijgen van ruis en interferentie, waardoor je netwerk niet optimaal functioneert. Als dat zo is, kun je alle zenders in de omgeving analyseren en je router zo instellen dat hij uitzendt op een minder drukbezet kanaal. Wij helpen je graag met tips en advies.

Om snel en stabiel te kunnen streamen, adviseren we om een kwaliteitsrouter te kopen en die aan te sluiten op de router/modem die je van je internetprovider hebt gekregen. Een goede router is vaak sneller, heeft een beter bereik en zorgt voor een betere communicatie tussen de verschillende apparaten op het netwerk.
Zo krijg je een streamingsysteem dat ook echt werkt.

En je kunt altijd bij ons terecht voor tips en advies over de juiste routers en de instellingen van grotere systemen.

De vijf routertips van HiFi Klubben

Koop je eigen router

De router/modem die je van je internetprovider hebt gekregen werkt prima voor ‘gewoon’ internetgebruik en een beperkt aantal draadloze apparaten. Maar meestal is hij minder geschikt voor streamingsystemen. Gelukkig is het niet moeilijk om een nieuwe router te installeren. Let er wel op dat je de routerfunctie en dus het draadloze netwerk van je oude router/modem uitzet, zodat hij nu alleen werkt als modem. Zo voorkom je dat er thuis meerdere netwerken door elkaar lopen.

Zet de router op een hoge plek

Routers werken als een soort antenne. Ze verzenden en ontvangen het draadloze signaal het best als ze een stuk boven de grond staan of hangen. Ook fysieke objecten kunnen het bereik en de stabiliteit van het draadloze signaal beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld een router maar beter niet op een metalen oppervlak zetten, zoals een koelkast, omdat dit het signaal tegenhoudt.

Trek kabels naar je access-points

Als het draadloze signaal grote afstanden moet overbruggen, is het verstandig om access-points aan het systeem toe te voegen. Als je streamingapparaten hebt die op een andere verdieping staan dan de router, adviseren we je om één access-point per verdieping aan te leggen. En om ervoor te zorgen dat ze het beste signaal ontvangen, kun je het best een kabel trekken van de router naar je access-points.

2,4 of 5 gHz?

De meeste nieuwe routers kunnen uitzenden op twee frequenties: 2,4 gHz en 5 gHz. Bij 2,4 gHz heb je meestal de beste bandbreedte, maar 5 gHz is sneller en heeft minder last van interferentie. Op korte afstanden is 5 gHz dus vaak het best, terwijl je voor langere afstanden beter 2,4 gHz kunt kiezen.

Opnieuw opstarten of resetten?

Streamingproducten onthouden de inloggegevens van je thuisnetwerk – tenzij je ze reset natuurlijk. Als de verbinding tussen een streamingapparaat en de router verbroken wordt, probeer dan eerst om het apparaat uit en weer aan te zetten. Als dat het probleem niet oplost, kun je de router, mobiele controller (smartphone, tablet...) en het streamingapparaat opnieuw opstarten.