Skip to content

Streaming-
services

Met streamingservices heb je heel snel en simpel toegang tot eindeloos veel muziek. En vaak ook nog met echte hifi-kwaliteit.

De populairste streamingservices op dit moment

 Voor de meeste mensen is streamingmuziek hetzelfde als Spotify. Hiermee krijg je onbeperkt toegang tot meer dan 70 miljoen nummers. Spotify is gevestigd in Zweden en heeft wereldwijd ongeveer 356 miljoen gebruikers, waarvan 158 miljoen een betaald abonnement hebben. Mensen zonder betaald abonnement kunnen streamen met een kwaliteit van 128 kbps, terwijl betalende gebruikers een resolutie van 320 kbps hebben. Spotify komt binnenkort met een hifi-versie, die een geluidskwaliteit heeft die vergelijkbaar is met een CD. Op dit moment is die echter nog niet gelanceerd, maar dat duurt niet lang meer. De meeste streamers met een Wi-Fi verbinding hebben Spotify Connect, zodat de streamer de muziek direct van Spotify kan afspelen, zonder je mobiel of laptop te belasten. Wij kunnen niet wachten om Spotify HiFi te testen!

In Scandinavië is het Noors-Amerikaanse TIDAL de grootste concurrent van Spotify. Op deze streamingservice staan ook zo’n 70 miljoen nummers. Het verschil is dat TIDAL, naast gecomprimeerde muziek met 320 kbps, nu al een HiFi-abonnement biedt waarmee je toegang krijgt tot ongecomprimeerde muziek met CD-kwaliteit. En een aantal albums is ook verkrijgbaar met HD-resolutie, voor een nóg betere geluidskwaliteit. Dan moet je echter wel MQA-bestanden kunnen afspelen. Een deel van de catalogus van TIDAL is ook verkrijgbaar in surroundformaten, zoals Dolby Atmos of 360 Reality Audio van Sony. We weten niet precies hoeveel betalende gebruikers TIDAL heeft, maar naar schatting ligt het aantal tussen de één en drie miljoen.

Apple Music heeft ongeveer evenveel nummers als Spotify en TIDAL – 75 miljoen. Maar omdat Apple Music nauw verbonden is met Apple’s eigen ecosysteem, kunnen iTunes-gebruikers naast de gestreamde nummers van Apple Music ook hun eigen iTunes-collectie afspelen. Apple was redelijk traag met het aanbieden van lossless streaming, maar in het voorjaar van 2021 maakte het bedrijf streaming met CD-kwaliteit en zelfs met 24-bit/192 kHz mogelijk. Deze lossless muziek, echt alle nummers op Apple Music, zijn zonder extra kosten toegankelijk voor alle 60 miljoen betalende gebruikers. Ondanks het feit dat Apple nu streamt met HD-kwaliteit, ondersteunt hun eigen streamingprotocol, AirPlay 2, alleen CD-kwaliteit, dus als je Apple Music gebruikt in combinatie met een streaminginstallatie, haal je niet alles uit de bestanden. Apple is bovendien ook een stap verder gegaan en biedt een deel van zijn catalogus aan in het Dolby Atmos-formaat. Dat geluid kun je bijvoorbeeld afspelen met een koptelefoon.

YouTube Music is een nieuwe streamingservice, maar omdat YouTube al het favoriete (gratis) platform is van de jongste generatie, heeft het na de lancering in 2015 een vliegende start gemaakt. YouTube Music is bovendien geïnstalleerd op alle smart-luidsprekers met Google Assistant. Net als de meeste streamingservices heeft YouTube Music een gratis abonnement met reclames en een beperkte geluidskwaliteit (128 kbps). De betaalde versie, YouTube Music Premium, is even duur als Spotify en Apple Music, maar de geluidskwaliteit is beperkt tot 256 kbit/s.

Het Franse Deezer bood als een van de eersten streaming aan met lossless CD-kwaliteit. Naast het HiFi-abonnement, dat even duur is als TIDAL HiFi, biedt Deezer ook een premium-abonnement aan met 320 kbps en een gratis abonnement met reclame en een resolutie van 128 kbps. Deezer werkt met de meeste streamingplatforms en met Google Chromecast.

Amazon Music is eigendom van internetgigant Amazon en heeft ongeveer 55 miljoen betalende gebruikers. Amazon Music heeft 50 miljoen nummers in CD-kwaliteit, plus miljoenen nummers in lossless HD-kwaliteit (tot 24-bit/192 kHz) en zelfs een aantal nummers met Dolby Atmos. De Amazon Music-speler is beschikbaar voor PC, Mac, iOS en Android, en ook voor Amazon’s eigen apparaten. Je kunt deze streamingservice ook afspelen met HEOS, Sonos en Bluesound.

Qobuz is, net als Deezer, gevestigd in Frankrijk, en is al sinds enkele jaren ook beschikbaar in Nederland. Natuurlijk ook met Nederlandse muziek. De muziek op Qobuz heeft een ongecomprimeerde HD-resolutie tot wel 24-bit/192 kHz. En naast streamen kun je de albums ook kopen als download, als je de muziek graag wil hebben of offline wilt luisteren.

Internetradio – streaming is niet alleen muziek, maar ook radio. Met een muziekstreamer kun je luisteren naar radiozenders en podcasts van over de hele wereld. De grootste aanbieder van internetradio is TuneIn, waarmee je naast lokale radiozenders en podcasts ook naar internationale radiozenders kunt luisteren. Wil je naar K-pop luisteren, direct uit Korea, of naar authentieke reggae uit Jamaica? Met internetradio houdt niets je meer tegen!

Maar elke streamingservice heeft zijn voor- en nadelen. Bij HiFi Klubben hebben we ook niet één favoriet, en vaak bepaalt de dynamiek en de kwaliteit van de originele opname vaak hoe goed een nummer wel of niet klinkt. We merken echter wel dat de geluidskwaliteit van de nummers op een aantal streamingservices nogal wisselt, welke streamingservice je ook kiest – dus doe jezelf een plezier en controleer je instellingen voor de geluidskwaliteit. Dat geldt sowieso – of je nu streamt vanaf je telefoon, laptop of iets anders. Dat kan echt veel verschil maken, want meestal is de standaardinstelling voor de geluidskwaliteit relatief laag en wordt voorrang gegeven aan een stabiele internetverbinding.

Vroeger stond muziek van het internet gelijk aan slechte kwaliteit en een slecht geweten. Want in de beginjaren van het internet waren muziekbestanden van lage kwaliteit – MP3’s van 128 kbit/s – en ze waren allemaal illegaal.

Maar nu niet meer. Tegenwoordig kun je voor het bedrag dat je vroeger aan een CD uitgaf luisteren naar miljoenen nummers. Legaal en met goede kwaliteit. Hier vind je dat zeldzame live-album van je favoriete band dat je nooit hebt kunnen vinden. En je kunt nieuwe, interessante muziek ontdekken.

Op de meeste streamingservices vind je alle releases van alle bekende – en onbekende – artiesten. Je moet echt wel een heel grote muzieknerd zijn om nummers te vinden die er niet op staan. En de keuze is gegarandeerd groter dan bij de grootste platenzaak – online of fysiek.

De geluidskwaliteit was tot nog toe de zwakke plek van veel streamingservices. Maar tegenwoordig hebben de meeste streamingservices echte CD-kwaliteit – en soms gaan ze zelfs een stap verder met HD-muziek met een kwaliteit die beter is dan op CD.

Welke streamingservice moet ik kiezen voor mijn multiroomsysteem?

Niet alle streamingservices werken met alle multiroomsystemen, dus het is altijd goed om te bedenken welk systeem je thuis wilt gebruiken als je een streamingservice kiest.

 

Spotify

TIDAL

Apple Music

Qobuz

Deezer

Amazon music

Youtube Music

Sonos

X X X X X X X

BluOS/Bluesound

X* X   X X X  

Denon HEOS

X* X     X X  

B&W Formation

X* X   X X    

Roon

  X   X      

* Via Spotify Connect

Veel multiroomsystemen ondersteunen tegenwoordig ook AirPlay 2 of Chromecast om draadloos geluid te streamen. Dat betekent dat er, ook als je multiroomsysteem geen streamingservice ondersteunt, toch een manier is om alles samen te laten werken. AirPlay 2 is het protocol van Apple om draadloos geluid te streamen en het werkt daarom alleen met Apple-apparaten, zoals iPhone, iPad en Mac. Google Chromecast werkt op Android- en Apple-apparaten en op PC. Deze twee systemen zijn echt heel slim, maar hun multiroomfunctionaliteit is nogal beperkt vergeleken met echte multiroomsystemen.

Dolby Atmos – muziek in surround

Naarmate de interesse in HD-streaming toeneemt, gebeurt er ook steeds meer op het gebied van muziek met surroundgeluid. De streamingservices TIDAL en Apple Music bieden op dit moment al muziek aan in Dolby Atmos-formaat. Dit formaat kennen we vooral van films, maar het wordt ook steeds gangbaarder bij muziek. Het geeft een totaal andere beleving dan gewone stereomuziek. Op dit moment zijn er echter nog een paar beperkingen, omdat streamingservices nog niet de mogelijkheid bieden om surroundmuziek af te spelen via multiroomsystemen. De populairste manier om op dit moment te luisteren naar Dolby Atmos-muziek is vanaf je telefoon met een bekabelde koptelefoon of een Bluetooth-koptelefoon – dat is al heel leuk, maar echt fantastisch wordt het pas als je het kunt beluisteren via een surroundinstallatie.

Nerdalert – kilobit

Als je op zoek bent naar een goede streamingservice, is het soms lastig om erachter te komen welke de hoogste resolutie heeft. Vaak gebruiken ze heel vage termen in hun marketing, maar als je even wat dieper graaft, kun je vaak wel meer informatie vinden.

De nuttigste informatie over de resolutie wordt weergegeven in kilobits per seconde, of kbps. Deze waarde geeft aan hoeveel informatie het bestand per seconde bevat. Hoe hoger, hoe beter, maar geluidskwaliteit is meer dan een hoge bitrate. De keuzes die artiesten maken tijdens de opnames en de mastering zijn het allerbelangrijkst, maar door een streamingservice te kiezen met hoge kwaliteit, heb je een goed uitgangspunt om optimaal van je muziek te genieten. Lossless CD-kwaliteit heeft een maximale resolutie van 1411 kbps, terwijl gecomprimeerde bestanden meestal tussen de 128 en 320 kbps zijn. HD-geluid kan een heleboel resoluties en formaten betekenen, en kan oplopen tot wel 9216 kbps.