Skip to content

DALI OPTICON MK2 – True HiFi

Indrukwekkend geluid, nu nog indrukwekkender

Heb je ook wel eens idee dat je muziek iets mist? Dat niet alle nuances en lagen helemaal tot hun recht komen? En dat het grote geheel ontbreekt? Het is best moeilijk om goed geluid te creëren zonder de benodigde kennis van natuurkunde, technologie, productie, gebruik en de verwachtingen van luisteraars. Al meer dan 37 jaar heeft DALI zijn kennis verfijnd, en wel zo dat hun luidsprekers over de hele wereld worden gezien als de absolute top. DALI’s totaal eigen geluid zet de muziek centraal en verheft de intentie van de artiest tot een niveau dat je voor dit geld maar zelden ziet. De voortdurende ontwikkeling van technologie, productiemiddelen en gebruikersbehoefte vindt zijn neerslag in de continue ontwikkeling van nieuwe producten en de onvermoeibare zoektocht naar het perfecte geluid.

Deens kwaliteitsgeluid

De DALI OPTICON MK2 wordt in Denemarken gemaakt en is een voorbeeld van DALI’s voortdurende zoektocht naar verbetering om de allerkleinste details in muziek tot leven te brengen. Deze luidsprekerserie is het natuurlijke resultaat van de veelgeprezen DALI OPTICON die ongeveer vijf jaar geleden werd geïntroduceerd. Waar sommige merken de afstelling van hun producten veranderen om meer bas toe te voegen of andere elementen te benadrukken, combineert de DALI OPTICON MK2 technologieën voor een zo realistisch mogelijk geluid. De filosofie van DALI is altijd geweest dat echte hifi het werk van de artiest intact laat en tegelijkertijd een zo eerlijk en realistisch mogelijke ervaring biedt.

DALI OPTICON MK2 – high-end technologie met een schitterend geluid

Een van de kenmerken van DALI is hun gepatenteerde Soft Magnetic Compound-technologie (SMC) die kleuring en vervorming tegengaat. SMC is een high-end technologie die het mechanische verlies in de luidspreker beperkt.

Het magneetsysteem van de meeste luidsprekers bestaat uit ijzeren componenten. De reden hiervoor is dat ijzer magnetisch geleidend is. Maar ijzer is ook elektrisch geleidend. Dat betekent dat er, terwijl de spreekspoel zich heen en weer beweegt in het magneetsysteem, een elektrisch geladen veld rondom de spreekspoel ontstaat. En als de omringende materialen gemaakt zijn van ijzer, dan lekt veel van de energie die overgedragen zou worden aan de spreekspoel weg naar het ijzer in het systeem. Dat is vooral van toepassing op componenten die vlak bij de spreekspoel liggen. En dat leidt tot vervorming, wat DALI voorkomt door SMC te gebruiken.

SMC – DALI’s patent op puur geluid

De oplossing die DALI heeft bedacht voor het probleem met vervorming is dat ze een poeder toevoegen van kleine ijzerdeeltjes die allemaal zijn voorzien van een coating. Dat betekent dat de ijzerdeeltjes elkaar niet aanraken als het poeder tot een vorm wordt samengeperst. Hierdoor wordt de energie niet weggeleid van de spreekspoel en wordt vervorming voorkomen. SMC is 10.000 keer minder elektrisch geleidend, maar even magnetisch geleidend als ijzer. Dat betekent dat het niet de nadelen van ijzer heeft, maar wel de voordelen. DALI heeft patent op het gebruik van SMC en is dus de enige luidsprekerfabrikant die deze technologie gebruikt om vervorming tegen te gaan. De technologie wordt in de meeste luidsprekers van DALI gebruikt en is een van de redenen waarom ze zo goed klinken.

DALI’s hybride tweeter is een unicum

Nog een reden voor het overtuigende hifi-geluid van DALI is hun hybride tweeter. Deze tweeter is een combinatie van een bandtweeter en een softdome-tweeter. De hybride tweeter wordt alleen gebruikt in DALI’s high-performance series zoals de EPICON, RUBICON en OPTICON. Deze combinatie van tweeters maakt een extra grote bandbreedte en een betere spreiding van de hoge frequenties mogelijk. De bandtweeter heeft een breed frequentiebereik met een uitstekende spreiding van de hoogste frequenties. Dat betekent dat de spreiding van de hoogste frequenties bij een bandtweeter niet afneemt, wat bij een dome-tweeter wel gebeurt.

De bandtweeter wordt geleidelijk geactiveerd rond de 10 kHz en bereikt zijn maximale vermogen bij 15-30 kHz, wat veel hoger is dan het menselijk gehoor kan waarnemen. Dat betekent dat de combinatie van een dome- en een bandtweeter een unieke spreiding mogelijk maakt in het hele frequentiegebied van 2,5 kHz tot meer dan 30 kHz en een extreem lineair gedrag van +/- 0,25 dB binnen het volledige frequentiebereik. En dus is deze combinatie ideaal om de hoge frequenties perfect weer te geven.

DALI OPTICON MK2 – voor iedere smaak

De DALI OPTICON MK2-serie bestaat uit zes verschillende modellen die allemaal in het Deense Nørager worden gebouwd, met SMC-bas- en middendrivers en een 29-mm-softdome-tweeter of DALI’s eigen hybride tweeter. De keuze van de tweeter wordt bepaald door de fysieke afmetingen van de luidspreker en de gebruikersbehoefte. De kleinere luidsprekers hebben bijvoorbeeld een softdome-tweeter, terwijl de vloerluidsprekers van de serie en de VOKAL zijn voorzien van een hybride tweeter.

Alle behuizingen zijn gemaakt van resonantieloos MDF, waaruit ook blijkt hoezeer DALI perfect geluid nastreeft. Ze doen geen compromissen als het gaat om hun eeuwige low-loss designprincipe – DALI loopt nergens de kantjes eraf. De keuze voor resonantieloos MDF beperkt het mechanische verlies in de luidsprekers. Dat betekent dat je als luisteraar alle details in het audiospoor hoort, zonder detailverlies. Met de OPTICON MK2 voorkom je geluidsverlies, zodat je altijd een maximale geluidservaring hebt.

Of je nu in een appartement of in een huis woont, of iets zoekt voor je kantoor, eetkamer of woonkamer, of voor je TV, of als je de luidsprekers aan de muur wilt hangen, er is een DALI OPTICON MK2 voor iedereen en voor iedere situatie. De serie bestaat uit:

Daarnaast worden de diverse modellen in verschillende afwerkingen geleverd. DALI heeft de baffles van alle witte en zwarte modellen een elegante, zacht satijnen finish gegeven. Naast de welbekende zwarte en witte behuizingen is er nu ook een nieuwe Tobacco Oak die echt opvalt met zijn zwart satijnen finish. Er staat je dus niets in de weg om zo snel mogelijk een DALI OPTICON MK2 mee naar huis te nemen.