Skip to content


Lemus werd in 2014 opgericht door de gerenommeerde Deense designer en ondernemer Rasmus Møller Kastrup, die in zijn werk technologie combineert met design. Hij wil een brug slaan tussen de meubel- en elektronicasector met audiomeubels die in Denemarken ontworpen, ontwikkeld en gebouwd worden.

16 producten

Het Deense Lemus

Echt Deens handwerk en goed geluid. Dat is de essentie van een nieuw Deens merk dat we net hebben toegevoegd aan het assortiment van HiFi Klubben. Het merk heet Lemus en specialiseert zich in mooie meubels en goed geluid in één simpele oplossing:

‘We willen goede producten verkopen, voor echte enthousiastelingen, maar ook voor gewone gebruikers. En we willen ook producten leveren voor klanten die hun elektronica willen opbergen, bijvoorbeeld in een meubel, maar die goed geluid wel belangrijk vinden. En die combinatie, daar richt Lemus zich op,’ aldus Jens Holst Larsen, productmanager bij HiFi Klubben.

Plug and play

Lemus onderscheidt zich van ons huidige aanbod van clic- en unnu-meubels, doordat de installatie is ingebouwd in het meubel zelf, vertelt Jens Holst Larsen. Bij clic en unnu koop je een meubel dat je zelfs kunt configureren en waar je een installatie aan moet toevoegen:

‘Dat is mooi en slim, maar je moet dan wel het een en ander weten over hifi-apparatuur. Met Lemus krijg je alles-in-één, zonder dat je hoeft na te denken over welke luidsprekers, installatie en kabels je nodig hebt. Je hoeft alleen de stekker erin te stoppen,’ legt hij uit.

Lemus installeert de elektronica en alle kabels in hun fabriek en werkt alles netjes weg. Hun klanten hoeven alleen nog de stekker in het stopcontact te doen, verbinding te maken met het netwerk en eventueel een TV aan te sluiten. Dan krijgen ze goed geluid met een mooi Deens ontwerp en echt vakmanschap:

‘Je zou kunnen zeggen dat Lemus ons en onze klanten het werk uit handen neemt,’ zegt Jens Holst Larsen met een glimlach. ‘Je krijgt een complete, geïntegreerde installatie. Als dat geen “plug and play” meer is, dan weet ik het niet.’

Vriendin kwam met idee achter Lemus

Lemus is opgericht door de gerenommeerde designer en ondernemer Rasmus Møller Kastrup, die in zijn werk technologie combineert met design. Het idee achter Lemus ontstond in 2014, toen hij als jonge hifi-fanaat ging samenwonen met zijn vriendin. Zij was niet heel enthousiast over zijn luidsprekers, vertelt Rasmus Møller Kastrup:

‘Toen ontstond het idee om goed geluid te combineren met mooi design. Daarom hebben we vanaf het begin naast de geluidstechniek ook veel nadruk gelegd op goed ontwerp, in tegenstelling tot andere bedrijven,’ vertelt hij.

Nadat hij eerst een Bluetooth-luidspreker had ontworpen, begon Rasmus Møller Kastrup zijn focus te verleggen naar de ontwikkeling van high-end hifi-meubels met een geïntegreerde stereo-installatie. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met een geluidstechnicus en een designer die beiden al hadden gewerkt met high-end hifi-geluid. In 2019 was het eerste product van de Lemus HOME-serie klaar:

‘We hebben ons laten inspireren door het klassieke AV-meubel. Maar we hebben ook gekeken naar de jaren 1960, toen beeld en geluid vaak gecombineerd werden – bijvoorbeeld B&O – maar tegelijkertijd waren we ook op zoek naar echt goed geluid,’ zegt Rasmus Møller Kastrup.

Ontwikkeld en gemaakt in Denemarken

Dat heeft geleid tot de drie producten van de HOME-serie. De Piano is ontworpen en ontwikkeld in Denemarken en gebouwd in Litouwen, terwijl de twee andere modellen, de Classic en Artistic, ook in Denemarken zijn gemaakt.

Vanaf het begin richtte het merk zich op gewone consumenten, dus geen echte hifi-fanaten, bijvoorbeeld door de meubels ‘plug and play’ te maken. Dat deden ze omdat andere, grotere fabrikanten veel succes hadden met kleinere, gebruiksvriendelijke producten zoals Bluetooth-luidsprekers. Iets wat de Kastrup ‘blikgeluid’ noemt.

‘Veel audioproducten zijn gericht op echte experts, die verstand hebben van elektriciteit, kabels enz. Bij Lemus hoeft dat niet – je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te doen. Wij combineren hifi-geluid met gebruiksvriendelijkheid,’ zegt Rasmus Møller Kastrup.

Streven naar acceptatie binnen de hifi-sector

Rasmus Møller Kastrup is blij dat Lemus nu deel uitmaakt van het assortiment van HiFi Klubben:

‘Met zijn expertise, ervaring, geschiedenis en fantastische winkels is HiFi Klubben voor ons de ideale partner, ook omdat we onze voetafdruk in het hifi-segment willen vergroten. Dit is echt een droom die uitkomt,’ aldus Rasmus Møller Kastrup, die hoopt dat de samenwerking zal werken als een soort kwaliteitsstempel, net als binnen de designwereld.

‘We willen graag bewijzen dat onze producten veel beter klinken dan die van veel concurrenten,’ zegt hij.

Ook Jens Holst Larsen heeft hoge verwachtingen voor de samenwerking met Lemus:

‘We proberen ons al jarenlang te positioneren als meer dan alleen een winkel voor de meest enthousiaste hifi-fans. Met de producten van Lemus proberen we nieuwe klanten aan te trekken die op zoek zijn naar goede kwaliteit, zonder gedoe. De meubels zijn mooi en betaalbaar voor al onze klanten. En ze klinken echt goed. Ze kunnen natuurlijk niet op tegen een echte high-end luidspreker, maar je zult ervan versteld staan als je ze hoort,’ zegt Jens Holst Larsen.

Feiten

  • Lemus is opgericht in 2014 en gevestigd in Kopenhagen en Aarhus.

  • De oprichter heet Rasmus Møller Kastrup en het bedrijf telt nu acht medewerkers (voltijd en deeltijd).

  • De Lemus HOME-serie heeft verschillende designprijzen gewonnen, waaronder de German Design Award. De drie producten bij HiFi Klubben zijn de Lemus HOME Piano, Lemus HOME Artistic en de Lemus HOME Classic 1500.

  • De producten kosten 1.649 euro. Voor dit bedrag krijg je dus naast het meubel een complete stereo-installatie/soundbar met luidsprekers en alle kabels.

  • Je kunt de audiomeubels van Lemus bekijken en beluisteren bij jouw lokale HiFi Klubben.