Skip to content

Luidsprekers in het plafond zijn de meest discrete manier om van muziek te genieten

INBOUWEN IN HET
PLAFOND

Als je je luidsprekers laat inbouwen in het plafond, kies je voor de meest discrete oplossing diebestaat. De luidsprekers bevinden zich volledig buiten je gezichtsveld, en als er geen muziek uitkomt,weet niemand dat ze er zijn. Dit is een onzichtbare oplossing die zijn geld meer dan waard isen waarmee je je huis kunt inrichten zonder rekening te hoeven houden met waar je luidsprekerskomen te staan.

Plafondluidsprekers zijn voornamelijk geschikt voor achtergrondmuziek in kleine en grote ruimtes, maar kunnen ook dienen als zij- en achterluidsprekers voor je home cinema. Ze zijn namelijk gemaakt voor plaatsen waar je geen superhelder hifi-geluid nodig hebt, en vooral bij een home cinema-systeem kan een minder exacte geluidsverspreiding zelfs een pluspunt zijn.

Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, zoals de CCM7-serie van B&W. Deze bestaat uit kwaliteitscomponenten die gericht zijn op je favoriete
luisterpositie. De CCM7-serie is een interessant alternatief als je op zoek bent naar een stereosysteem van goede kwaliteit, of een frontsysteem voor je home cinema, maar geen luidsprekers in de muren kunt inbouwen vanwege ramen, beton of andere obstakels.

Plafondluidsprekers voor iedere situatie

HiFi Klubben heeft een groot aantal plafondluidsprekers, zodat je de oplossing kunt kiezen die het best bij je past. We hebben bijvoorbeeld compacte modellen die passen in de hal, badkamer of andere plaatsen waarbij je minder hoge eisen stelt aan het geluid. Sommige modellen bestaan zelfs uit twee luidsprekereenheden, zodat je stereogeluid krijgt uit een luidspreker die discreet in het plafond is weggewerkt. Dit is ook een ideale oplossing voor rechthoekige kamers, waar het lastig kan zijn om een gelijkmatige verspreiding van het geluid te krijgen.

In het hogere luidsprekersegment krijg je een betere geluidskwaliteit en/of meer vermogen. Deze oplossingen richten zich meer op de keuken en woonkamer, en geven goed geluid zonder dat je de hele dag tegen je apparatuur, luidsprekers en subwoofer aan hoeft te kijken. Bij sommige modellen kun je kiezen uit een ronde of vierkante rand, zodat je luidsprekers perfect aansluiten op je interieur.

Plafondluidsprekers zijn vaak erg handig, maar geluidstechnisch geven muurluidsprekers betere resultaten. Hiermee kun je een geluidskwaliteit krijgen die zich kan meten met veel duurdere traditionele oplossingen.

1.

Ga nauwkeurig te werk, meet uit waar de luidspreker precies moet zitten en teken het gat uit (meestal wordt de luidspreker geleverd met een sjabloon). Controleer alles nog een keer voordat je begint.

2.

Zaag het gat uit met een decoupeerzaag of iets dergelijks. Voordat je gaten in je plafond of muur maakt, moet je zeker weten dat er geen elektriciteitskabels, spanten en dergelijke in de weg zitten. Beschadigde isolatie moet vervangen worden.

3.

Maak de luidsprekerkabels die je over het plafond hebt getrokken vast (en let erop dat plus/min van de versterker en luidspreker goed zijn aangesloten). Vervolgens kun je de luidsprekers in het plafond monteren met behulp van het speciale klemsysteem
(een z.g. dog-leg).

4.

Schroef de luidspreker voorzichtig vast met een handschroevendraaier en monteer eventueel de rand en voorgrill. Je nieuwe plafondluidsprekers zijn nu klaar voor gebruik! 

Denk goed na voordat je begint te boren

Voordat je gaten in je plafond of muur gaat boren, moet je zeker weten dat je niets beschadigt (elektriciteitsleidingen, spanten enzovoort). Als je niet zeker weet wat er achter de muur of boven het plafond zit, vraag dan eerst een expert om raad. Zo moet beschadigde isolatie ver vangen worden.

Zorg ervoor dat je luidsprekers luchtdicht zijn

Het is erg belangrijk dat het geluid uit de achterkant van de luidspreker niet via de voorkant naar buiten komt, omdat dit de basweergave verslechtert. De luidsprekers moeten daarom luchtdicht gemonteerd worden. Op een vlakke muur/vlak plafond gaat dit vanzelf, maar op ongelijke of poreuze oppervlakken
(hout, gipsplaten enzovoort) moet je de achterkant dicht maken of kiezen voor een luidspreker met een geïntegreerde backbox.

Een backbox is meestal een stuk groter dan het gat waar de luidspreker in komt, dus moet je vrije toegang tot de achterkant hebben. Bij montage in een bestaande muur zul je daarom meestal moeten kiezen voor een luidspreker die ontworpen is met backbox. In deze categorie kun je kiezen uit een aantal
modellen van DALI en B&W, of de mogelijkheden van een ‘rubberen backbox’ bekijken – ook verkrijgbaar bij Hi-Fi Klubben.