Skip to content

Wij houden van
Stereo-
types

Waarom is twee beter dan één? De CEO van HiFi Klubben legt het uit!

Je mist gewoon heel veel als je maar naar één luidspreker luistert, alleen al omdat je twee luidsprekers nodig hebt om een driedimensionaal geluidsbeeld te creëren. Mensen kunnen de afstand en de richting van geluid heel nauwkeurig bepalen, juist omdat we twee oren en een geavanceerd brein hebben. Hiermee kunnen we geluid in een driedimensionale ruimte plaatsen, zodat we zelfs met onze ogen dicht een heel goed beeld krijgen van de afstand en uit welke richting een geluid komt. Voor én achter ons. Als je dus een realistisch geluid wilt weergeven dat is opgenomen met meerdere microfoons om dat driedimensionale geluidsbeeld vast te leggen, dan heb je (minstens) twee luidsprekers nodig.

En het is niet genoeg om gewoon ergens nog een extra luidspreker neer te zetten. Bij stereogeluid geven de twee luidsprekers namelijk elk hun eigen kanaal weer, en de magie en het realisme hoor je pas als je precies op de goede plek in het midden van het geluid zit en onze hersenen de twee signalen ‘decoderen’. Daarom zijn wij bij HiFi Klubben nog steeds gek op klassieke stereo-installaties met twee luidsprekers. Die zijn daar namelijk echt heel erg goed in!

Infokader

  • Stereofonie, of gewoon stereo, is een geluidsweergave waarbij twee of meer afzonderlijke geluidskanalen tegelijkertijd worden afgespeeld via aparte luidsprekers. Meestal wordt met ‘stereo’ twee luidsprekers bedoeld, maar het kunnen er ook meer zijn. Vroeger werd het geluidsbeeld vaak in tweeën opgedeeld (de zang in één luidspreker en de instrumenten in de andere luidspreker), maar tegenwoordig betekent stereo dat het geluidsbeeld een driedimensionale diepte krijgt en dat het mogelijk is om te bepalen waar het geluid van de afzonderlijke instrumenten vandaan komt.

Een wereld van verschil

Toen in de jaren 1950 en 1960 de eerste stereo-opnames werden gedaan, begon men serieus met stereo te experimenteren. De oudere generatie zal zich herinneren hoe Beatles-platen zowel in mono- als in stereoversies werden gemaakt. Die oude stereo-opnames klonken een beetje ‘raar’ met de zang in één luidspreker en de gitaar in de andere. Maar algauw klonk het veel beter, en vanaf de jaren 1970 is het eigenlijk heel gewoon dat mensen hun muziek in 3D willen horen – zoals het in het echt ook klinkt.

Natuurlijk, stereogeluid maakt geen klap uit als je op de camping van bijvoorbeeld Pinkpop staat met een SOUNDBOX en net een half kratje bier – of een heleboel liefde – hebt geconsumeerd. Maar als je thuiskomt, in je appartement of woning, probeer dan het verschil eens te horen tussen één of twee luidsprekers. Dat is echt een wereld van verschil. Dus, is één luidspreker genoeg? Als je het ons vraagt niet!

Groeten van alle medewerkers
van HiFi Klubben

Haal de nieuwe
audiokrant
op in jouw winkel

Er gaat niets boven stereogeluid, en dus hebben we een krant vol met audionieuws gemaakt. Ga eens langs bij je lokale HiFi Klubben en neem hem mee. Dan weet je bijvoorbeeld meteen hoe je je luidsprekers perfect neerzet. Of hoe je een draaitafel instelt. En we hebben nieuwe producten van NAD, Bowers & Wilkins enz.
Je dichtstbijzijnde winkel zoeken