Skip to content

Eindeloos veel luidsprekers, maar welke past bij jou?

Zo kies je de juiste
luidsprekers

Groot, klein, actief, passief, draadloos, streaming, Sonos, multiroom, design of traditioneel ontwerp – wat past bij jou? Hier kun je alles lezen over de verschillende merken en soorten luidsprekers, en over wat ze wel en niet goed kunnen.

B&W of DALI
of iets totaal anders?

In onze winkels krijgen we vaak de vraag welk merk luidsprekers het beste klinkt. Tja, lastige vraag... De meeste merken zijn namelijk goed in verschillende dingen, en er zijn een heleboel, heel erg goede luidsprekers die wij niet in ons assortiment hebben. Bij HiFi Klubben hebben we gekozen voor merken waar wij vertrouwen in hebben en die – net als wij – geloven in goed geluid. Maar het merk op zich zegt niet zoveel – het belangrijkste is dat je een luidspreker kiest die bij jou past.

En nou we toch bezig zijn, laten we meteen even afrekenen met het grootste misverstand op aarde: IEDEREEN hoort het verschil tussen verschillende luidsprekers! Elke luidspreker heeft nou eenmaal zijn eigen geluid – en dat is niet iets wat alleen echte ‘audiofielen’ of hifi-fanaten kunnen horen!

Vloerluidsprekers
meesters

van goed geluid

Een vloerluidspreker is in feite niets meer of minder dan een luidspreker die zo groot is dat hij op de vloer moet staan. En bij goed geluid geldt eigenlijk altijd, hoe groter hoe beter! Geluid is namelijk geen technologie, het is een natuurkundig verschijnsel waarvoor natuurwetten gelden waar zelfs de beste technici van de wereld niet onderuit kunnen. Goed geluid – zeker op hoog volume – heeft nu eenmaal ruimte nodig. En als jij geluidskwaliteit het belangrijkst vindt, is een paar goede vloerluidsprekers de perfecte oplossing. Deze luidsprekers hebben namelijk de minste beperkingen en compromissen. Hun grote behuizing biedt ruimte aan een aparte baseenheid en kan genoeg lucht in beweging krijgen, en dat hoor je. Met vloerluidsprekers weet je zeker dat je het hele symfonieorkest kunt horen, of een loodzware bas die je middenrif laat trillen.
TIP: Een grote vloerluidspreker kan ook té groot zijn. In kleinere kamers klinkt een compacte luidspreker vaak beter. Als een vloerluidspreker te veel bas geeft, probeer hem dan een stuk van de muur te zetten. Dan klinkt de bas wat minder overdreven en dominant.

Het is trouwens een fabeltje dat je een enorme versterker of een gigantische installatie nodig hebt om een paar vloerluidsprekers aan te sturen. Natuurlijk is het beter als je versterker genoeg vermogen heeft om je muziek af te spelen, maar grote luidsprekers klinken gewoon harder dan kleine luidsprekers – ook als ze op dezelfde versterker zijn aangesloten. Ze hebben namelijk een effectievere constructie, en zo krijg jij meer geluid voor je geld.

Vloerluidsprekers zijn dus eigenlijk bedoeld voor mensen die echt naar muziek willen LUISTEREN en die niet bang zijn om te laten zien dat ze gek zijn op goed geluid. En tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor een serieuze ‘actieve’ luidspreker met geïntegreerde versterker. Dan heb je dus geen installatie of versterker meer nodig. Je zet gewoon je mobiel aan en je kunt draadloos streamen naar je luidsprekers!

Vloerluidsprekers

Kleine luidsprekers
groot
geluid

De naam zegt het al: het grote voordeel van compacte luidsprekers is dat ze... nou ja, compact zijn. Heel handig, want ze passen vaak in een kast, op een statief of aan de muur. Ze zijn geschikt voor de meeste kamers en bovendien klinken ze vaak erg goed voor zo’n compact formaat.

Als je kamer niet groot genoeg is voor een paar vloerluidsprekers, dan is een paar goede compacte luidsprekers een uitstekend alternatief. De speakers hebben er natuurlijk niet zoveel ruimte en ze gaan vaak niet zo hard en diep als een paar vloerluidsprekers. Maar als je bijvoorbeeld in een appartement woont en niet zeker weet of je buren net zo gek zijn op een loodzware bas als jij, dan is een paar compacte luidsprekers waarschijnlijk een verstandige keuze.
TIP: Als je compacte luidsprekers niet genoeg bas weergeven, kun je altijd een subwoofer aansluiten. Maar het kan ook zo zijn dat de luidsprekers ontworpen zijn om dicht tegen de muur te staan. Hoe dichter een luidspreker tegen de muur staat, hoe meer bas je hoort. Probeer het maar eens; schuif hem wat dichter naar de muur en luister nog maar een keer.

We krijgen soms ook vraag de vraag of compacte luidsprekers wel ‘genoeg watt’ hebben. Ja, absoluut! Je hebt helemaal geen overdosis aan watts nodig om goed geluid te krijgen, en de specificaties van de fabrikanten zeggen eigenlijk niets over wat een luidspreker kan of hoe hij klinkt. Het aantal watt bepaalt hoeveel energie een versterker naar de luidsprekers kan sturen, maar tegelijkertijd – 30 watt gemeten op een bepaalde manier klinkt harder dan 300 watt die op een andere manier is gemeten. Er is gewoon geen algemeen geaccepteerde standaard, dus vertrouw op je oren en op ons. En wij zeggen dat de hoeveelheid watt eigenlijk niets zegt.

Compacte
luidsprekers

Subwoofersystemen miniluidsprekers met een
volle bas!

Ben je gek op een volle bas, maar heb je geen zin om de godganse dag tegen grote vloerluidsprekers aan te kijken? Dan is een subwoofer de perfecte oplossing. Deze luidsprekers zijn speciaal ontworpen voor de laagste frequenties. Ze zijn vaak erg compact, zodat je ze overal kunt neerzetten, en je hebt er maar één nodig. Een subwoofer heeft een eigen, geïntegreerde versterker en een speciale baseenheid die echt alles aankan op elk volume.

En omdat de subwoofer alle lage tonen voor zijn rekening neemt, heb je verder maar een paar mini- of satellietluidsprekers nodig. Die zorgen alleen voor de midden- en hoge tonen en zijn dus een stuk compacter. Het basisprincipe achter zo’n sat/sub-systeem is dat onze oren de richting van lage tonen niet echt goed kunnen bepalen, en dus heb je genoeg aan één subwoofer die je heel discreet in een hoek of achter de bank kunt zetten.

Een sat/sub-systeem is een heel goed compromis en geeft een mooi, vol stereogeluid – zonder dat je last hebt van massieve luidsprekers. Als je alles goed neerzet – en daar kunnen we je bij helpen – klinkt het vaak even goed als een systeem met echte vloerluidsprekers.

Sat/sub-systemen zijn ook ideaal voor home-cinema’s, waar je eigenlijk altijd een subwoofer nodig hebt voor het speciale baskanaal in het geluidsspoor van de film. En afhankelijk van de grootte van de kamer en je eigen wensen kun je kiezen voor grotere of compactere luidsprekers voor de andere kanalen.

Subwoofer

Designluidsprekers als
goed geluid

ook mooi moet zijn

Tegenwoordig hoeft een luidspreker er echt niet meer uit te zien als een saaie, vierkante kist. Er zijn meer dan genoeg prachtige modellen die in geen stijlvol interieur zullen misstaan. En het allerbeste is dat een mooie designluidspreker ook nog eens heel goed kan klinken!

Ze zijn verkrijgbaar in allerlei formaten, vormen, kleuren en prijsklassen. Je kunt dus altijd een luidspreker vinden die niet alleen goed klinkt, maar ook een schitterende aanvulling vormt op je interieur. Een opvallend ontwerp en mooie materialen zijn natuurlijk niet gratis, maar dat geldt ook voor schoenen, auto’s en dus ook hifi. Daar staat tegenover dat je dan wel een luidsprekersysteem krijgt waar je volop van kunt genieten, ook als de muziek niet aanstaat.

Designluidsprekers

Draadloze luidsprekers
heel handig
voor streaming en multiroom

De vraag naar draadloze luidsprekers is de laatste jaren echt geëxplodeerd. Smartphones, Bluetooth, Wi-Fi en online streamingservices bieden eindeloos veel draadloze mogelijkheden en geven je toegang tot een wereld aan muziek – heel eenvoudig en alles binnen handbereik, of je nu thuis of onderweg bent.

Er zijn draadloze luidsprekers in eindeloos veel soorten en maten, met verschillende technologieën en van uiteenlopende kwaliteit. Het is dus helemaal niet gek als je het overzicht een beetje kwijt bent. Gelukkig zijn er een aantal handige vuistregels om mee te beginnen. En je kunt natuurlijk altijd even binnenlopen in een van onze winkels. Wij helpen je graag met een oplossing die perfect bij jou past.

Het belangrijkste waar je op moet letten, of je nu voor draadloos kiest of niet, is dat het een serieus product is dat ontworpen is om goed geluid te geven. En als je echt goed geluid wilt, heb je zeker een stereosysteem met twee luidsprekers nodig. Anders krijg je nooit dat mooie driedimensionale geluidsbeeld waardoor het lijkt ‘alsof je er zelf bij bent’. Sommige draadloze luidsprekers kun je paren zodat ze echt stereogeluid geven, maar dan moet je er wel twee van kopen.

TIP: Veel actieve luidsprekers hebben een aparte subwooferaansluiting. Zo kun je genieten van echt hifi-geluid, zonder dat je een grote installatie of luidsprekers nodig hebt.

Als je een draadloze luidspreker overweegt, is het ook verstandig om te bedenken of je een hier-en-nu-oplossing wilt, of dat je bijvoorbeeld ooit wilt uitbreiden naar een multiroom-systeem. Draadloze luidsprekers van Sonos, HEOS by Denon of Bluesound zijn net zo simpel als andere draadloze luidsprekers, maar bieden veel meer mogelijkheden – bijvoorbeeld doordat ze kunnen worden aangevuld met extra draadloze luidsprekers (en streamers) in het hele huis.

Draadloze Bluetooth-luidsprekers met accu zijn de laatste jaren ook steeds populairder geworden. En ja, ze zijn heel handig. Bijvoorbeeld om muziek mee te nemen op vakantie of als je een weekeindje weg gaat. Bij HiFi Klubben hebben we een ruime keuze aan dit soort draagbare luidsprekers. Maar ze zijn niet geschikt als luidsprekers voor je stereosysteem – daar zijn ze gewoonweg te klein voor.

Veel fabrikanten zweren dat hún alles-in-één-luidsprekers wel een geweldig geluid en een superdiepe bas hebben. En het klopt, door middel van digitale lapmiddelen kunnen deze compacte luidsprekers heel behoorlijk klinken, zeker voor hun formaat – maar het is en blijft gemanipuleerd geluid, en is dus niet ‘the real deal’. Wij garanderen je dat je het verschil hoort. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar achtergrondmuziek in een kleine kamer, dan zijn deze draadloze luidsprekertjes een heel slimme oplossing.

Draadloze
luidsprekers

Actieve
luidsprekers
muziek afspelen zonder installatie

Actieve luidsprekers hebben een eigen, geïntegreerde versterker. Je hebt dus geen aparte installatie meer nodig om muziek af te spelen. Je kunt deze luidsprekers direct aansluiten op een PC, smartphone of TV. Dat is pas echt plug ’n’ play! En met een paar goede actieve luidsprekers krijg je stereogeluid met echte hifi-kwaliteit.

TIP: Als je de actieve luidsprekers wilt aansluiten op een PC, kun je dat het beste digitaal doen, bijvoorbeeld via USB – dat klinkt het beste.

Een actieve-luidsprekerset bestaat meestal uit één actieve luidspreker met alle elektronica erin en dezelfde luidspreker, maar dan passief, die met een kabel wordt aangesloten op de actieve luidspreker. Je sluit je muziekbron – bijvoorbeeld een PC – aan op de actieve luidspreker en kunt al meteen genieten van echt stereogeluid. Veel modellen hebben ook een extra aansluiting voor een subwoofer die je onder een bureau kunt zetten. Een geweldige oplossing voor fanatieke gamers!

Actieve luidsprekers zijn ook een goede oplossing voor mensen die geen zin hebben om de hele dag tegen een grote installatie aan te kijken. En veel modellen hebben bovendien geïntegreerde Bluetooth, zodat er helemaal geen installatie meer nodig is en je muziek direct kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. Er zijn ook actieve vloerluidsprekers met alle voordelen van een traditionele stereo-installatie, maar dan zonder de stereo-installatie!

Actieve
luidsprekers

Inbouwluidsprekers
discreet
en interieurvriendelijk

Wil je goed geluid hebben, maar wel zo discreet mogelijk? Dan kun je alles gewoon inbouwen in de muren en het plafond. Met een inbouwoplossing kun je de luidsprekers en kabels – en misschien zelfs de hele installatie – heel netjes wegwerken, zodat het interieur alle ruimte krijgt. Je hoeft alleen nog maar je favoriete muziek te kiezen en te genieten van het schitterende geluid dat uit de vrijwel onzichtbare luidsprekers in de muur komt.

DALI en Bowers & Wilkins maken bijvoorbeeld uitstekende inbouwluidsprekers met technologie die afkomstig is van hun traditionele vloermodellen. Zo krijg je een geluidskwaliteit die akelig dicht in de buurt komt van de grotere, zichtbare modellen. HiFi Klubben heeft het grootste assortiment inbouwluidsprekers, inclusief compactere en goedkopere modellen, voor zowel het plafond als de muur. Plafondluidsprekers zijn bijvoorbeeld ideaal voor in de keuken, badkamer of andere plekken waar je eigenlijk geen ruimte hebt voor een gewone installatie met luidsprekers.

HiFi Klubben helpt je met de ultieme inbouwoplossing, of het nu gaat om een keuken, een heel huis of een restaurant. Kom eens langs of ga naar ‘Smart Home’ op onze website. We kunnen je ook helpen met grotere projecten.

Inbouwluidsprekers