Skip to content
Je luidsprekers klinken veel beter als je een beetje oplet waar je ze neerzet en wat extra aandacht besteedt aan de details. Hieronder heb je een aantal tips en trucs die je helpen om het maximale uit je installatie te halen.

Hou rekening met
de ondergrond

Je luidsprekers klinken het best als ze 100% stabiel staan. Als je luidsprekers in een kast staan, kun je ze op rubberen voetjes zetten, zodat het meubel niet mee gaat trillen met je muziek. En als je ze aan de muur wilt hangen, kies dan voor een ophangsysteem dat zo stijf en stevig mogelijk is. Of als je het geïntegreerde sleutelgatsysteem gebruikt, moeten de onderste hoeken aan de achterkant van de luidspreker tegen de muur aankomen, of tegen een paar rubberen kussentjes.

Zeker bij grote luidsprekers is het slim om spikes te gebruiken – vaak krijg je die erbij als je een luidspreker koopt. Maar het hangt wel af van je ondergrond. Spikes werken het best op tapijt, terwijl rubberen kussentjes bedoeld zijn voor een harde ondergrond. Als je luidsprekers stabiel staan, krijg je minder trillingen in de behuizing – en in de ondergrond.

Zo
plaats
je jouw luidsprekers

Open de handleiding en kijk welke tips de fabrikant heeft voor de optimale plaatsing van je luidsprekers. Wij adviseren je om de luidsprekers zo neer te zetten dat de tweeter zich ongeveer op oorhoogte bevindt als je zit te luisteren. De heldere/hoge tonen uit de tweeter hebben een duidelijke richting en dus hoor je ze het beste als ze direct je oren bereiken.

Vloerluidsprekers en standaardluidsprekers klinken vaak het best als je ze niet te dicht tegen de zij- of achterwanden plaatst. Als je ze te dicht tegen de muur zet, kan de bas te overdreven of dominant gaan klinken – zeker als je ze in een hoek plaatst. Als je de luidsprekers naar je luisterpositie draait, kan dit de geluidskwaliteit verbeteren of verslechteren, afhankelijk van de kamer en welke luidsprekers je hebt. Dit moet je echt even uitproberen.

Over het algemeen adviseren wij om de luidsprekers in een gelijkzijdige driehoek te plaatsen, zodat de afstand tussen de luidsprekers even groot is als de afstand tussen de luidsprekers en jouw favoriete luisterpositie. Dan krijg je bijna altijd een goed resultaat.

Als je luidsprekers te dicht bij elkaar staan, mis je het mooie stereobeeld. En dan klinkt alles als mono, alsof er maar één luidspreker staat te spelen. Aan de andere kant, als je luidsprekers te ver uiteen staan, krijg je een ‘gat’ in het midden en gaat de samenhang van het geluidsbeeld verloren.

Als het niet lukt om je luidsprekers perfect neer te zetten, probeer dan jezelf te verplaatsen. Het kan enorm veel verschil maken als je een stoel of bank een halve meter naar links of rechts schuift, en misschien is dat het enige dat nodig is om alles ineens veel beter te laten klinken.

Inspelen
Nieuwe luidsprekers moeten gemasseerd worden

Alle nieuwe luidsprekers moeten ‘ingespeeld’ worden. Een beetje als een nieuw paar schoenen, die moeten ook eerst ingelopen worden voordat ze perfect zitten. Je zult merken dat alles na een tijdje nog beter en gedetailleerder klinkt, met meer bas en een meer ‘natuurlijk’ of ‘ontspannen’ geluid. Dat geldt trouwens ook voor koptelefoons, die natuurlijk ook een soort luidsprekers zijn, maar dan in miniformaat. Het inspelen kan tussen de 10 en 100 uur duren, afhankelijk van het merk en model, maar na een paar uur hoor je meestal al een verbetering in het geluid.

TIP

Om het inspelen te versnellen, kun je de twee luidsprekers met de voorkanten dicht tegen elkaar aanzetten en de plus- en minkabels van één van de luidsprekers omdraaien. Dan heffen de bastonen van de twee luidsprekers elkaar op (tegenfase) en kun je alles extra hard zetten zonder dat je buren er last van hebben. Maar vergeet niet de kabels weer goed aan te sluiten als je klaar bent!

Als je handig bent, kun je na een paar maanden proberen om de schroeven waarmee de woofer vastzit aan de voorkant aan te draaien. Een beetje zoals je de moeren van je autovelgen af en toe moet aandraaien. Hierdoor kun je een veel strakkere basweergave krijgen, maar doe wel voorzichtig. Gebruik alleen een handschroevendraaier en zorg ervoor dat de schroevendraaier precies in de schroeven

De ruimte
Maximale geluidswinst

De ruimte heeft enorm veel invloed op het geluid uit je installatie. Harde oppervlakken (tegels, beton, stenen, glas enz.) reflecteren het geluid waardoor het onnauwkeurig of rommelig gaat klinken. Als je een mooi en warm geluid wilt, zoals in de bioscoop, dan heb je wat zachte oppervlakken nodig om de geluidsgolven te breken en absorberen.

Je kunt tapijten, gordijnen, boekenplanken, kamerplanten, schilderijen, meubels, akoestische panelen en nog veel meer gebruiken om het geluid in je kamer te dempen. Het belangrijkste is om de harde oppervlakken te doorbreken. Gebruik je fantasie en experimenteer met verschillende materialen en opstellingen. Het is geen abstracte wiskunde en met alleen een tapijt op de juiste plaats kom je al een heel eind.

Volume en
toonregeling
Alles met mate

Alle luidsprekers kunnen kapotgaan als je ze te hard zet of als ze te veel vervormen, dus als het geluid niet zuiver is. De beste manier om dit te voorkomen is door je oren en je gezonde verstand te gebruiken. Welke versterker of luidsprekers je ook hebt: als ze vervormd en onnatuurlijk gaan klinken, zet ze dan zachter! Let vooral op tijdens feestjes: door alle achtergrondgeluiden, invloed van alcohol en de algehele feeststemming kun je geneigd zijn om alles net iets te hard te zetten.

Het klinkt vreemd, maar de kans dat er iets mis gaat met een kleine versterker is groter dan met een grote versterker. Als een te kleine versterker namelijk te hard wordt aangestuurd, gaat hij vervormen – en dan vooral in de hogere tonen. Dat houdt de kwetsbare tweeter niet lang vol en dus brandt die snel door. Een grote versterker kan daarentegen heel hard gaan, zonder vervorming. En dat is weer veel beter voor je luidsprekers.

De meeste problemen met slecht geluid liggen aan de ruimte en de plaatsing van de luidsprekers, en je kunt dit soort problemen dus beter bij de kern aanpakken dan ze achteraf te corrigeren. En als je de toonregeling (bass/treble/loudness) dan toch wilt gebruiken, doe het dan alleen om een overdreven bas of te harde hoge tonen te compenseren – als je er op geen enkele andere manier vanaf komt. Maar het is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Kijk maar wat jij het best vindt klinken.

TIP

Een stuk schuimrubber of een sok in je reflexpoort kan een effectieve manier zijn om een overdreven basgeluid te dempen. Probeer het maar eens.

Ruimtecorrectie
perfect geluid in elke ruimte

Digitale ruimtecorrectie (RoomPerfect, Dirac, Audyssey en meer) optimaliseert het geluid van je luidsprekers in elke kamer, waardoor je je luidsprekers en subwoofer(s) precies kunt neerzetten waar je wilt. Bijvoorbeeld helemaal tegen de muur of in de hoeken. De ruimtecorrectie corrigeert het overdreven basgeluid dat vaak het gevolg is van deze plaatsing.

Je hoeft maar één keer een paar metingen doen, en het systeem helpt je daarmee. Daarna past de ruimtecorrectie het geluid aan zodat het perfect past bij jouw woonkamer. Je kunt ruimtecorrectie gebruiken voor je muziekinstallatie en je home-cinema. Je moet het gewoon een keer horen. Het is echt magisch!

Installaties met
ruimtecorrectie

TDAI-3400
Lyngdorf TDAI-3400
Geïntegreerde versterker
€ 5.799 / Systeem
M66
Voorversterker
€ 5.999 / Stuk

Gebruik de juiste
kabels

Wij adviseren al onze klanten om wat budget te reserveren voor goede kabels. Goede luidsprekerkabels kosten geen vermogen en zorgen voor een veel beter geluid dan een paar goedkope stroomkabels die je bij de ijzerhandel haalt – of je nu een grote of een kleine installatie hebt. Natuurlijk moeten de prijs en kwaliteit wel een beetje bij elkaar passen, en wij helpen je graag om een geschikte kabel voor jouw luidsprekers te vinden.

Probeer de kabels zo kort mogelijk te houden en zorg ervoor dat ze goed vastzitten aan de luidsprekers en je installatie. Met banaanstekkers is dat vrij eenvoudig, maar als je een kale kabel gebruikt, moet je heel voorzichtig zijn. Stekkers met losse koperdraadjes kunnen namelijk kortsluiting veroorzaken, dus controleer dit goed voordat je alles op zijn plaats zet. De kabel heeft even tijd nodig om helemaal goed te komen zitten in de terminal, en dus is het verstandig om alles na een maandje of twee nog een keer extra aan te draaien.

Als je kabels zonder banaanstekkers gebruikt, let er dan goed op dat er geen losse koperdraden uitsteken buiten de terminal. Eén draadje is al genoeg om kortsluiting in je versterker te veroorzaken!

Als je kabels zonder banaanstekkers gebruikt, let er dan goed op dat er geen losse koperdraden uitsteken buiten de terminal. Eén draadje is al genoeg om kortsluiting in je versterker te veroorzaken!

Als je kabels zonder banaanstekkers gebruikt, let er dan goed op dat er geen losse koperdraden uitsteken buiten de terminal. Eén draadje is al genoeg om kortsluiting in je versterker te veroorzaken!

Rood en zwart
naar rood en zwart

En let er ook op dat plus (rood) en min (zwart) zijn aangesloten op de juiste rode en zwarte contacten van de luidsprekers. Anders krijg je tegenfase, wat leidt tot een rommelig geluid zonder bas. Dat is echt een groot probleem en veel installaties staan jaren in tegenfase te spelen voordat iemand erachter komt. De meeste luidsprekerkabels hebben een duidelijke markering op een van de geleiders, zodat je ze heel snel en gemakkelijk kunt aansluiten.

Als je een single-wire luidsprekerkabel gebruikt voor bi-wiring-terminals, moet je de kabel in principe aansluiten op de bovenste twee ingangen. Dan krijg je het meest directe signaalpad naar de tweeter, die verantwoordelijk is voor de subtielste details in het geluid.
Meer informatie over kabels en aansluitingen

TIP

Het maakt niet uit als de ene luidsprekerkabel 2 meter is en de andere 4 meter. Als ze maar niet te lang zijn. Een heel lange kabel zorgt namelijk voor signaalverlies.

Beter geluid?
kom eens langs

Wij vinden het belangrijk dat jij het maximale uit je nieuwe apparatuur kunt halen. De bedoeling van een goede muziekinstallatie is namelijk dat je lekker achterover kunt gaan zitten en kunt genieten van schitterend geluid – zonder je zorgen te maken over de technologie die erachter zit. Wij staan altijd voor je klaar in onze winkels, ook als je alleen maar even wilt kletsen over hoe je beter geluid uit je huidige installatie haalt.
Winkel zoeken