Skip to content

31 producten

Subwoofers

Een actieve subwoofer heeft een eigen ingebouwde versterker en is gemaakt voor de weergave van de diepste bastonen in zowel film- als muziekgeluiden. De subwoofer is een duidelijke aanvulling op de compacte luidsprekers, maar ook voor veel staande luidsprekers. De plaatsing ervan is zeer vrij ten opzichte van de hoofdluidsprekers, bijvoorbeeld in een hoek.

Een goede subwoofer - een lekkere stoot in de buik

Een goede subwoofer draagt ertoe bij dat u een compleet geluid krijgt, met  zware explosies en diepe bastonen in uw middenrif - of u nu vanaf uw computer of uw TV speelt.

Een subwoofer is van oudsher een vierkante box die meestal in een hoek van de woonkamer of onder het bureau wordt geplaatst, zodat hij niet te veel ruimte in beslag neemt en geen aandacht vraagt. U kunt een groot, klein en minimodel krijgen, afhankelijk van wat het beste bij uw huis past. Als u weinig ruimte heeft, moet u op zoek gaan naar een compacte subwoofer, die precies gemaakt is om zo weinig mogelijk ruimte in beslag te nemen.

De meeste subwoofers zijn tegenwoordig actief, wat betekent dat ze een ingebouwde versterker hebben. Dat is een groot voordeel, aangezien de diepe frequenties waar de subwoofer mee te maken heeft zeer uitdagend kunnen zijn voor de normale versterkers. Daarom zijn ze blij om wat extra vermogen te krijgen van een actieve subwoofer.

"Heb ik wel eens een subwoofer nodig?" denkt u. Het slechte antwoord is "misschien" - het hangt af van uw behoeften en welke luidsprekers u misschien al heeft. Als u films en concerten in surround bekijkt, dan heeft u zeker een subwoofer nodig omdat deze zijn opgenomen met een aparte soundtrack voor de bas, die u niet krijgt als u geen subwoofer heeft.

Als u kleine luidsprekers hebt, is een subwoofer ook een goed idee, zodat u het volledige spectrum van uw muziek kunt pakken.

Als u een set grote staande luidsprekers of dergelijke hebt, kunt u misschien zonder een subwoofer - het hangt af van hoe graag u goed geluid wik. De grote luidsprekers kunnen u gemakkelijk een goede geluidservaring geven, maar als u de complete ervaring wilt dan kunt u niet om dit vierkante wonder heen.

Experimenteer met plaatsing en instellingen

Onze oren zijn niet in staat om de diepe tonen van de subwoofer te lokaliseren. Dit betekent dat u vrij bent om het te plaatsen waar u maar wilt. Zonder er te diep op in te gaan, willen we slechts kort uitleggen dat een subwoofer de zogenaamde omnidirectionele diepe tonen afspeelt, wat betekent dat hij ongeveer met hetzelfde vermogen in elke richting speelt.

Wanneer de diepe tonen van de subwoofer een oppervlak raken, bijvoorbeeld een muur, worden de tonen gereflecteerd in de kamer. Als gevolg hiervan worden de lage tonen vergroot als de subwoofer tegen de muur wordt geplaatst. Dit betekent ook dat als de lage tonen te zwaar zijn, u uw subwoofer een beetje van de muur kunt halen zodat het geluid niet zo direct wordt gereflecteerd.

Een nerd alert

Als u niet wilt weten hoe een subwoofer werkt, kunt u deze paragraaf overslaan en verder gaan om meer te lezen over wat een subwoofer in het algemeen voor u doet. Als u echter meer wilt weten, blijf dan lezen.

In een subwoofer zit een elektronisch filter dat de verschillende signalen filtert voordat ze worden versterkt, dat wordt uitgezonden, zodat we ze kunnen horen. Het elektronische filter - en de filtering voor de versterking - zorgt ervoor dat de subwoofer alleen de diepe bastonen afspeelt, aangezien de rest wordt uitgefilterd.

Aan de achterkant van uw subwoofer kunt u instellen waar de frequentie moet worden gesplitst, dat wil zeggen wanneer de geluiden moeten worden uitgefilterd. Een redelijk uitgangspunt is om het aan te passen aan ongeveer 80 hertz, maar dat hangt sterk af van de subwoofer en de aangesloten luidsprekers. De vuistregel is dat hoe groter de luidsprekers, hoe lager de crossoverfrequentie.

Naast de crossoverfrequentie heeft u ook een faseregeling die u op 0 of 180 graden kunt instellen. De fase-instelling zorgt ervoor dat de lage tonen en de andere luidsprekers tegelijkertijd de oren raken, wat nodig is omdat de subwoofer vaak aan de andere kant van de kamer staat dan de rest van de luidsprekers.

Als uw subwoofer tegenover de andere luidsprekers is geplaatst, moet u de fase-instelling meestal op 180 graden instellen, zodat de signalen niet met elkaar botsen. Als dat wel het geval is, loopt u het risico dat de lage tonen worden geneutraliseerd en daardoor in bepaalde delen van de kamer verdwijnen.

Het bovenstaande is slechts een vuistregel, dus gebruik uw oren wanneer u de beste instellingen moet vinden. De beste oplossing is niet altijd de meest logische, dus uw oren zijn veel belangrijker dan uw logica in dit verband. Tot slot moeten we vermelden dat u er ook draadloze subwoofers op de markt zijn. U kunt dus nog steeds de mooie bas krijgen, ook al heeft u een hekel aan kabels en geeft u de voorkeur aan een draadloze subwoofer.

Laat ons u helpen bij het vinden van uw nieuwe subwoofer

Als u twijfelt over uw keuze voor een subwoofer of luidsprekers in het algemeen, bent u altijd welkom om gebruik te maken van onze online chat, waar we klaar staan om al uw vragen en adviezen zo goed mogelijk te beantwoorden.

U kunt ook langskomen bij uw lokale HiFi Klubben winkel waar onze medewerkers klaar staan om u een aantal goede suggesties te doen en de mogelijkheid te bieden om verschillende luidsprekers en systemen te testen, zodat u weet wat u krijgt voordat u gaat kopen. Wij kunnen u ook helpen met speciale aanbiedingen, bijvoorbeeld een extra scherpe prijs voor een subwoofer.