Skip to content

14 producten

Centerspeakers – voor dialogen en beter geluid

Een centerspeaker – of middelste luidspreker – zet je in het midden onder het scherm van je thuisbioscoop. Dit soort van luidsprekers geeft vooral stemmen en geluidseffecten in je film mooi weer, en is zeer belangrijk voor de helderheid en het surroundkarakter van je audio.

De centerspeaker moet goed afgestemd zijn op de klankkarakteristieken van je frontspeakers of voorste luidsprekers, en daarom raden we steeds aan om centerspeakers van hetzelfde merk te kiezen als je frontspeakers.

De centerspeaker, het hart van je surroundsysteem

De centerspeaker is de basis van je surroundsysteem. Hij is speciaal gemaakt om dialogen en speciale geluidseffecten goed te reproduceren, zodat je niets mist als je naar een film kijkt.

Voor de beste geluidservaring en een mooi samenhangende audio, kies je best een centerspeaker van hetzelfde merk – en bij voorkeur ook uit dezelfde serie – als je frontspeakers. De drie luidsprekers vormen samen voor het primaire geluid, dus het is erg belangrijk dat ze goed samenwerken.

Helemaal mooi is het als ook je achterste luidsprekers en subwoofer van hetzelfde merk en dezelfde serie zijn, maar dat ze niet dezelfde details reproduceren als de front- en centerspeakers. Het is dus niet onmogelijk om luidsprekers van verschillende merken of series te combineren.

Creëer thuis een echte bioscoopvibe met hifi

Een surroundsysteem is essentieel als je thuis een echt cinemagevoel wilt creëren, en je centerspeaker speelt daarbij een cruciale rol.

De belangrijkste taak van de centerspeaker is het reproduceren van stemmen en ervoor zorgen dat gesprekken begrijpelijk worden. Daarom moet je op dit onderdeel van je surroundsysteem geen compromissen sluiten. Als je budget beperkt is, is het beter om op andere gebieden te besparen, want een te goedkope centerspeaker zorgt voor onduidelijke dialogen en een onscherp geluid. Door een centerspeaker uit onze selectie te nemen, weet je zeker dat je de beste kwaliteitsstandaard krijgt en een prachtig geluid.

Als je al een goede centerspeaker hebt, maar bijvoorbeeld last hebt van onduidelijke dialogen en een wazig geluid, ligt dit misschien aan de positie van de luidspreker. Als je hem in een meubelstuk onder je tv hebt zitten bijvoorbeeld (hier zijn ze niet voor gemaakt!), kun je een vervormd geluid krijgen en dus een minder bevredigende filmbeleving. Gelukkig zijn er ook mooie meubels verkrijgbaar voor je centerspeaker (en andere luidsprekers), waar je geluidservaring niet onder lijdt.

Neem eens een kijkje in onze selectie van clic-meubels: Deens design met strakke en rechte lijnen, voor een praktische en minimalistische opbergoplossing voor je luidsprekersystemen. Het slimme meubelconcept geeft je de mogelijkheid om verschillende onderdelen te combineren, zodat je een meubelstuk kunt samenstellen dat perfect aansluit op je behoeften.

Als je een homecinema wel een leuk idee vindt, maar niet overal luidsprekers wilt neerzetten, dan is een soundbar het ideale alternatief voor jou. Een soundbar is een stijlvolle, langwerpige luidspreker die onder je tv geplaatst wordt en een heel elegant geheel vormt met de slanke tv’s die de meeste mensen tegenwoordig hebben. Met een soundbar lever je wel iets van kwaliteit in. Daarom is een soundbar vooral een goede keuze als je design belangrijker vindt dan de totale geluidsbeleving.

Vind de juiste maat en installatie voor jou

Centerspeakers zijn (net als elk ander type luidspreker overigens) verkrijgbaar in verschillende maten. Als we het over geluid hebben, geldt bijna altijd ‘hoe groter, hoe beter’. Wil je dat je centerspeaker de audio van een sensationele, explosieve actiefilm goed weergeeft? Dan zul je grotere centerspeakers nodig hebben, zodat je geluid niet al te veel afgevlakt wordt.

De meeste fabrikanten maken tegenwoordig complete systemen, wat ook de belangrijkste reden is waarom sommige centerspeakers groter zijn dan andere: ze moeten gelijke tred houden met de bijpassende staande luidsprekers. Als je geen staande luidsprekers hebt, maar een set boekenplankluidsprekers, heb je wellicht genoeg aan een kleinere centerspeaker. Houd er wel rekening mee dat een kleinere luidspreker een geringer geluid produceert.

Je kunt je centerspeaker met een muurbeugel aan de muur hangen, maar je kunt hem ook op een plank of een meubelstuk onder je tv plaatsen. Zorg er wel voor dat de centerspeaker centraal in je systeem wordt geplaatst, dat wil zeggen onder je scherm, in het midden.

Een van de populairste merken op dit moment is DALI, dat onder andere achter een superelegante, platte wandluidspreker staat met beugels die zowel een verticale als een horizontale ophanging mogelijk maken, afhankelijk van wat jij mooist vindt.

Bij DALI is zelfs met de kleinste details rekening gehouden en daarom kun je het logo op de centerspeaker draaien, zodat het, hoe je de speaker ook ophangt, nooit op zijn zij staat. Ook Bowers & Wilkins hebben een aantal uitstekende modellen.

Het design van de Bowers & Wilkins-luidsprekers is zo volmaakt dat je ze waarschijnlijk niet eens zult willen verbergen in een meubel. Een centerspeaker van dit merk is stijlvol en brengt een mooi accent aan op je muur, zodat je hem zonder zorgen onderdeel van je interieur kunt laten uitmaken – ofwel door voor een opvallend model te gaan, ofwel door net een discretere luidspreker te kiezen die als het ware samensmelt met de rest van je interieur. Sommige luidsprekers worden geleverd met een beugel, zodat je niet al voordat je hem in huis hebt hoeft te beslissen over de positie van de centerspeaker.

Als de luidspreker niet met een beugel wordt geleverd, kun je de beugel apart kopen. Zo kun je zowel een wandmontage als een staande oplossing uitproberen voordat je een definitieve beslissing neemt over welk type installatie het beste bij je inrichting past.

Kom langs en test

Als je het niet zo duidelijk hebt waar een centerspeaker precies goed voor is of niet weet welke te kiezen, dan staan wij altijd voor je klaar met advies.

In jouw HiFi Klubben-winkel kun je verschillende centerspeakers testen, zodat je het verschil tussen de verschillende modellen en maten zelf kunt ervaren. Het is altijd aan te raden om een luidspreker uit te proberen voordat je er een aanschaft.

Kom binnen en probeer ons ruime aanbod uit. Wij beantwoorden van harte al jouw vragen.

Center-luidsprekers

In een surround-opstelling neemt de center luidspreker een zeer belangrijke plaats in. Deze weergever verzorgt de dialogen die helder en verstaanbaar weergegeven moeten worden. Een natuurlijke, ongekleurde weergave is dus van het grootste belang. Omdat de center speaker dichtbij een beeldscherm gebruikt wordt is deze veelal magnetisch afgeschermd.