Skip to content
Met een echt surroundsysteem laat je zelfs de allerbeste soundbar in het stof happen. Je haalt veel meer uit je films, het is helemaal niet ingewikkeld en vrijwel iedereen kan het betalen.

Home-cinema met surround
wat is dat?

In een echte home-cinema met surround komt het geluid van voren en van achteren, zodat je omringd wordt door geluid en je helemaal kunt opgaan in de actie – of je nu een film, serie of concert kijkt, of aan het gamen bent. Je krijgt dus echt de maximale ervaring, en tegenwoordig heb je helemaal geen projector, doek, donkere kamer en een kast vol blu-rays en DVD’s meer nodig om te genieten van films met schitterend surroundgeluid. Met een TV en je favoriete video-streamingservice kom je al een heel eind.

Het grote voordeel van een echte home-cinema is dat alle audiokanalen worden weergegeven door serieuze hifi-luidsprekers die op de juiste plek staan en met de perfecte onderlinge afstand. Zo krijg je een groot, nauwkeurig en overtuigend geluidsbeeld dat veel beter klinkt dan met een simpele soundbar. Sterker nog, het klinkt precies zoals de producer in de geluidsstudio wilde dat het zou klinken. En met een goede subwoofer voel je ook de allerlaagste frequenties. Daar kan geen soundbar tegenop.

Home-Cinema
Systeem

Wat heb ik nodig voor een surround
home-cinema?

Het eenvoudigste surroundsysteem is de klassieke 5.1-opstelling, dus:

 • 1 5.1-kanaals surroundreceiver
 • 2 voorluidsprekers
 • 1 middenluidspreker
 • 2 achterluidsprekers
 • 1 subwoofer
 • Is surround niet
  ingewikkeld?

  Misschien denk je wel dat een surround-home-cinema met aparte luidsprekers duur en ingewikkeld is. Maar een compleet systeem met receiver, luidsprekers en een subwoofer hoeft niet meer te kosten dan een goede soundbar – en het geluid is echt veel en veel beter. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een grotere, betere en duurdere home-cinema, maar dat bepaal je helemaal zelf. Met een budgetoplossing kom je al een heel eind.

  In een echte home-cinema moet je de luidsprekers met kabels aansluiten op de installatie, en dat kost wat tijd. Daar kunnen wij ook niets aan doen, maar veel erger is het ook niet. Je zet de luidsprekers op de juiste plek en trekt de kabels langs de plinten, of waar je ze ook wilt hebben. Als je een smalle en discrete kabel kiest, zie je er bijna niets van. In feite is het niet anders dan wanneer je een nieuwe staande lamp in de woonkamer zet. Die zijn normaal gesproken ook niet draadloos.

  Een echte surround-home-cinema is beter en simpeler dan ooit

  Zodra de luidsprekers en kabels op de juiste plek staan en liggen, moet je het systeem instellen. Maar je hebt geen technische opleiding nodig om alles aan de praat te krijgen. De meeste nieuwe receivers hebben geïntegreerde setup-guides die je stap voor stap helpen om alles perfect in te stellen. Surround is dus niet alleen beter en geavanceerder dan ooit, het is ook gemakkelijker dan ooit! Fijn, toch?

  En vergeet niet: je hoeft alles maar één keer in te stellen. En dan kun je nog jarenlang genieten van schitterend surroundgeluid. Met een heerlijk en authentiek bioscoopgevoel, elke keer dat je een goede film of serie kijkt. Geloof ons maar als we zeggen dat het zeker de moeite waard is. En als je dan toch vastloopt, staan wij bij HiFi Klubben natuurlijk voor je klaar met hulp en advies.

  Surround voor iedereen!

  Surround
  receivers

  Het aantal kanalen zegt niet direct iets over de geluidskwaliteit. Dus als je een goede 5.1-kanaals receiver met goede luidsprekers kiest, krijg je echt goed surroundgeluid voor relatief weinig geld. Je kunt natuurlijk ook een stap verder gaan en kiezen voor een 7-kanaals oplossing – dan heb je twee extra zijkanalen voor een nog realistischer surroundgeluid. Dan krijg je echt het maximale geluid en het hoeft nog steeds niet duur te zijn.

  Muziek klinkt ook goed in een home-cinema.

  Je hoeft je home-cinemasysteem niet helemaal in één keer te kopen als je budget beperkt is. Je kunt bijvoorbeeld ook beginnen met een goede surroundreceiver en een paar goede voorluidsprekers, en deze set-up geleidelijk uitbreiden. Dan voeg je later een middenluidspreker en subwoofer toe. En om het helemaal af te maken, sluit je de achterluidsprekers en eventueel een paar zijluidsprekers aan. Zo wordt het allemaal een stuk betaalbaarder en krijg je uiteindelijk een systeem dat perfect bij je past.

  Als je ervoor kiest om te beginnen met een zwaardere receiver, krijg je beter geluid en meer functies – ook voor stereomuziek – en kun je later op een uitgebreider surroundsysteem overstappen, bijvoorbeeld met Dolby Atmos.

  Hoe kom ik aan
  surroundgeluid?

  Het is heel eenvoudig om aan surroundgeluid te komen, zeker als je geen Dolby Atmos nodig hebt. Netflix, HBO, Disney+ en de andere video-streamingservices hebben al veel titels met 5.1-surroundgeluid (Dolby Digital). En als je zonder Dolby Atmos kunt, heb je geen Premium/4K-abonnement nodig om hiervan te profiteren (als je tussen verschillende abonnementen kunt kiezen).

  Je hebt ook geen supermoderne TV nodig. Zolang hij standaard ARC (Audio Return Channel) ondersteunt, kun je surroundgeluid afspelen via de installatie. Alleen voor Dolby Atmos heb je de geavanceerde eARC-functie nodig.

  De meeste DVD’s of blu-rays hebben een apart surroundspoor, en dat geldt ook als je games speelt op de TV via een PlayStation, Xbox of PC. Ook zonder Atmos klinkt het heel erg goed, en je kunt je veel beter inleven in een film, concert of game als het voelt alsof je midden in de actie zit.

  Veel titels op YouTube hebben tegenwoordig ook een soort surroundgeluid, dat je kunt horen op nieuwere TV’s (2021 en later) of via een van de compacte streaming-dongles (Chromecast, Apple TV enz.). De geluidskwaliteit van YouTube varieert nogal en het kan best lastig zijn om alles aan de praat te krijgen. Maar probeer het eens – het kan echt de moeite waard zijn.

  En kom eens langs bij HiFi Klubben. Wij laten je graag zien wat er allemaal mogelijk is met surround en home-cinema.

  Veel plezier
  en als je vragen hebt
  kun je bij ons terecht!

  Deze korte handleiding beantwoordt natuurlijk niet al je vragen over home cinema. Bovendien is het verstandig om de verschillende oplossingen in het echt te ervaren, voordat je een definitieve keuze maakt. Daarom ben je altijd welkom bij HiFi Klubben voor goed advies en handige tips. We staan voor je klaar.
  Winkels

  Zo krijg je een
  bioscoop
  bij jou in de woonkamer

  Wil jij graag meer weten over home-cinema geluid? Bekijk hier hoe je eenvoudig veel beter geluid haalt uit je TV. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, zowel voor kleine als voor grote kamer. Vergeet niet: het geluid is de helft van de ervaring!
  Meer informatie

  10 redenen om je
  receiver
  te upgraden

  Er gaat gewoon niets boven een home-cinema met echt surroundgeluid als je echt alles uit je films, TV en games wilt halen. En de nieuwste surroundreceivers van Denon kunnen het allemaal – nu en in de toekomst!
  Meer informatie