Skip to content

Welke TV moet je kiezen?

LED - QLED - OLED

Onze televisies worden voortdurend beter. Nieuwe oplossingen zoals QLED en OLED komen, terwijl andere – bijvoorbeeld plasma-TV en LCD-TV’s – verouderen en uiteindelijk verdwijnen. 3D en gebogen schermen zijn gekomen en weer gegaan, Smart TV en HD-streamingservices zijn de normaalste zaak van de wereld geworden... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hier geven we je een overzicht van de verschillende basistechnologieën. En je kunt altijd bij ons terecht voor hulp en advies om de beste TV te vinden voor jouw situatie.

LED – plat ontwerp en laag energieverbruik

LED-technologie was het startsein voor de superslanke TV’s die we nu hebben. LED-schermen werken met zogeheten vloeibare LCD-kristallen die licht doorlaten dan wel tegenhouden, in combinatie met een inventief systeem van microscopische kleurfilters. Het licht zelf komt uit lichtdiodes (LED). Hierdoor zijn LED-TV’s vaak veel platter en hebben ze een lager energieverbruik dan LCD- en plasmaschermen. Bij LED-technologie zitten de lichtdiodes direct achter (Full Backlight) of langs de rand van het beeldpaneel (Edge-LED).

Het nadeel is dat deze toestellen geen echt zwart kunnen weergeven. Ook zul je merken dat de achtergrondverlichting doorschijnt in de donkere delen van het beeld, met name langs de rand van het beeldscherm (bleeding). Maar daar heb je meestal niet echt last van.

Een LED-TV is een eenvoudige en effectieve oplossing waar je onder alle lichtomstandigheden en met alle beeldbronnen van kunt genieten. Bovendien zijn LED-TV’s heel betaalbaar, wat betekent dat iedereen een groot scherm en Smart TV in de woonkamer kan hebben staan. De laatste tijd worden ze echter steeds meer vervangen door de meer geavanceerde QLED-technologie.

LED-TV 

QLED – LED op een nieuw niveau

De QLED-technologie werd in eerste instantie ontwikkeld door Samsung, maar tegenwoordig zijn er ook andere fabrikanten die dit principe toepassen. In een QLED-TV zijn de LED-achtergrondverlichting en de werking van de LCD-kristallen geperfectioneerd, voor een schitterende beeldkwaliteit.

Een QLED-TV is gebaseerd op de zogenoemde Quantum Dot-technologie – een laag ultrakleine nanokristallen (quantum dots) die direct achter het LCD-paneel zitten. Wanneer er licht op deze nanokristallen schijnt, lichten ze op in een specifieke kleur – rood, groen of blauw. Dit licht wordt vervolgens doorgegeven aan de rode, groene en blauwe beeldpunten (pixels) van het scherm zelf. Op deze manier worden de afzonderlijke pixels dus ‘gevoed’ met licht in hun eigen, correcte kleur, en dat zie je!

Een QLED-TV kan het volledige kleurenspectrum helemaal correct, lineair en met perfecte helderheid weergeven – ongeacht de lichtsterkte. Dit betekent volle en natuurlijke kleuren onder alle omstandigheden. En je krijgt tegelijkertijd een zwartniveau en kijkhoek die vergelijkbaar zijn met die van een OLED-TV.

QLED-TV

OLED – de TV van de toekomst?

OLED-TV’s (Organic LED) zijn binnen een paar jaar uitgegroeid tot een serieuze marktspeler. Bij een OLED-scherm komt het licht van de individuele pixels zelf. Dit geeft je een combinatie van de voordelen van LED-TV’s en de inmiddels uitgestorven plasma-TV’s: een superplat ontwerp, laag energieverbruik, perfecte zwartweergave en een supersnelle responstijd.

Het is wat bizar, maar de voordelen van QLED zijn eigenlijk de nadelen van OLED – en andersom! OLED heeft een perfect zwartniveau; om pikzwart te krijgen, hoeven de juiste pixels alleen maar uit te gaan. Maar de lichtsterkte is weer een stuk lager dan bij QLED.

Bij QLED is het echter weer moeilijker om het sterke licht achter het paneel uit te schakelen, iets wat nog steeds niet voor de volle 100% lukt. Maar de lichtsterkte van QLED is wel weer veel beter, ook als slechts een deel van het scherm verlicht moet worden. En dat is een groot voordeel ten opzichte van OLED, met name in verlichte kamers.

OLED zou wel eens de TV van de toekomst kunnen zijn, maar het is dus nog lang niet zeker welke van deze technologieën uiteindelijk als winnaar uit de bus komt.

OLED-TV

LG OLED77CX6LA OLED-TV
LG OLED77CX6LA
OLED-TV
€ 3.699,00 / € 3.999,00 / stuk(s)
LG OLED55CX6LA OLED-TV
LG OLED55CX6LA
OLED-TV
€ 1.397,00 / € 1.499,00 / stuk(s)
LG OLED48CX6LB OLED-TV
LG OLED48CX6LB
OLED-TV
€ 1.499,00 / € 1.599,00 / stuk(s)

Maar wat moet je dan kiezen?

De keuze tussen LED, QLED of OLED wordt voornamelijk bepaald door wat je budget is en wat je precies nodig hebt – en natuurlijk je persoonlijke smaak. Bij HiFi Klubben helpen we je graag om erachter te komen of je moet investeren in een groot formaat, een mooi ontwerp of een betere beeldkwaliteit.

Het is niet altijd even gemakkelijk om de verschillen in woorden te vangen. Daarom willen we je adviseren even bij ons langs te komen, dan kun je de verschillende modellen in ‘real life’ ervaren. En dan helpen we je meteen met een goede geluidsoplossing voor je TV. Want goed geluid is het halve werk!

En denk eraan: bij HiFi Klubben krijg je altijd 5 jaar garantie en gratis verzending naar je dichtstbijzijnde HiFi Klubben. De meeste TV’s onder de 65 inch worden over het algemeen gratis verzonden naar je dichtstbijzijnde ophaalpunt.