Skip to content

Welke
TV
moet je kiezen?

Onze televisies worden voortdurend beter. Nieuwe oplossingen zoals Mini-LED, QLED en OLED komen, terwijl andere – bijvoorbeeld plasma-TV en LCD-TV’s – in onbruik raken en uiteindelijk verdwijnen. 3D en gebogen schermen zijn gekomen en weer gegaan, Smart TV en HD-streamingservices zijn de normaalste zaak van de wereld geworden... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het is echt een jungle geworden. En om het nog erger te maken, fabrikanten en twijfelachtige elektronicaketens zetten alles op alles om je zover te krijgen dat je niet het beste product koopt, maar het product met de hoogste marge. Let dus goed op als je een TV koopt en een bepaalde technologie kiest.

Hier geven we je een eerlijk overzicht van de verschillende basistechnologieën. En je kunt altijd bij ons terecht voor hulp en advies om de beste TV te vinden voor jouw situatie.

LED
PLAT ONTWERP EN LAAG ENERGIEVERBRUIK

LED-technologie was het startsein voor de superslanke TV’s die we nu hebben. LED-schermen werken met zogeheten vloeibare LCD-kristallen die licht doorlaten dan wel tegenhouden, in combinatie met een inventief systeem van microscopische kleurfilters. En hier ontstaat de verwarring al, want wat enkele jaren geleden nog LCD-TV heette, is inmiddels vervangen door LED-TV. Maar het beeld wordt nog steeds voortgebracht door LCD-kristallen.
Bekijk alle LED-TV

De verklaring is dat het beeld zelf nog steeds wordt geproduceerd door een LCD-scherm, maar dat de lichtbron zelf geen dunne TL-buis meer is, maar lichtdiodes (LED). Hierdoor zijn LED-TV’s vaak veel platter en hebben ze een erg laag energieverbruik vergeleken met oudere LCD-TV’s. Bij LCD-TV’s zat de verlichting meestal achter het paneel zelf, waardoor de schermen dikker waren. Bij een LED-TV zitten de lichtdiodes direct achter (Full Backlight) of langs de rand (Edge-LED) van het beeldpaneel.

Het nadeel is dat deze toestellen geen echt zwart kunnen weergeven. Ook zul je merken dat de achtergrondverlichting doorschijnt in de donkere delen van het beeld, met name langs de rand van het beeldscherm (dit wordt ook wel ‘bleeding’ genoemd). Daar heb je meestal niet echt last van. Maar bij volledig donkere/zwarte beelden zie je het bij de meeste LED-TV’s wel een beetje.

Een LED-TV is een eenvoudige en effectieve oplossing waar je onder alle lichtomstandigheden en met alle beeldbronnen van kunt genieten. Bovendien zijn LED-TV’s heel betaalbaar, wat betekent dat iedereen een groot scherm en Smart TV in de woonkamer kan hebben staan. De laatste tijd worden ze echter vaak vervangen door de meer geavanceerde QLED-technologie.

LED-TV
Bestseller's

QLED
LED OP EEN NIEUW NIVEAU

Een QLED-TV kan het volledige kleurenspectrum helemaal correct, lineair en met perfecte helderheid weergeven – ongeacht de lichtsterkte. Dit betekent volle en natuurlijke kleuren onder alle omstandigheden. En je krijgt tegelijkertijd een zwartniveau en kijkhoek die heel vergelijkbaar zijn met die van een OLED-TV.
Bekijk alle QLED-TV

De QLED-technologie werd in eerste instantie ontwikkeld door Samsung, maar tegenwoordig zijn er ook andere fabrikanten die dit principe – onder een iets andere naam – toepassen. In een QLED-TV zijn de LED-achtergrondverlichting en de werking van de LCD-kristallen geperfectioneerd en een stuk fijnmaziger, voor een schitterende beeldkwaliteit.

Een QLED-TV is gebaseerd op de zogenoemde Quantum Dot-technologie – een laag ultrakleine nanokristallen (quantum dots) die direct achter het LCD-paneel zitten. Wanneer er licht op deze nanokristallen schijnt, lichten ze op in een specifieke kleur – rood, groen of blauw. Dit licht wordt vervolgens doorgegeven aan de rode, groene en blauwe beeldpunten (pixels) van het scherm zelf. Op die manier worden de afzonderlijke pixels dus ‘gevoed’ met licht in hun eigen, correcte kleur, en dat zie je!

QLED-TV
Bestseller's

Wereldklasse
NEO QLED / Mini LED

Mini-LED, ook wel bekend als Neo QLED of QNED, is een verdere ontwikkeling van de LED-technologie. Deze techniek maakt gebruik van lichtdiodes (die het licht voor het beeld creëren) die ongeveer 40 keer kleiner zijn. Hierdoor kunnen er veel meer LED-lichtjes gebruikt worden, wat weer betekent dat een Mini-LED-TV veel meer controle heeft over de lichte en donkere delen van het beeld dan een traditionele LED-TV.
Bekijk alle NEO QLED-TV

Je krijgt dus een veel beter zwartniveau en contrast, en minder ‘bleeding’ – en Mini-LED is een technologie die de LED-technologie naar een totaal nieuw niveau kan tillen.

Een ander voordeel van Mini-LED is dat de diepte van de TV’s nog meer kan worden geoptimaliseerd. omdat er zoveel ruimte rondom de LED-lampen wordt bespaard. In theorie kunnen Mini-LED-TV’s zelfs net zo plat worden als OLED. Maar dat betekent ook dat er nog minder ruimte is voor een fatsoenlijke luidspreker!

Mini-LED kan ook worden gecombineerd met QLED voor een nog beter beeld. Dat noemt Samsung bijvoorbeeld Neo QLED.

NEO QLED
Bestseller's

Micro-LED
DE TV VAN DE TOEKOMST?

Als de LED’s maar klein genoeg worden, kun je één LED per pixel gebruiken – wat betekent dat de LED’s zelf het beeld maken. Deze technologie wordt momenteel vooral gebruikt voor digitale reclameborden en concertschermen, omdat de afzonderlijke pixels hiervoor groot genoeg zijn. Deze technologie wordt Micro-LED genoemd. Dat is dus iets anders dan Mini-LED, waarbij de LED’s, zoals gezegd, alleen zorgen voor het licht. Micro-LED wordt steeds beter en goedkoper, maar is nog steeds alleen maar verkrijgbaar in heel grote, extreem dure TV’s.

Met Micro-LED krijg je maximale helderheid en het diepste zwartniveau, omdat de LED’s op pixelniveau uitgeschakeld kunnen worden. De tijd zal leren of Micro-LED de andere technieken kan inhalen en ons het beste beeld geeft.

OLED
HET MOOIE ALTERNATIEF

In theorie is Micro-LED de perfecte combinatie van deze twee technologieën. Maar deze technologie is nog erg nieuw en het is dus nog maar de vraag of OLED, Micro-LED of iets heel anders de belangrijkste TV-technologie van de toekomst wordt.
Bekijk alle OLED-TV

OLED-TV’s (Organic LED) zijn binnen een paar jaar uitgegroeid tot een serieuze marktspeler. Bij een OLED-scherm geven de individuele pixels zelf licht, enigszins vergelijkbaar met de Micro-LED-technologie die hierboven werd besproken. Dit geeft je de voordelen van LED-TV’s plus die van de inmiddels uitgestorven plasma-TV’s: een superplat ontwerp, laag energieverbruik, perfecte zwartweergave en een supersnelle responstijd.

Het is eigenlijk wel komisch, maar de voordelen van LED zijn eigenlijk de nadelen van OLED – en andersom! OLED heeft een perfect zwartniveau; om pikzwart te krijgen, hoeven de juiste pixels alleen maar uit te gaan. Maar de lichtsterkte is weer een stuk lager dan bij LED.

Bij LED is het moeilijker om het sterke licht achter het paneel uit te schakelen, iets dat nog steeds niet voor de volle 100% lukt – ook niet bij Mini-LED. Maar de lichtsterkte van LED is wel weer veel beter, ook als slechts een deel van het scherm verlicht moet worden. En dat is een groot voordeel ten opzichte van OLED, met name in verlichte kamers.

OLED
Bestseller's

OLED evo G4
LG OLED evo G4
OLED-TV
€ 2.399 / Stuk

Maar wat moet je dan kiezen?

De keuze tussen LED, Mini-LED, OLED of iets anders wordt voornamelijk bepaald door wat je budget is en wat je precies nodig hebt – en natuurlijk je persoonlijke smaak. Als je de TV gebruikt in een kamer met veel lichtinval of direct zonlicht, dan kun je beter kiezen voor LED of QLED vanwege de hoge lichtsterkte. Maar als je op zoek bent naar perfect zwart, dan kun je beter naar OLED kijken.

Bij HiFi Klubben helpen we je graag om erachter te komen of je moet investeren in een groot formaat, een mooi ontwerp of betere beeldkwaliteit. Het valt niet altijd mee om de verschillen alleen in woorden uit te leggen. Daarom willen we je adviseren even bij ons langs te komen, dan kun je de verschillende modellen in ‘real life’ ervaren. En dan helpen we je meteen met een goede geluidsoplossing voor je TV. Want hoewel de beeldkwaliteit van TV’s de laatste jaren ontzettend vooruit is gegaan, besteden fabrikanten nog steeds te weinig aandacht aan het geluid. En goed geluid is en blijft het halve werk!

GELUID
UIT JE TV