Skip to content
De beeldgrootte van een projector (ook wel ‘beamer’ genoemd) wordt in meters uitgedrukt in plaats van in inches. Een projector zorgt ervoor dat je het maximale uit je Blu-ray en andere HD-media haalt en geeft je een bioscoopervaring die zelfs de grootste flatscreen ver achter zich laat.

Als je thuis op grootse wijze wilt genieten van je films, kun je bijna niet zonder een projector. Ook al heb je een grote flatscreen van 50 of 60 inch, een projector met een beeldformaat van 90 tot 110 inch is vele malen beter. Blu-ray-films, sportevenementen op je digitale TV-box, consolespellen met hoge resolutie of je eigen digitale foto’s – grootte is wel degelijk belangrijk. 

Een echt grote flatscreen voorzien van de allernieuwste technologie kost vaak meer dan 2000 euro. Maar wist je dat je voor hetzelfde geld een filmbeleving krijgt die een flatscreen bijna letterlijk het nakijken geeft? Als je eenmaal hebt genoten van de sublieme beeldkwaliteit van een home cinema-systeem met projector, wil je nooit meer iets anders.

Neem een goed scherm op in je totale kostenplaatje.

TV versus projector

Een projector en een TV zijn twee manieren om van beeldmateriaal en films te genieten, allebei met hun eigen voordelen en nadelen. Als je bijvoorbeeld je woonkamer niet donker kunt maken, heb je niets aan een projector – hoe goed hij ook is. In dat geval is een grote flatscreen de beste oplossing. 

Een projector heeft ook geen TV-tuner of luidsprekers, dus als je even naar het nieuws wilt kijken, moet je aan de slag met je tuner, geluidsinstallatie en verduisteringsgordijnen, waarbij de dure projectorlamp ook nog eens branduren maakt. De meeste mensen hebben daarom een TV voor dagelijks gebruik en laten hun projector alleen doen waar hij voor gemaakt is: het afspelen van films, games en concerten in de allerbeste kwaliteit. 

Als je projector in de woonkamer staat, samen met je surroundinstallatie en TV, is het slim om te kiezen voor een surroundreceiver of Blu-ray-speler met twee HDMI-uitgangen. Dan kun je namelijk je hele systeem zo aansluiten dat je film kijkt via je flatscreen of via je projector, al naar gelang je voorkeur. Je kunt ook een zogeheten HDMI-splitter kopen. 

Ben je een van de gelukkigen die beschikken over een aparte ruimte voor je home cinema-systeem, dan kun je op groot formaat genieten van de Champions League en andere TV-hoogtepunten. Je hebt alleen een extra digitale box nodig om aan te sluiten op je projector, eventueel via je surroundreceiver. Je kunt ook een Blu-ray-speler met ingebouwde harddiskrecorder en TV-tuner kopen.

Koop altijd een echte filmprojector. Computerprojectoren zijn handig voor op kantoor, maar niet geschikt om films mee te kijken – hoe goed de specificaties ook zijn.

Het begint bij een donkere kamer

Voor een goede home cinema met projector heb je geen grote kamer nodig, maar het moet er wel echt donker kunnen worden, anders krijg je gewoon geen goed beeld. Kun je bijvoorbeeld je ramen niet permanent afdekken, dan kun je kiezen uit verschillende rolgordijnen; automatisch of niet, en met of zonder afstandsbediening. 

Zorg er ook voor dat je projector goed staat of hangt, dat wil zeggen: recht voor het scherm, op de juiste hoogte en precies waterpas. Omdat het soms moeilijk is om de juiste positie te vinden, is een aantal projectoren voorzien van handige features. Zo biedt Lens Shift de mogelijkheid om de projectorlens en daarmee het beeld horizontaal en verticaal te verschuiven zonder dat de beeldkwaliteit verslechtert. 

Maar pas op dat je je projector niet scheef neerzet en het beeld vervolgens corrigeert met de digitale ‘keystone’-correctie – dat is funest voor de beeldkwaliteit!

Een projector is een aanvulling op je TV – geen vervanging ervan.

Vergeet het scherm niet

Het scherm is een essentieel onderdeel dat helaas te vaak wordt vergeten. Veel mensen investeren al hun geld en energie in een superprojector, maar houden geen geld over voor een fatsoenlijk scherm. Sommigen gebruiken zelfs een witte muur voor hun projecties. Ze vergeten echter dat een scherm de belangrijke taak heeft het licht van de projector natuurgetrouw te reflecteren richting je ogen, precies zoals luidsprekers het laatste element in de keten zijn voordat het geluid uit de versterker je oren bereikt. 

Zorg ervoor dat je scherm niet de zwakste schakel in je systeem is. Er is keuze genoeg, afhankelijk van wat je precies zoekt: automatisch of handmatig, met gefixeerde lijst, akoestisch transparant, een custom-model of iets heel anders. 

Veel plezier met je nieuwe home cinema!

Het moet echt donker kunnen worden in je home cinema. Als dat niet kan, is een grote flatscreen waarschijnlijk een betere keuze.