Skip to content

Goed geluid is het halve werk

Zo krijg je vet
geluid uit je TV

Krijg je ook hoofdpijn als Peppa Big door de luidsprekers van je TV tettert? Of zet je buurman het geluid harder om het journaal te kunnen verstaan? In de flatscreens van nu heeft geluid geen prioriteit en zijn de luidsprekers vaak niet groter dan een bierdopje. Maar gelukkig kun je daar iets aan doen. We vroegen audiospecialist Thomas Holm van de Deense luidsprekerfabrikant DALI om advies.

Was het geluid beter in een oude beeldbuis-TV?

De oude beeldbuis-TV’s van vroeger zaten in een grote kist, waardoor er ook meer ruimte was voor de luidsprekers. En hoe groter het volume van de luidsprekerkast, hoe voller het geluid en hoe meer bas je hoort. Die ruimte werd gebruikt voor slimme speakers, bijvoorbeeld een paar compacte basspeakers en een tweeter. Die zaten vaak naast het beeldscherm, een beetje zoals bij een klassieke stereo-installatie. En daarom hadden die oude beeldbuis-TV’s vaak een mooi en vol geluid. Je kon horen wat er werd gezegd en het klonk allemaal heel realistisch, aldus Thomas.

Mest populaire
Luidsprekers

Sonos Arc Soundbar
Sonos Arc
Soundbar
€ 839,00 / stuk
108
DALI KATCH ONE Soundbar
Soundbar
€ 749,00 / stuk
8
Sonos Ray Soundbar
Sonos Ray
Soundbar
€ 255,00 / stuk
29
En een natuurlijk en onvervormd geluid helpt je met je dagelijkse stressniveau. Je hersens hoeven dan namelijk minder hard te werken om het geluid uit je flatscreen te ‘ontcijferen’
Thomas Holm

Waarom hebben flatscreens zo’n slecht geluid?

Als je een schroevendraaier pakt en je flatscreen uit elkaar haalt, zie je dat de luidsprekers maar weinig ruimte hebben. Je ziet dan meestal twee miniluidsprekerkastjes van 2 x 6 cm met twee piepkleine luidsprekertjes erin, vaak niet groter dan een bierdopje. Deze speakers zijn ongeveer even groot als een normale tweeter, en zijn alleen gemaakt om de hoogste tonen van een gewone luidspreker weer te geven.

Maar in de flatscreens van tegenwoordig moeten deze kleine luidsprekers het hele frequentiebereik weergeven, van de hoogste tot de laagste tonen. En dat kan gewoon niet, natuurkundig gezien, vertelt Thomas. Je krijgt gewoon geen realistisch geluid met één piepklein luidsprekertje dat alle frequenties moet weergeven.

Als ik op vakantie ga, neem ik altijd een kleine DALI KATCH mee, die ik aansluit op de koptelefoonuitgang van de TV. Dat klinkt altijd goed. Het is de perfecte ‘noodoplossing’
Thomas Holm

Als er aan de voorkant van een flatscreen geen ruimte is voor de luidsprekers, moeten fabrikanten de luidsprekers aan de achterkant of onderkant plaatsen. Dat betekent dat je, als je TV-kijkt, niet het geluid uit de luidspreker hoort, maar de reflectie van dit geluid via de muur of je meubels, waardoor het oorspronkelijke geluid heel erg vervormt. Je krijgt een dun en rommelig geluid dat moeilijk te verstaan is en moet de TV vaak harder zetten om te horen wat er wordt gezegd. Dit geluid zorgt er volgens Thomas voor dat je hersens overuren moeten draaien en dat je gestrest raakt.

Wat kun je doen om beter geluid uit je TV te krijgen?

Hieronder geeft Thomas Holm een aantal tips voor wat je kunt doen om het geluid uit je flatscreen te verbeteren. In principe raadt hij je aan om, als je een TV-budget hebt van 1500 euro, 1000 euro uit te geven aan het beeldscherm en 500 euro aan een goede geluidsoplossing. Dat maakt echt een enorm verschil!

Unieke
Soundbars

Een soundbar is een langwerpige TV-luidspreker die je direct onder het beeldscherm plaatst – een simpele en elegante oplossing die veel beter klinkt dan de luidsprekers in je TV. Tegenwoordig heb je zelfs soundbars die surroundgeluid kunnen simuleren. En je kunt ze met of zonder subwoofer kopen. Sommige hebben zelfs zo’n slechte kwaliteit dat ze niet veel beter klinken dan de luidsprekers in je TV. Dus koop iets fatsoenlijks.

Een echt goede soundbar is bijvoorbeeld de DALI KATCH ONE. Die heeft 10 geïntegreerde luidsprekers en een duidelijk en helder geluid dat stemmen heel goed weergeeft. En de kwaliteit komt heel dicht in de buurt van een paar goede stereoluidsprekers.

Meest populaire
Soundbars

Sonos Arc Soundbar
Sonos Arc
Soundbar
€ 839,00 / stuk
108
DALI KATCH ONE Soundbar
Soundbar
€ 749,00 / stuk
8
Sonos Ray Soundbar
Sonos Ray
Soundbar
€ 255,00 / stuk
29

Stereo-
installatie
of actieve luidsprekers

Je hebt twee luidsprekers nodig om stereogeluid weer te geven. Stereogeluid heeft breedte en diepte, en een gedetailleerdere weergave. Als je bijvoorbeeld op TV naar een concert kijkt, hoor je dat de drummer rechts zit en de zanger in het midden van het podium staat. En bij films hoor je dat het geluid van de ene kant naar de andere kant van het beeldscherm schuift, wat echt veel realistischer klinkt.

Als je al een stereo-installatie hebt, kun je de TV daar op aansluiten. Maar als je iets nieuws moet kopen, dan is een paar actieve luidsprekers met geïntegreerde versterker een heel goede oplossing voor beter TV-geluid. Of een stereo-installatie met aparte versterker en twee passieve luidsprekers.
Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook installaties en actieve luidsprekers hebt die het geluid uit je TV automatisch afspelen? Ze gaan vanzelf aan en uit en je kunt het volume regelen met de afstandsbediening van de TV. Net zo gemakkelijk als een soundbar, maar het klinkt een stuk beter. En het hoeft niet eens zo duur te zijn!

Stereo-
Installatie

SOWA 1 (x2) Draadloze luidspreker - stereo
Draadloze luidspreker - stereo
€ 1.348,00 / set

Echt
Home-cinema

Met echt surroundgeluid haal je meer uit je films, series en games – een echte home-cinema. Die hebben meestal vijf of zeven luidsprekers die allemaal hun eigen geluidsspoor weergeven. Als je de luidsprekers voor en achter je luisterpositie plaatst, krijg je een bijzonder realistisch geluid en lijkt het alsof je midden in de actie zit.

Voor heel weinig geld kun je al behoorlijk dicht in de buurt van een echt bioscoopgeluid komen. Probeer het maar eens en laat jezelf verrassen!

Home-cinema
Systeem

Draadloze surround
ZEER EENVOUDIGE
INSTALLATIE EN GEBRUIKSVRIENDELIJK

Bij HiFI Klubben hebben we een ruim aanbod aan draadloze surroundsystemen, die bedoeld zijn voor ruimtes waar goed geluid en gebruiksgemak centraal staan. Deze systemen kunnen worden gebruikt als een thuisbioscoop- of muzieksysteem - of waarvoor je maar wilt! Ontdek draadloze surround van DALI, Bowers & Wilkins, Bluesound en natuurlijk Sonos.

Draadloze
Surround

Welke oplossing je ook kiest, je zult merken dat je TV ineens veel beter klinkt. Over het algemeen adviseert Thomas Holm om heel goed te luisteren en een oplossing te kiezen die het beste past bij jouw situatie. Bij HiFi Klubben kun je een demonstratie krijgen van verschillende kwaliteitsoplossingen in verschillende prijsklassen – kom eens langs en ervaar het verschil! Maar goede kwaliteit kan verslavend zijn. Met andere woorden: het kan moeilijk zijn om terug te gaan naar een goedkope diepvriespizza uit de supermarkt als je eenmaal een echte Italiaanse pizza hebt geproefd. Je bent dus gewaarschuwd, zegt Thomas met een knipoog.

Kom eens langs en ervaar het bij HiFi Klubben!

Het is altijd leuk om meer te lezen over hifi-apparatuur, en dat kan natuurlijk nergens beter dan op onze website. Maar bij muziek gaat het ook over vet geluid dat je oren streelt. Kom eens langs bij HiFi Klubben – dan weet je meteen hoe dat voelt.