Skip to content
Er zijn veel verhalen en misverstanden over wanneer en hoe je een backbox moet gebruiken. Hieronder leggen we het allemaal uit.

Een backbox is een speciale ‘behuizing’ die je in het plafond of de muur achter je inbouwluidsprekers kunt plaatsen. In principe adviseren we je een backbox te gebruiken, om:

  • Een luchtdichte montage van de luidsprekers mogelijk te maken, bijvoorbeeld in een ongelijk oppervlak of als de muur/het plafond zelf niet luchtdicht is. Als de montage niet luchtdicht is, is het geluid slechter omdat de bassignalen die uit de voor- en achterkant van de luidspreker komen elkaar opheffen.
  • Aan de achterkant van de luidsprekers voldoende luchtvolume te creëren, voor het best mogelijke geluid.
  • Te voorkomen dat het geluid uit de achterkant van de luidspreker zich verspreidt naar aangrenzende kamers.
  • De vochtisolatie te herstellen als deze doorbroken is om gaten voor de luidsprekers te maken.
  • Te voldoen aan de brandveiligheidseisen voor scheidingswanden en vloerisolatie.

Als je te veel of te weinig ruimte achter de speakers hebt, gaat dat ten koste van de geluidskwaliteit. Als er te veel lege ruimte achter de speaker zit, krijgt de luidsprekermembraan geen tegendruk en wordt de bas onnauwkeurig en te rommelig. Bij te weinig volume wordt de luidsprekermembraan juist te veel tegengehouden, waardoor hij te weinig bas weergeeft. Met de juiste backbox weet je zeker dat er voldoende lege ruimte achter je luidsprekers zit, waardoor ze optimaal tot hun recht komen.

Sommige inbouwluidsprekers, bijvoorbeeld de exclusieve 7- en 8-serie van Bowers & Wilkins of de M- en S-serie van DALI, zijn speciaal ontworpen voor gebruik met een backbox. Vanwege geluidstechnische redenen is de backbox een geïntegreerd onderdeel van het systeem, net als bij een traditionele luidspreker; het enige verschil is dat ze in de muur zijn weggewerkt. Bij alle andere inbouwluidsprekers moet je kijken of je een backbox nodig hebt op basis van je luidsprekers, de installatie en met name de ruimte in de muren of plafonds.

Je luidspreker hoeft niet precies in het midden van de backbox te zitten. Het maakt niet zo veel uit als de backbox niet perfect gecentreerd is ten opzichte van je luidspreker. Als de luidspreker maar helemaal in de backbox past, kan hij best een beetje verder naar een van de zijkanten of hoeken zitten.

Maak nu een
gratis
afspraak

Wij willen je graag het allerbeste en meest persoonlijke advies geven. Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek – dan ben je al een eind op weg naar een geweldig resultaat. En als je nog vragen hebt, kun je ook altijd terecht bij een van onze winkels.

Hoe groot moet een
backbox
zijn?

De meeste inbouwluidsprekers zonder bijgeleverde backbox klinken optimaal bij een luchtvolume van ongeveer 25 liter. Dan hebben ze de demping die ze nodig hebben en voldoende lucht, zodat de luidsprekermembraan zijn werk kan doen. De Universal-backbox van DALI heeft precies dit volume en is dus een uitstekende keuze als je luidsprekers in het plafond wilt monteren, als er genoeg ruimte aan de achterkant is.

Wanneer je niet genoeg ruimte hebt, bijvoorbeeld bij wandmontage, of als je vanwege het geluid of brandbeveiliging iets anders nodig hebt, dan is een kleinere backbox van Bowers & Wilkins misschien een alternatief. Hiermee heeft de luidspreker een stuk minder lucht om mee te werken, en dus krijg je ook minder basgeluid. Maar de demping is echt goed en je kunt de EQ instellingen van je installatie gebruiken om de laagste frequenties te versterken. Dat is niet echt ‘hifi’, maar in deze situatie is het een prima oplossing.

Bij muren kan het slim zijn om de tengellatten zo te leggen dat er een ruimte van ongeveer 25 liter achter elke luidspreker komt. Met de juiste hoeveelheid dempend materiaal krijg je op deze manier een perfecte oplossing. Je hoeft dan geen geld uit te geven aan een backbox en je hebt genoeg ruimte voor een echt basgeluid.

Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de verbinding tussen de backbox en je plafond luchtdicht is. Je kunt hier bijvoorbeeld kit voor gebruiken. Anders klinkt het nooit echt goed.

Houd rekening met
backboxen
bij het bouwen van muren en plafonds

Bijna alle backboxen zijn breder dan de luidsprekers zelf en moeten daarom heel nauwkeurig gemonteerd worden vanaf de achterkant van de muur/het plafond. Hierdoor is het natuurlijk heel lastig om ze achteraf te plaatsen. Het beste is daarom om vanaf het begin al rekening te houden met de plaatsing van backboxen, bijvoorbeeld bij een renovatie. Als je vanaf de zolder toegang hebt tot de achterkant van je plafond, is dat natuurlijk ook een oplossing.

Een aantal modellen van Bowers & Wilkins – de 7-serie – of DALI – de K- en S-serie – kun je achteraf monteren, dus er zijn oplossingen zonder je hele huis te hoeven strippen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om inbouwluidsprekers te monteren in bestaande muren of plafonds. Kom eens langs bij HiFi Klubben, wij helpen je de perfecte oplossing te vinden voor jouw situatie. Er is meer mogelijk dan je misschien denkt.

Als je huis meerdere verdiepingen heeft, is het vaak mogelijk om een inbouwluidspreker zonder backbox in het plafond te plaatsen. Maar het plafond moet dan wel helemaal luchtdicht zijn en zo gebouwd zijn dat het geluid van de luidspreker zich niet naar de bovenverdieping voortplant.

Hier moet je op letten als je een
backbox
monteert

Welke backbox je ook kiest, je moet hem altijd monteren voordat je het plafond plaatst. Hier zie je een open backbox van Bowers & Wilkins die gemakkelijk in het plafond te monteren is. Let op dat je voldoende ruimte hebt in de constructie, zodat je aan de isolatie-eisen voldoet.

Met een gesloten backbox is het nog gemakkelijker om een perfecte, luchtdichte verbinding te creëren tussen de backbox en de onderkant van het plafond. Als het plafond al geplaatst is en als je een gat voor de luidspreker moet maken, boor dan door het plafond en de plaat van de backbox.

En welke backbox je ook kiest, vergeet niet te meten, zodat je later weet waar je gaten in het plafond moet boren. Vergeet ook niet dat je kabels naar de backbox trekt als het plafond toch nog open is. Je moet de kabels zo trekken dat je ongeveer 25-35 cm overhoudt. Dan is het gemakkelijker om de luidsprekers te monteren. Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de verbinding tussen de backbox en je plafond luchtdicht is.