Skip to content

Backbox – de beste manier om inbouwluidsprekers veilig te installeren

WANNEER MOET IK EEN
BACKBOX GEBRUIKEN?

Een backbox is een speciale behuizing om inbouwluidsprekers optimaal te monteren.

Als je van plan bent om je luidsprekers in de muur of het plafond in te bouwen, ben je het begrip backbox misschien al eens tegengekomen Een backbox is een speciale 'behuizing' die je in het plafond of de muur achter je luidsprekers kunt plaatsen. In principe adviseren wij je om een backbox te gebruiken, en wel om:

  • een luchtdichte montage van de luidsprekers mogelijk te maken, bijvoorbeeld in een ongelijk oppervlak of als de muur/het plafond zelf niet luchtdicht is. Als je muur bijvoorbeeld niet luchtdicht is, is het geluid slechter omdat de bassignalen die uit de voor- en achterkant van de luidspreker komen elkaar opheffen;
  • te voorkomen dat het geluid uit de achterkant van de luidspreker zich verspreidt naar aangrenzende kamers;
  • de vochtisolatie te herstellen als deze doorbroken is doordat er gaten voor de luidsprekers zijn gemaakt;
  • te voldoen aan de brandveiligheidseisen voor wanden en plafonds;
  • aan de achterkant van de luidsprekers voldoende volume te creëren, voor het best mogelijke geluid.

Als je te veel of te weinig ruimte achter de speakers hebt, gaat dat namelijk ten koste van de geluidskwaliteit. Als er te veel lege ruimte achter de speaker zit, krijgt de luidsprekermembraan geen tegendruk en wordt de bas onnauwkeurig – te los en rommelig. Bij te weinig volume wordt de luidsprekermembraan juist te veel tegengehouden, waardoor hij te weinig bas weergeeft. Met een backbox weet je zeker dat er voldoende lege ruimte achter je luidsprekers zit, waardoor ze optimaal tot hun recht komen.

Sommige inbouwluidsprekers, bijvoorbeeld de exclusieve 7- en 8-series van Bowers & Wilkins zijn speciaal ontworpen voor gebruik met een backbox. Vanwege geluidstechnische redenen hebben deze luidsprekers een basreflexconstructie, en de backbox is dus een geïntegreerd onderdeel van het systeem. Het enige verschil met traditionele luidsprekers is dat ze in de muur zijn weggewerkt.

Houd rekening met backboxen bij het bouwen van muren of plafonds

Bijna alle backboxen zijn breder dan de luidsprekers zelf en moeten daarom heel nauwkeurig gemonteerd worden vanaf de achterkant van de muur/het plafond. Hierdoor is het natuurlijk heel lastig om ze achteraf te plaatsen. Het beste is daarom om vanaf het begin al rekening te houden met de plaatsing van backboxen, bijvoorbeeld bij een renovatie.

Bij sommige luidsprekers, zoals de PHANTOM E-60 van DALI, is dat echter niet nodig. De backbox van deze luidspreker is niet breder dan de luidspreker zelf, zodat hij achteraf kan worden gemonteerd zonder dat de montageopening groter hoeft te worden gemaakt. Een andere oplossing is een flexibele backbox van rubber, zoals de Dynabox.

De uitzondering bevestigt de regel

Met een backbox haal je de maximale geluidskwaliteit uit je luidsprekers, en er komen steeds meer backboxes die passen bij verschillende inbouwluidsprekers. De BB 6C/BB 6W is bijvoorbeeld geschikt voor alle inbouwmodellen van Bowers & Wilkins die niet standaard met backbox worden geleverd. En de Dynabox past bij de meeste inbouwmodellen die je in de winkel kunt kopen. De meeste backboxes hebben een 'minimaal volume' en zijn dus heel eenvoudig in te bouwen in een muur of plafond.

En als je echt voor een optimaal resultaat gaat, kun je iets op maat laten maken, zodat alles nog beter en overtuigender klinkt. Vraag de timmerman of aannemer die je huis (ver)bouwt om een speciale backbox-oplossing te maken, dan kun je alle kanten op. Met een backbox van 50 liter en de juiste hoeveelheid dempingsmateriaal klinken je luidsprekers helemaal top! Maar hij moet wel helemaal luchtdicht zijn.

Als je huis meerdere verdiepingen heeft, is het vaak mogelijk om een inbouwluidspreker zonder backbox in het plafond te plaatsen. Maar het plafond moet dan wel helemaal luchtdicht zijn en zo gebouwd zijn dat het geluid van de luidspreker zich niet naar de bovenverdieping verspreidt.