Skip to content

Welke
luidspreker
moet ik kiezen voor surround?

Er bestaan veel verschillende luidsprekersystemen met een schitterend geluid. Maar waar moet je nou op letten als je luidsprekers wilt kiezen voor je home cinema?

De grootte van
de kamer

Het is heel belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van de kamer waar het systeem komt te staan. Dit bepaalt namelijk welk systeem je kiest. Compacte systemen zijn vaak niet geschikt voor grotere kamers, omdat je het geluid nooit echt hard kunt zetten en de bas al snel heel vlak klinkt. Daarom zijn grote luidsprekers vaak de beste oplossing voor grotere kamers. 

Welke
receiver
heb je?

Je luidsprekers moeten natuurlijk ook passen bij je receiver – iets dat je waarschijnlijk wel kent van traditionele stereosystemen. Sommige luidsprekers passen bij sommige receivers, en omgekeerd. Kom maar eens langs bij de dichtstbijzijnde HiFi Klubben. Wij leggen je graag uit welke combinaties het beste werken. 

Kies luidsprekers uit
dezelfde serie

Als je luidsprekers wilt kopen voor je home cinema is het verstandig om alle luidsprekers van hetzelfde merk en – als dat kan – van dezelfde serie te kopen. De reden hiervoor is dat alle luidsprekers anders klinken. Als je een systeem bouwt met allerlei verschillende luidsprekers van allerlei verschillende fabrikanten, zul je merken dat het geluid vanuit verschillende posities weer anders klinkt, en dat is natuurlijk funest voor een echte surroundervaring. 

Verschillende
luidsprekers
voor verschillende functies

Een gewoon 5.1-systeem bestaat uit een aantal verschillende soorten luidsprekers, elk met zijn eigen, speciale functie: twee voorluidsprekers, een middenluidspreker, een subwoofer en twee achterluidsprekers. 

De voorluidsprekers zijn het belangrijkst – zeker als je de installatie ook gebruikt om muziek met gewoon stereogeluid af te spelen. De voorluidsprekers hebben het meeste vermogen nodig, want zij zorgen voor het merendeel van het geluidsbeeld. En je gebruikt de voorluidsprekers, en de subwoofer, ook om stereomuziek af te spelen. Het is daarom geen gek idee om wat extra te investeren in een paar goede voorluidsprekers. 

De middenluidspreker van een surroundsysteem geeft o.a. de dialogen weer en is dus een essentieel onderdeel van een goede home cinema – tenzij je natuurlijk alleen naar stomme films kijkt. 

De subwoofer zorgt ervoor dat het geluid perfect klinkt als er bijvoorbeeld een helikopter ontploft in een film, en neemt dus de allerlaagste frequenties voor zijn rekening. Onze oren kunnen de richting van lage tonen niet echt goed bepalen, en daarom maakt het niet zoveel uit waar je de subwoofer neerzet. Kies maar een plek waar je er zo min mogelijk last van hebt. 

De achterluidsprekers zijn vaak de kleinste luidsprekers van een surroundsysteem. Dat komt doordat ze vooral bedoeld zijn om een surroundeffect te creëren, dus dat je bijvoorbeeld hoort hoe de slechterik uit een film de held van achteren probeert de besluipen. Hier kun je meestal kiezen voor een compacter model. Kijk ook eens naar achterluidsprekers die je aan de muur kunt hangen. Het surroundeffect is namelijk vaak beter als ze wat hoger hangen. 

 

Kom langs voor een
demonstratie

HiFi Klubben heeft altijd een surroundsysteem staan dat je kunt komen beluisteren. Dus als je ergens mee zit, of als je een vraag hebt, kom gerust bij ons langs en praat met een van onze medewerkers. Dan ben je een expert als je de winkel weer uit loopt.
Ervaar het nu bij HiFi Klubben