Skip to content

Wat moet ik kiezen?

Streaming
Multiroom, Airplay 2, Chromecast Audio

Wil je muziek streamen in meerdere kamers en zelf je luidsprekers kiezen zonder dat je afhankelijk bent van één merk? Ga dan voor AirPlay 2 of Chromecast Audio. Aan de andere kant, met een echt multiroomsysteem krijg je echt eindeloos veel mogelijkheden.

Chromecast Audio en AirPlay 2 zijn twee schitterende streamingsystemen die jou de vrijheid geven om zelf je luidsprekers en muziekspelers te kiezen. Hierdoor kun je eindeloos combineren, maar denk wel goed na voordat je iets koopt. Een echt multiroomsysteem kan op termijn namelijk een betere investering zijn en is vaak veel gebruiksvriendelijker.

Chromecast Audio – betaalbare vrijheid

Chromecast is een technologie die ontwikkeld is door Google. De audioversie hiervan wordt Chromecast Audio genoemd en zit geïntegreerd in verschillende luidsprekers en muziekinstallaties. Maar je kunt Chromecast Audio ook als een compacte en goedkope adapter kopen, die je heel eenvoudig aansluit op je installatie. Let er wel op dat er ook versies van Chromecast bestaan die vooral gericht zijn op TV- en videostreaming (Chromecast 2/Chromecast Ultra).

Met Chromecast Audio kun je geluid en muziek streamen van elke app die deze technologie ondersteunt. En dat zijn er intussen behoorlijk veel – voor Android, Apple iOS en PC/Mac. Je drukt gewoon op het kleine icoontje in je muziek-app en selecteert een luidspreker of apparaat – en dan wordt je muziek afgespeeld in één of meerdere kamers tegelijkertijd, afhankelijk van hoe je alles hebt ingesteld in de Google Home-app.

Chromecast is een goede en eenvoudige manier om met streaming en multiroom te beginnen; zeker als deze feature geïntegreerd is in je installatie, bijvoorbeeld met de C338 van NAD. En als je alleen een adapter koopt, ben je helemaal goedkoop uit. Dan kun je het systeem later uitbreiden met Chromecast-luidsprekers of nog meer adapters.

Helaas kun je met Chromecast niet verschillende nummers met één en dezelfde app streamen. Het systeem is dus vooral handig als je zo simpel mogelijk muziek wilt streamen van een muziek-app naar één of meerdere luidsprekers in je huis. Met je telefoon heb je altijd muziek bij de hand en je kunt helemaal zelf bepalen waar en waarmee je hem afspeelt. Ook als je muziek in meerdere kamers wilt afspelen, bijvoorbeeld als je een feest geeft. En dat is natuurlijk al fantastisch!

AirPlay 2 – streaming en multiroom voor Apple-fans

AirPlay 2 is de nieuwste versie van Apple's AirPlay-technologie. Een van de nieuwe features van versie 2 is geavanceerde multiroomfunctionaliteit. Dit systeem wordt bovendien ondersteund door een groot aantal producten van bijvoorbeeld Bowers & Wilkins, B&O Play, Bluesound en Sonos.

En, zoals je intussen wel gewend bent, AirPlay is alleen bedoeld voor iOS-apparaten (iPhone, iPad), maar met iTunes op PC of Mac kun je ook AirPlay gebruiken. Ook lijkt het erop dat je alleen met Apple Music verschillende nummers tegelijkertijd kunt streamen met AirPlay 2. Als je dus geen Apple-fan bent, kun je AirPlay 2 rustig vergeten.

Maar het is een interessant en meer open alternatief voor de grote, gerenommeerde multiroomsystemen. De technologie is onderdeel van iOS, dus als je app geluid kan afspelen – inclusief YouTube en Netflix – kun je hem ook gebruiken om te streamen naar je luidsprekers of installatie met AirPlay 2.

Multiroom – de complete oplossing

Een echt multiroomsysteem, bijvoorbeeld Sonos, HEOS by Denon of Bluesound is van de grond af ontworpen om draadloze muziek af te spelen in verschillende kamers. En dat heeft zo z’n voordelen:

  • Je kunt je muziekselectie en het volume voor elke kamer apart instellen met de bijbehorende app.
  • Je kunt verschillende nummers streamen naar luidsprekers in verschillende kamers, ook als je allemaal dezelfde streamingservice gebruikt.
  • Je kunt het systeem gebruiken met iOS- en Android-apparaten.
  • De apps, luidsprekers en muziekspelers worden voortdurend via internet geüpdatet.
  • De luidsprekers passen bij elkaar qua ontwerp en functionaliteit.
  • Er zijn oplossingen voor alle kamers, en voor je TV-geluid.
  • Je kunt beginnen met één simpele draadloze luidspreker en het systeem later uitbreiden.

Met de meeste multiroomsystemen zit je echter wel vast aan de luidsprekers en muziekspelers van één merk, maar dat heeft ook voordelen. Omdat alle componenten door dezelfde fabrikant zijn ontwikkeld en met dezelfde app worden aangestuurd, zijn deze systemen vaak veel gebruiksvriendelijker dan doe-het-zelf-oplossingen zoals Chromecast of AirPlay 2. En als meerdere mensen het systeem gebruiken – bijvoorbeeld een gezin – dan is het heel handig om verschillende nummers in verschillende kamers af te kunnen spelen, met verschillende streamingservices en -apparaten (iOS/Android).

Maar ook multiroomsystemen hebben hun eigen voor- en nadelen, bijvoorbeeld op het gebied van Bluetooth, YouTube-geluid, Spotify vs. Spotify Connect, HD-geluid enzovoort. Hier kun je meer over lezen op de productpagina’s van elk systeem. Maar als je het ons vraagt, dan zijn multiroomsystemen nog steeds de beste oplossing voor iedereen die op zoek is naar een uitgebreide en gebruiksvriendelijke muziekinstallatie voor het hele huis.

Producten met Chromecast Audio

Producten met AirPlay 2