Skip to content

Zo krijg je het
optimale
TV-beeld

Hier kun je lezen hoe je razendsnel en heel eenvoudig een veel beter beeld uit je nieuwe TV haalt – helemaal gratis. Een aantal ‘creatieve ondernemers’ in onze branche vraagt soms wel tientallen euro’s om een paar simpele instellingen te veranderen – wat je natuurlijk net zo goed zelf kunt doen.

Een subtiele klap in het gezicht van de branche.

Bij HiFi Klubben geven we af en toe graag een kleine, subtiele klap in het gezicht van ondernemers in onze branche die hun klanten niet eens goed kunnen adviseren. En we zien het helaas maar al te vaak: klanten die geen goed advies krijgen omdat de verkoper liefst zo veel mogelijk geld wil verdienen met een product. Bijvoorbeeld als je als klant een TV koopt en te horen krijgt dat hij ‘niet geschikt is om wintersport mee te kijken’, dat het ‘beeld hapert als je films kijkt’ of dat ‘hij niet genoeg Hz heeft om voetbal mee te kijken’. Totale onzin!

Natuurlijk, er is verschil in beeldkwaliteit, maar als verkopers je dit soort kletspraat proberen te verkopen, dan moet je heel goed opletten. De meeste nieuwe TV’s kun je namelijk heel eenvoudig instellen om dit soort problemen te vermijden – en dat kost helemaal niets! Hieronder geven we je een paar tips om beter beeld uit je TV te halen.

Je nieuwe flatscreen staat verkeerd ingesteld.

Of je nu een goed of slecht beeldscherm koopt, als je een nieuwe flatscreen uitpakt, staat hij meestal helemaal verkeerd ingesteld.

Maar waarom zou je de instellingen eigenlijk aanpassen? Daar is een goede reden voor. De fabrieksinstellingen van je TV zijn namelijk bedoeld om indruk te maken in de winkel en niet voor een correcte beeldweergave thuis. De TV die in de winkel het hardst schreeuwt krijgt de meeste aandacht en wordt daarom vaker verkocht dan het model ernaast. Daarom hebben fabrikanten het contrast, de scherpte en de blauwe kleur meestal helemaal omhoog gedraaid, waardoor het beeld extra wit en helder lijkt.

Deze instelling heet ook wel ‘dynamic mode’ of ‘demo mode’ – je ziet het wel als je even wat beter kijkt in de winkel. Het beeld ziet er onnatuurlijk uit, een beetje alsof je een filter gebruikt op Instagram... Als je dit niet goed instelt, worden je ogen sneller moe en mis je alle prachtige details waar film- en TV-producenten zoveel tijd, geld en energie in hebben gestoken.

Ons
TV assortiment

Sony XR-65A90J OLED-TV
Sony XR-65A90J
OLED-TV
€ 3.699,00 / stuk(s)
LG OLED48C16LA OLED-TV
LG OLED48C16LA
OLED-TV
€ 1.238,00 / € 1.449,00 / stuk(s)

Het is eigenlijk heel eenvoudig

Het is gelukkig helemaal niet moeilijk om beter beeld uit je TV te halen. Je hoeft alleen maar een paar basisinstellingen te veranderen via het menusysteem van de TV en je afstandsbediening. En nee, je hoeft geen expert te zijn. Het kost alleen vijf minuten tijd, meer niet. En als je klaar bent, kun je lekker achterover leunen en genieten van een natuurlijker en rustiger TV-beeld.

Film Mode – de magische oplossing voor beter beeld

Je TV bevat een heleboel basisinstellingen die je zelf heel eenvoudig kunt aanpassen, bijvoorbeeld contrast, helderheid, kleur, beeldscherpte en verschillende digitale filters die je aan en uit kunt zetten (bijv. ruisonderdrukking).

Er zijn zelfs zo veel instellingen dat de gemiddelde consument al snel het overzicht kwijtraakt. Maar gelukkig hebben de fabrikanten van je TV ervoor gezorgd dat je al een heel eind kunt komen door maar op één menu-item te klikken: Film Mode (ook wel Movie Mode, Cinema Mode of iets dergelijks genoemd).

Met Film Mode kun je de TV in één keer instellen met de waarden die de film- en TV-industrie als ‘correct’ heeft gedefinieerd. In tegenstelling tot de muziekindustrie werkt de TV-industrie namelijk met vastgestelde standaarden, en die gelden voor zowel professionele gebruikers als thuisgebruikers. Film Mode is dus, kort gezegd, een poging van de fabrikant om deze standaarden zo goed mogelijk te benaderen, zonder dat je de TV hoeft uit te lezen met dure, professionele apparatuur. We adviseren je ook om de zogenoemde digitale ‘beeldverbetering’ uit te zetten. Dat is in feite niets meer dan software in de TV die probeert te raden hoe het beeld nóg beter kan worden. Denk bijvoorbeeld aan digitale ruisonderdrukking. De meeste van dit soort features werken alleen in heel specifieke omstandigheden, maar ze maken natuurlijk wel indruk in de winkel. Zo is ‘digitale ruisonderdrukking’ handig als je oude VHS- of video-opnames bekijkt, maar verder heeft het weinig effect – zeker niet bij de hoge resoluties van tegenwoordig. Je kunt dit beter uitzetten, dan krijg je een natuurlijker beeld.

Let wel op: Film Mode kan heel vreemd lijken als je het net hebt aangezet. Je ogen moeten even wennen aan de kleuren die heel anders zijn. En als je intussen gewend bent aan de fabrieksinstellingen, ziet het er de eerste 5 minuten wat vreemd uit. Maar het is het proberen waard. En als je het niets vindt, kun je altijd nog terug.

Sommige, wat exclusievere Samsung TV’s hebben zelfs Filmmaker Mode. Daarbij is het nog belangrijker dat de instellingen goed staan. Als je deze instelling kiest, hoef je niets meer te doen – gefeliciteerd met je kalibratie, je bent binnen 15 seconden klaar!

Kalibratie – als je voor perfectie gaat

Een TV kalibreren is eigenlijk niets meer dan een aantal beeldinstellingen meten en aanpassen om zo dicht mogelijk in de buurt van het perfecte beeld te komen. En omdat ieder scherm weer anders is, moet je deze instellingen voor elk scherm apart aanpassen om een 100% optimaal resultaat te krijgen.

Let op: Als je betaalt voor een kalibratie, moet er wel gemeten worden met het scherm dat je hebt gekocht. HiFi Klubben heeft namelijk gemerkt dat een aantal ‘creatieve’ concurrenten hun waarden baseren op één beeldscherm en dan een overzicht naar hun filialen sturen met de instellingen voor alle andere TV’s van dat model die ‘gekalibreerd’ moeten worden. Maar zo werkt het niet! Je kunt NIET dezelfde waarden gebruiken voor andere schermen, ook niet van hetzelfde model. Elk scherm is namelijk anders. Bovendien moet je altijd kalibreren in de kamer waarin het scherm staat. De lichtinval heeft namelijk veel invloed op de juiste kalibratie. Als de kalibratie niet thuis bij jou wordt gedaan en niet met het scherm dat je daadwerkelijk hebt gekocht, dan is het niets meer dan een vervelend trucje om je meer te laten betalen voor je nieuwe TV. En dat vinden wij niet oké! Je kunt het vergelijken met een opticien die één oogtest gebruikt voor al zijn klanten. Zou je daar voor betalen?

Voor een echte kalibratie heb je gespecialiseerde meetapparatuur, toegang tot geavanceerde instellingen en een fikse opleiding nodig om de meetresultaten te analyseren en de nodige aanpassingen te doen – bij jou thuis en voor iedere TV apart! Niet in de winkel!

Meestal gebeurt dit door een professionele TV-technicus, en dat is niet goedkoop en kan best wel even duren. Maar je krijgt dan wel echt het allerbeste beeld, en voor heel wat TV-freaks is dat het meer dan waard. En hetzelfde geldt als je de trotse bezitter bent van een goede home-cinema met projector.

Ga voor gratis, of ga all-in

Dus... even samengevat: Als je een gewone gebruiker bent, raden we je aan om de TV in te stellen op Film Mode (of iets dergelijks) en alle beeldverbeteringsfuncties uit te zetten. Dan kun je genieten van het feit dat je binnen 5 minuten 95% van het perfecte beeld hebt ingesteld – zonder dat het ook maar een cent kost.

En als je echt alleen voor perfectie gaat, adviseren we je om contact op te nemen met een professionele TV-technicus en een echte kalibratie te laten doen. Dan weet je zeker dat je beeld helemaal perfect is. En soms is dat echt de moeite (en het geld) waard!

NEO QLED

Samsung QE55QN85A Neo QLED-TV
Samsung QE55QN85A
Neo QLED-TV
€ 1.699,00 / € 1.799,00 / stuk(s)