Skip to content

Zo krijg je het
optimale TV-beeld

Als je een nieuwe flatscreen uitpakt, staat hij meestal helemaal verkeerd ingesteld. Hier lees je hoe je razendsnel en heel eenvoudig veel beter beeld uit je nieuwe TV haalt – helemaal gratis!

De fabrieksinstellingen van je TV zijn bedoeld om indruk te maken in de winkel en niet voor een correcte beeldweergave thuis. De TV die in de winkel het hardst schreeuwt krijgt de meeste aandacht en wordt daarom vaker verkocht dan het model ernaast. Daarom hebben fabrikanten het contrast, de scherpte en de blauwe kleur meestal helemaal omhoog gedraaid, waardoor het beeld extra wit en helder lijkt.

Als je dit niet verandert, worden je ogen sneller moe en mis je alle prachtige details waar film- en TV-producenten zoveel tijd, geld en energie in hebben gestoken. En hoe duurder en beter je TV is, hoe meer je hierdoor misloopt.

 

Het is eigenlijk heel eenvoudig

Het is gelukkig helemaal niet moeilijk om beter beeld uit je TV te halen. Je hoeft alleen maar een paar basisinstellingen te veranderen via het menusysteem van de TV en je afstandsbediening. En als je klaar bent, kun je lekker achterover leunen en genieten van een natuurlijker en rustiger TV-beeld.

Film Mode – de magische oplossing voor beter beeld

Je TV bevat een heleboel basisinstellingen die je zelf heel eenvoudig kunt aanpassen, bijvoorbeeld contrast, helderheid, kleur, beeldscherpte en verschillende digitale filters die je aan en uit kunt zetten (bijvoorbeeld ruisonderdrukking).

Er zijn zelfs zo veel instellingen dat de gemiddelde consument al snel het overzicht verliest. Maar gelukkig hebben de fabrikanten van je TV ervoor gezorgd dat je al een heel eind kunt komen door maar op één menu-item te klikken: Film Mode (ook wel Movie Mode genoemd).

Met Film Mode kun je de TV in één keer instellen met de waarden die de film- en TV-industrie als ‘correct’ heeft gedefinieerd. In tegenstelling tot de muziekindustrie werkt de TV-industrie namelijk met vastgestelde standaarden, en die gelden voor zowel professionele gebruikers als thuisgebruikers. Film Mode is dus, in het kort, een poging van de fabrikant om deze standaarden zo goed mogelijk te benaderen, zonder dat je de TV hoeft uit te lezen met dure, professionele apparatuur.

Kalibratie – als je voor perfectie gaat

Een TV kalibreren is eigenlijk niets meer dan een aantal beeldinstellingen meten en aanpassen om zo dicht mogelijk in de buurt van het perfecte beeld te komen. En omdat ieder scherm weer anders is, moet je deze instellingen voor elk scherm apart aanpassen om een 100% optimaal resultaat te krijgen.

Voor een echte kalibratie heb je gespecialiseerde meetapparatuur, toegang tot geavanceerde instellingen en een fikse opleiding nodig om de meetresultaten te kunnen analyseren en de nodige aanpassingen te kunnen doen – en dat voor iedere TV afzonderlijk!

Meestal gebeurt dit door een professionele TV-installateur, en die zijn niet goedkoop! Maar je krijgt dan wel echt het allerbeste beeld, en voor heel wat TV-freaks is dat het meer dan waard. Hetzelfde geldt als je de trotse bezitter bent van een goede home-cinema met projector.

Ga voor gratis, of ga all-in

Als je een gewone gebruiker bent, raden we je daarom ook aan om de TV in te stellen op Film Mode (of iets dergelijks) en te genieten van het feit dat je binnen 5 minuten 95% van het perfecte beeld hebt ingesteld – zonder dat het ook maar een cent kost.

En als je echt alleen voor perfectie gaat, adviseren we je om contact op te nemen met een professionele TV-installateur en een echte kalibratie te laten uitvoeren. Dan weet je zeker dat je beeld helemaal perfect is. En soms is dat echt de moeite (en het geld) waard!