Skip to content

DALI EQUI

Echte hifi-streaming en draadloos
surroundgeluid

De EQUI is een serie draadloze, actieve hifi-luidsprekers van het Deense luidsprekermerk DALI. Ze hebben een schitterend stereo- en surroundgeluid en een supersimpele installatie.

De Deense luidsprekerfabrikant DALI heeft de afgelopen jaren een aantal producten gelanceerd die geavanceerde draadloze technologie combineren met echte hifi-luidsprekers. Het begon met de CALLISTO C-serie in 2018, en vanaf dat moment hebben de audionerds uit Noord-Jutland hun assortiment uitgebreid en de lat voor draadloos geluid alsmaar hoger en hoger gelegd. Op dit moment kun je kiezen uit een ecosysteem aan producten die allemaal compatibel zijn met elkaar – net als de DALI EQUI.

In het kort, de EQUI bestaat uit een reeks hifi-luidsprekers met geïntegreerde versterkers en draadloze ontvangers, en twee draadloze voorversterkers/muziekstreamers, de SOUND HUB en SOUND HUB COMPACT. En als je denkt dat draadloze technologie en echte hifi-kwaliteit niet samengaan, dan moet je echt eens naar het EQUI-systeem komen luisteren. Het klinkt namelijk fantastisch!

Waarom draadloos hifi-geluid?

Bij DALI staat de geluidskwaliteit altijd voorop, en tot een paar jaar geleden waren alle DALI-luidsprekers passief. Dat paste perfect bij traditionele hifi-systemen, namelijk dat de luidsprekers en versterker aparte componenten waren die de gebruiker zelf moest aansluiten. Voor veel muziekliefhebbers is dit nog steeds hun ideale systeem en niets wijst erop dat luidsprekerkabels en aparte versterkers in de toekomst zullen verdwijnen. Het idee achter EQUI is echter dat echt hifi-geluid toegankelijk moet zijn voor IEDEREEN – dus ook voor mensen die geen zin hebben in gedoe met kabels en apparaten, maar die toch heel goed geluid willen.

Voor veel mensen is hifi – zeker in het duurdere segment – een hobby die om meer draait dan alleen maar goede muziek op een goede installatie. Het is een proces, waarbij je een installatie blijft verbeteren op zoek naar het allerbeste geluid en niet bang bent om alles, van luidsprekers tot stroomkabels, om de zoveel tijd te vervangen. Bij een traditioneel hifi-systeem met passieve luidsprekers, luidsprekerkabels, eindversterkers en voorversterkers kun je het geluid op allerlei manieren verbeteren – wat echte hifi-fanaten juist zo leuk vinden. Vaak klinkt het gewoon beter als je een bepaalde set luidsprekers combineert met een andere versterker, of als je de luidsprekerkabels vervangt.

Maar anderen vinden het alleen maar irritant als ze een systeem eerst moeten instellen en aanpassen voordat het goed klinkt. Waarom kun je niet gewoon goed geluid krijgen, zonder al dat technische gedoe? Voor hen is EQUI een uitstekende oplossing, zeker als ze vooral naar streamingservices luisteren. Het enige wat je dan nodig hebt, is een streamingabonnement en een DALI EQUI-systeem, en dan kun je luisteren naar al je favoriete muziek met een schitterende geluidskwaliteit.

Een simpel streaming-stereosysteem

Zet je DALI EQUI-luidsprekers neer waar je wilt en zet je SOUND HUB of SOUND HUB COMPACT op de best mogelijke plek (eventueel verborgen), stop de stekker in het stopcontact en je bent klaar! Zo simpel is het.

Voor streamingfans is het moeilijkste eigenlijk om te kiezen tussen de OBERON C-, CALLISTO C- of RUBICON C-serie, en of ze compacte of vloerluidsprekers willen. Maar dat ligt natuurlijk aan je portemonnee, je interieur en je smaak. Gelukkig is er niets dat je tegenhoudt als je begint met een paar compacte OBERON 1 C’s en een SOUND HUB COMPACT en later upgradet naar grotere en betere luidsprekers en een SOUND HUB, bijvoorbeeld als je meer ingangen en functies nodig hebt. Alle EQUI-producten zijn volledig compatibel met elkaar.

Draadloze muziek is veel meer dan alleen maar Bluetooth. Als je een SOUND HUB hebt, kun je zelf de uitbreidingsmodule BluOS NPM-2i van Bluesound installeren, zodat je ook BluOS-multiroomstreaming en AirPlay 2 krijgt, en MQA kunt streamen via TIDAL HiFi.

Draadloos surroundgeluid

Denk je wel eens aan draadloos surroundgeluid, maar twijfel je aan de kwaliteit? DALI lanceert nu een nieuwe HDMI-uitbreidingsmodule voor de SOUND HUB, waarmee je een compleet draadloos EQUI-surroundsysteem kunt bouwen. De module ondersteunt HDMI ARC en eARC, zodat je Dolby- en DTS-surroundgeluid kunt streamen naar maximaal 7.1 kanalen. Ook lanceren ze nu de eerste middenluidspreker van de EQUI-serie, de OBERON VOKAL C.

De OBERON VOKAL C heeft hetzelfde geluid als de passieve OBERON-serie, maar met extra DSP-vermogen en 2 x 50 watt krijgen je filmdialogen de extra boost die je verwacht van een serieus goede home-cinema. In vergelijking met surroundsystemen die bestaan uit passieve luidsprekers en AV-receivers (vaak van verschillende merken) is de installatie van een EQUI-surroundsysteem heel eenvoudig omdat alle componenten zijn ontwikkeld om met elkaar samen te werken.

En natuurlijk mag een subwoofer niet ontbreken in je EQUI-systeem. In plaats van zich te beperken tot één draadloos EQUI-model, heeft DALI gekozen voor een geniale oplossing, namelijk de DALI WSR (Wireless Subwoofer Receiver). Dit is een kleine ontvanger die elke actieve subwoofer voorziet van draadloze functionaliteit, of er nu DALI op staat of iets anders. Zo kun je zelf je subwoofer kiezen en je kunt WSR gebruiken als bijvoorbeeld de 1 ontbreekt in je 5.1-surroundsysteem, of als je graag wat meer basgeluid wilt uit je stereo-installatie, maar dan zonder lange subwooferkabels door je woonkamer.

EQUI – eenvoudiger en beter draadloos hifi-geluid

DALI is niet de eerste die draadloze muziekinstallaties of actieve luidsprekers ontwikkelt. Sonos was meer dan 15 jaar geleden de pionier op dit gebied, en veel merken hebben hun voorbeeld gevolgd. Daarom heeft DALI ervoor gekozen om zich te richten op zijn eigen specialisme, namelijk echte hifi-luidsprekers voor echte liefhebbers. Luidsprekers met een nauwkeurig en indrukwekkend geluid – voor elk budget.

Ongeacht de technologie heeft DALI zich altijd gericht op goed geluid voor iedereen, en dat is dan ook de bestaansreden van EQUI – namelijk schitterend geluid voor iedereen die houdt van goede muziek, maar extra hoge eisen stelt qua gebruiksvriendelijkheid. En op dat gebied hebben de grote streamingmerken laten zien hoe het moet. Ondanks het gebruiksvriendelijke ontwerp en het dynamische en gedetailleerde geluid is de EQUI niet voor iedereen. Aan de ene kant is de EQUI heel flexibel en kun je hem heel gemakkelijk integreren met je huidige audiobronnen, zoals CD-spelers en draaitafels. Aan de andere kant krijg je een compleet pakket met luidsprekers en versterker, dus als je bijvoorbeeld al een versterker hebt waar je geen afscheid van wilt nemen, dan is de EQUI misschien niet de beste keuze. Als hifi je hobby is en als je graag je geluid perfectioneert en je eigen systeem samenstelt, dan kun je misschien beter investeren in een paar passieve luidsprekers van DALI of een ander merk. EQUI is ook niet de goedkoopste oplossing als je op zoek bent naar een surroundsysteem. Je kunt prima een goed surroundsysteem met passieve luidsprekers en een surroundreceiver kopen voor veel minder dan wat je bijvoorbeeld kwijt bent voor een OBERON 5 C 5.1 EQUI-systeem. Maar je krijgt wel waar je voor betaalt: met EQUI krijg je een geluidskwaliteit en gebruiksvriendelijkheid waar goedkopere systemen echt niet tegenop kunnen.

Maar het hele punt van EQUI is dat muziekliefhebbers meer keuze krijgen – niet minder. Met alle technologische ontwikkelingen is het DALI gelukt om een gebruiksvriendelijk systeem met een schitterend geluid te combineren, en ze blijven natuurlijk ook hun fantastische passieve luidsprekers produceren. Je kunt dus echt alle kanten op, en met EQUI is draadloos hifi-geluid nu eenvoudiger en beter dan ooit.

Feitenkader: Ontdek de EQUI-serie

 • CALLISTO C-serie

  De eerste actieve, draadloze luidsprekers van DALI. De serie bestaat uit de compacte 2 C en de vloerluidspreker 6 C, die allebei voorzien zijn van DALI’s iconische hybride tweetermodule met dome-/bandtweeter en SMC-gebaseerde bas-/middenspeakers. En elke luidspreker is voorzien van een 250 watt klasse D-versterker.

 • OBERON C-serie

  De populaire OBERON-serie – met geïntegreerde versterker en draadloze technologie. De serie bestaat uit het vloermodel, de OBERON 7 C, de compacte OBERON 1 C, de OBERON ON-WALL C en de meest recente aanvulling, de OBERON VOKAL C-middenluidspreker.

 • RUBICON C-serie

  Dit is echte high-end. Zoals de naam al aangeeft, is de RUBICON C gebaseerd op de op één na duurste serie van DALI. Deze serie omvat de compacte RUBICON 2 C en de twee vloerluidsprekers RUBICON 6 C en 8 C met hybride tweeter. In de RUBICON C-serie is elke luidspreker voorzien van twee geïntegreerde 250 watt-versterkers, waardoor je altijd meer dan genoeg vermogen hebt.

 • SOUND HUB

  Dit is het brein achter het EQUI-systeem. Een draadloze voorversterker met superveel digitale en analoge ingangen en Bluetooth. De SOUND HUB streamt het geluid rechtstreeks naar je luidsprekers, met extreem hoge kwaliteit en minimale vertraging. Hij heeft ook poorten voor uitbreidingsmodules, zodat je Bluesound-multiroomstreaming en draadloos surroundgeluid kunt toevoegen.

 • SOUND HUB COMPACT

  Een kleinere en simpelere versie van de SOUND HUB, die bedoeld is voor stereo-hifi en goed TV-geluid. Hij heeft HDMI ARC, analoge en digitale ingangen en natuurlijk Bluetooth. Je kunt hem echter niet uitbreiden. Neemt weinig ruimte in beslag en kan gemakkelijk achter de TV geplaatst worden.

 • WSR

  Met de Wireless Subwoofer Receiver van DALI kun je heel eenvoudig je EQUI-systeem uitbreiden met een subwoofer. De WSR verandert elke actieve subwoofer in een draadloze subwoofer. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een analoge subwooferingang. Sluit de WSR aan, geef hem stroom via de USB-voeding en hoppa! Je oude subwoofer is onderdeel van de EQUI-serie geworden!

Nerdalert: Draadloze topkwaliteit      

De draadloze technologie van de EQUI-serie zorgt ervoor dat zelfs de meest kritische luisteraars hun bezwaren opzij zullen zetten. Deze levert namelijk een geluidskwaliteit die je kunt omschrijven als echte high-end, waar je ook naar luistert.

Deze technologie is gebaseerd op een draadloos protocol dat DALI zelf heeft ontwikkeld en dat een extreem stabiele 30-bit datastroom stuurt via de 5,2 GHz- of de 5,8 GHz-band. Welke band wordt gebruikt, wordt automatisch bepaald op basis van waar de meeste ruimte zit. Het systeem verstuurt ongecomprimeerd geluid met een resolutie van 24-bit/96 kHz. De laatste 6 bits (van 24 tot 30) worden gebruikt voor feed-forward foutcorrectie, volumeregeling, luidsprekeridentificatie en andere functies.

Het hart van de geïntegreerde versterkers bestaat uit een 50MIPS DSP-chip en een D/A-converter van Burr-Brown met een dynamisch bereik van 123 dB. Hij heeft geen analoog, maar een digitaal scheidingsfilter, waardoor het systeem perfect integreert met luidsprekers die direct op de versterkeruitgang zijn aangesloten. Voor het allerbeste geluid, ook op laag volume, gebruikt DALI een dynamiek van 24-bit – helemaal tot aan de luidsprekers. Het volume wordt pas geregeld op het moment dat het signaal de ingang van de versterker bereikt, of je nu je telefoon of de SOUND HUB gebruikt. Deze oplossing zorgt voor een optimale signaal-ruisverhouding en een signaal dat binnen de volledige keten 100% intact blijft.

Het EQUI-systeem heeft een extreem lage ‘latency’ – dus een heel lage vertraging in de signaalketen. Vanaf het moment dat het signaal de SOUND HUB binnenkomt, duurt het minder dan 15 ms voordat het de luidsprekers bereikt. Dat is zo snel dat het lijkt alsof het geluid perfect synchroon loopt met het beeld, als je een TV op het EQUI-systeem aansluit.

Minstens even belangrijk is de mogelijke vertraging tussen de afzonderlijke kanalen, bijvoorbeeld links en rechts in een stereo-opstelling. Eigenlijk mag je helemaal geen vertraging hebben, omdat dat slecht is voor het stereobeeld. Maar gelukkig heeft de EQUI een latency van ongeveer 1 sample, wat echt extreem laag is. Bij een samplingfrequentie van 96 kHz komt dit neer op een verschil van 10 usec (10 microseconden), wat overeenkomt met de vertraging die ontstaat als je in je ideale luisterpositie zit en je hoofd een paar centimeter heen en weer beweegt. Met andere woorden, je krijgt een extreem stabiel stereoperspectief, wat ook grotendeels verklaart waarom de EQUI zo waanzinnig goed klinkt.