HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Hi-Fi Scenen met Kamasi Washington

Met zijn album The Epic kwam deze jazzsaxofonist en gastmuzikant bij Kendrick Lamar, terecht op de ‘Best of 2015’-lijsten van veel internationale muziekmedia, waaronder The Guardian, die schreef dat ‘…his work sometimes seems like it was beamed in from another dimension’. Kamasi Washington speelde had zijn eigen releases ook een belangrijke rol op andere albums, zoals To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar, en speelde met artiesten als Flying Lotus en Thundercat.

En die laatste is dan weer een van de artiesten die met Kamasi Washington samenwerkte aan The Epic. Sterker nog, Kamasi Washington en Thundercat ontmoetten elkaar voor het eerst op Washingtons derde verjaardag.

‘Toen ik drie werd kreeg ik een drumstel voor mijn verjaardag, en mijn vader en de vader van Thundercat zaten samen in een band, dus Thundercat kwam ook op mijn feestje. Daar gingen we met elkaar drummen, wat in een soort drumbattle uitmondde. En sindsdien zijn we vrienden’, vertelt Washington, die eigenlijk niet precies weet wanneer muziek een deel van zijn leven werd; het is altijd zo geweest. Washingtons vader is saxofonist en een van de mensen die zijn interesse voor muziek wekte. Een van de eerste concerten die Kamasi zich kan herinneren bezocht hij samen met zijn vader, en tot op de dag van vandaag treden Kamasi en zijn vader samen op, bijvoorbeeld op het concert tijdens het ØYA Festival.

En al degenen die hebben meegeholpen aan The Epic, zijn muzikanten met wie Kamasi is opgegroeid. Het zijn de mensen met wie hij, in zijn jeugd en tienerjaren, de muziek heeft ontdekt. Voor Washington was Los Angeles de perfecte plaats om op ontdekkingsreis te gaan.

‘Los Angeles was een soort muzikale ‘‘smeltkroes’’ – iedereen speelde alle mogelijke muziek met iedereen. Je kon een jazzsessie organiseren met alleen maar gospelmuzikanten. Of je ging naar de kerk en zag tot je verrassing dat er een paar hiphop-producers optraden. Toen ik tussen 2001 en 2006 met Snoop Dogg optrad, bestond zijn hele band uit jazzmusici’, aldus Washington.

Al op 13-jarige leeftijd begon Washington zijn muzikale interesse te ontwikkelen:

‘In onze jonge jaren waren we overal bij. We gingen naar alle concerten, bezochten alle clubs en kenden alle muzikanten. We hadden een onverzadigbare dorst naar muziek. We zochten naar muziek en ontdekten steeds meer. En als we geen geld hadden, probeerden we stiekem toch bij concerten binnen te komen. Daar ben ik een expert in geworden. En als ik iemand hier wat tips over kan geven, dan doe ik dat graag’, lacht Washington en vertelt over een keer dat hij en een vriend op weg waren naar een concert van Dennis Chambers, maar vast kwamen te zitten omdat ze geen geld voor benzine hadden. Zijn verhaal eindigt ermee dat ze stiekem naar het concert gingen en Chambers vroegen om 20 dollar voor benzine – voor de rit naar huis. ‘En dat kregen we!’, glimlacht Washington.

Toch was het niet allemaal even leuk. Washington volgde een muziekopleiding waarbij hij ook les kreeg in allerlei merkwaardige muziekstijlen uit verre en vreemde streken, iets waar hij totaal niets mee had. Toch moet hij toegeven dat zijn muzikale opleiding erg belangrijk voor hem is geweest, ook al zullen veel mensen deze expressionistische jazzsaxofonist omschrijven als een rebel binnen de klassieke jazzmuziek.

‘Een opleiding is belangrijk’, zegt hij. ‘Je wordt gedwongen om kennis te maken met dingen die je anders nooit had gehoord of gekend. Mijn opleiding heeft me dingen geleerd die ik anders nooit zou hebben geleerd’, legt hij uit.

 

Voor Washington is muziek een manier om zichzelf uit te drukken en iets nieuws te ontdekken. En als je het hem vraagt, heeft muziek geen grenzen:

‘Volgens mij is muziek een boom met veel verschillende takken, en wij dansen rond de boom, zonder dat we voor een bepaalde tak hoeven te kiezen. Waarom zou ik niet eens een andere tak proberen? Ik kan erbij’, zegt hij

De Noorse singer-songwriter Sondre Lerche interviewde Kamasi Washington tijdens Hi-Fi Scenen op ØYA, waar hij onder andere vertelde wat er precies gebeurt na een heel goed concert.