HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Muziek verlicht pijn tijdens chemokuur

Kan muziek kanker genezen?

Kan muziek kanker genezen? Helaas niet, maar het kan wel een belangrijke rol spelen tijdens de behandeling. Margrethe Langer Bro onderzoekt of muziek een positieve invloed heeft op patiënten die een chemobehandeling ondergaan.

Iedereen weet intussen dat muziek een positieve invloed heeft op de stemming en het humeur van de luisteraar. Maar onderzoek heeft ook aangetoond dat muziek helpt bij de behandeling van mensen met een posttraumatische-stressstoornis. In Finland werd onlangs ontdekt dat muziek ook kan helpen bij de revalidatie van mensen die een embolie hebben gehad, of te kampen hebben met verschijnselen van dementie. Al in de jaren 1950 werd er onderzoek gedaan naar het rustgevende effect van muziek bij tandartsbezoek, en nu onderzoekt een groep Deense onderzoekers, met de medewerking van zes Deense ziekenhuizen, of muziek een verzachtende werking kan hebben tijdens de chemobehandeling van kankerpatiënten.

Muziek tijdens chemokuur 

Het onderzoeksproject staat onder leiding van Margrethe Langer Bro, die ook piano heeft gestudeerd aan het conservatorium. Zij wil weten of muziek een positieve invloed heeft bij het bestrijden van de bijwerkingen van een chemotherapie. Margrethe was eerder al verantwoordelijk voor het project ‘livemuziek voor kankerpatiënten’, dat aantoonde dat patiënten zich beter voelen dankzij muziek. Maar dit keer is de aanpak nog wetenschappelijker. 

‘In het eerdere project merkten we al dat muziek een positieve invloed heeft, maar wat we nu doen is een echt klinisch onderzoek waarmee we dat effect daadwerkelijk willen bewijzen’, legt Margrethe Langer Bro uit, en ze vertelt dat de deelnemers aan het onderzoek zijn ingedeeld in drie groepen. De eerste groep luistert tijdens de behandeling naar livemuziek. De muziek en musici zijn geselecteerd op basis van een vragenlijst waarin de patiënt zijn of haar muzikale voorkeur heeft beschreven. De tweede groep luistert naar muziekopnames via een installatie en een hoofdtelefoon, terwijl de laatste groep geen muziek te horen krijgt tijdens de behandeling. 

Over welke patiënten hebben we het precies? 

‘Om de resultaten zo goed mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken, hebben we één specifieke groep patiënten gekozen, namelijk volwassenen met lymfeklierkanker die voor het eerst een ambulante chemotherapeutische behandeling krijgen’, aldus Margrethe Langer Bro. Het onderzoek loopt echter nog tot het eind van het jaar, en ze wijst er daarom op dat het nog veel te vroeg is om nu al conclusies te trekken. Als de resultaten duidelijk zijn, komen we er natuurlijk op terug. 

En hoe hebben de proefpersonen gereageerd? 

‘Over het algemeen waren ze erg positief. We hebben ook veel aanmeldingen gehad, ondanks het feit dat veel patiënten natuurlijk zo van slag zijn door de diagnose dat ze wel wat anders aan hun hoofd hebben. Dit betekent echter wel dat we alleen patiënten krijgen die over het algemeen wat steviger in hun schoenen staan, waardoor we natuurlijk geen resultaten krijgen van de patiënten die het zwaarst door de ziekte zijn getroffen; maar dat geldt eigenlijk altijd voor dit soort onderzoek.’ 

Langzame muziek vermindert stress

De muziek die patiënten tijdens het onderzoek te horen krijgen is speciaal voor hen geselecteerd, maar als meerdere patiënten dezelfde smaak hebben, kunnen ze ook samen luisteren. En er zijn uiteraard een paar dingen waar Margrethe op moet letten als ze het muziekprogramma voor haar patiënten samenstelt. 

‘Je moet nadenken over het tempo, en de muziek moet het liefst een herkenbare melodie hebben. We meten onder andere de stresshormonen bij patiënten, en die reageren erg sterk op tempo en toonhoogte. Snellere muziek zorgt voor meer stresshormonen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling als we mensen willen kalmeren en de angst die ze voelen tijdens de behandeling willen helpen bedwingen.’ 

En wat als een patiënt het liefst naar keiharde heavy metal luistert? Mag hij of zij dan ook meedoen? 

‘Natuurlijk wel. We kiezen dan alleen wat langzamere metalnummers. Verder is het geen probleem.’ 

Welke instrumenten spelen de musici die voor patiënten spelen? Het moet behoorlijk lastig zijn om een concertvleugel de afdeling op te krijgen ... 

‘Nou, we hebben op verschillende afdelingen een piano staan, dus dat is alvast geen probleem. Verder wordt er veel gitaar en contrabas gespeeld, en natuurlijk gezongen. Er doen een paar folk- en jazzmusici mee aan ons project, en daardoor kunnen we een ruime selectie muziek aanbieden die een breed publiek bereikt’, vertelt Margrethe, die de musici die deelnemen aan het project zelf heeft opgeleid. 

 

Muziek als herinnering

Muziek kan een manier zijn om de angst tegen te gaan die veel chemopatiënten voelen bij hun behandeling. En muziek kan de patiënten herinneren aan het leven dat ze hadden voordat hun ziekte alles op losse schroeven zette. 

‘Een groot deel van onze patiënten krijgt binnen vijf jaar de diagnose depressie. Wij proberen er, door middel van muziek die iets voor ze betekent, voor te zorgen dat ze hoop blijven houden en vast blijven houden aan het leven dat ze hadden voor hun ziekte. Muziek kan jammer genoeg geen mensen genezen, maar het kan wel van invloed zijn op de manier waarop ze een ingrijpende behandeling ervaren.’ 

Maar loop je dan niet het risico dat patiënten de muziek die ze tijdens hun behandeling hebben gehoord, automatisch associëren met het ongemak van de chemotherapie en hun ziekte? 

‘Dat is een van de dingen die we onze patiënten vragen tijdens een follow-up-gesprek, maar de reacties lopen sterk uiteen. Voor sommige mensen kleven er inderdaad dat soort nare gedachten aan, maar voor veel anderen heeft het iets positiefs. En verreweg de meesten kijken uit naar hun muzikale behandeling.’ 

Kan jullie onderzoek ertoe leiden dat muziek een onderdeel wordt van behandelingen tegen kanker? 

‘Dat hopen we wel, ja. En als je het mij vraagt, ik zou het geweldig vinden als ziekenhuisafdelingen musici in dienst zouden nemen. Als je er op die manier voor kunt zorgen dat patiënten beter reageren op hun behandeling, is het een goedkope investering – voor zover we weten heeft het in ieder geval geen bijwerkingen’, zegt Margrethe Langer Bro tot slot. 

De rol van Hi-Fi Klubben

De installaties en hoofdtelefoons die de tweede groep patiënten gebruikt om naar muziek te luisteren, zijn beschikbaar gesteld door Hi-Fi Klubben. Zo kunnen ze met optimale kwaliteit genieten van de muziek die Margrethe Langer Bro voor ze heeft uitgezocht.