HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Joachims huis is een geluidstempel

Joachims huis is een geluidstempel

Als het gaat om echt goed geluid, gaat Joachim geen zee te hoog. Tegenwoordig woont hij in een oude kerk die hij heeft ingericht als een echte high-end tempel; als een eerbetoon aan muziek, films en de emoties die ze ons geven.

De 41-jarige Joachim is al sinds zijn tienerjaren geïnteresseerd in geluid en werkt al meer dan tien jaar bij HiFi Klubben in de Zweedse stad Karlstad. We vroegen hem om ons met ons te praten over zijn fascinatie voor geluid en zijn mening te geven over moderne films en muziek. En om te vertellen hoe hij mede-muziekliefhebbers stimuleert op zoek te gaan naar de ultieme kippenvelervaring.

Kerk werd geluidstempel

Joachim ontvangt ons in een meer dan 100 jaar oude kerk die hij heeft omgebouwd tot woning. Hij vertelt ons dat hij het zelf fantastisch vindt om zo groot en ruim te wonen, en dat het natuurlijk extra leuk is dat hier vroeger koorconcerten gegeven werden. En het is natuurlijk ook niet verkeerd dat het daglicht door de ronde ramen van de kerk valt en precies op de sweetspot in de bank schijnt. Dat maakt het allemaal nog wat extra bijzonder.

Hoewel Joachim enorm geïnteresseerd is in geluid, wist hij destijds niet zeker of, en zo ja hoe, hij de kerk kon inrichten met een massieve high-end installatie. Hij heeft gekozen voor krachtige versterkers van Classé en Cambridge om het geluid dat uit zijn Bowers & Wilkins-luidsprekers komt zoveel mogelijk onder controle te kunnen houden, en de enorme ruimte geeft natuurlijk veel echo.

Maar als fanatiek concert- en festivalbezoeker ziet Joachim alleen maar voordelen met de grote kerkruimte, waar een groot podium zichtbaar is achter de machtige HTMD1D-middenluidspreker. Een van de grootste hobby’s van Joachim is namelijk live gaan kijken naar bands en artiesten:

– Concerten zijn alles voor me, en dat gevoel wil ik thuis ook kunnen beleven.

Hij vertelt dat hij dit doet door blu-rays met liveopnames te beluisteren. Dan krijgt hij namelijk het gevoel dat hij in een concertzaal staat, met perfect geluid.

– Je krijgt echt kippenvel als je hier naar muziek luistert. Het is geweldig om thuis je eigen concerten te kunnen beleven.

Verschil tussen geluid en geluid

De eerste keer dat Joachim in contact kwam met HiFi Klubben was hij ongeveer 15 jaar oud en had hij net een alles-in-één-systeem gekocht, waar hij nu weer vanaf wilde. Hij had dit geruild voor een aparte versterker en een paar luidsprekers, maar nu had hij een CD-speler nodig en dus ging hij naar HiFi Klubben. 

Op dat moment waren CD-spelers waar meerdere schijven in konden heel populair, maar bij HiFi Klubben merkte hij pas echt ‘het verschil tussen geluid en geluid’, zoals hij het zelf beschrijft. Toen hij de multi-CD-speler vergeleek met een echte CD-speler wist hij meteen welk van de twee apparaten het beste was. Joachim vertelt dat er een wereld voor hem openging.

 

Meubelmaker wordt hifi-expert

Ondanks zijn interesse voor geluid was het niet vanzelfsprekend dat Joachim hifi-apparatuur zou gaan verkopen. Hij was ook erg geïnteresseerd in design en wilde in eerste instantie meubelmaker worden.

Tijdens zijn opleiding greep hij de eerste de beste kans om design en geluid te combineren – hij bouwde zijn eigen luidsprekers. Hij probeerde ze zo goed mogelijk te laten klinken, en heeft ze nog steeds – samen met de CD-rekken, filmplanken en andere dingen die hij zelf ontworpen heeft.

Steeds meer mensen vroegen hem of hij luidsprekers voor ze wilde bouwen, maar hij wist niet zeker of hij daarvan zou kunnen leven. In plaats daarvan begon hij als verkoper en uiteindelijk kreeg hij als vanzelf, samen met een goede vriend, de leiding over een winkel van HiFi Klubben.

 

Nieuw geluid leidde tot nieuwe muziek

Joachim heeft in de loop van de jaren veel verschillende componenten uitgeprobeerd om een installatie samen te stellen die bij zijn muzieksmaak past. En naarmate het geluid van zijn installatie beter werd, ontdekte hij ook steeds meer nieuwe muziek – muziek die fantastisch klonk op zijn geweldige installatie.

Zijn muzieksmaak is dus ook breder geworden. Joachim ziet zichzelf – met uitzondering van een paar genres – als een muzikale alleseter. En dus heeft zijn zoektocht naar het ultieme geluid geleid tot een installatie die alles aankan.

Hij weet dat zijn hobby een enorme berg geld heeft gekost, maar vindt het het dubbel en dwars waard. Na zijn eerste kennismaking met een Classé-installatie met luidsprekers van Bowers & Wilkins was hij gewoon verkocht.

– Waar ik ook naar luister, het klinkt precies zoals ik wil – krachtig en vol dynamiek. Of dat nu Noorse blackmetal is of subtiele jazz.

Hoeveel is kippenvel waard?

In de winkel praat hij vaak met muziekliefhebbers over wat ze willen ervaren. Voor Joachim is het belangrijk om te weten wat de installatie moet ‘overbrengen’. Hij probeert ook uit te leggen wat de verschillende componenten wel en niet kunnen, en hij helpt mensen om het juiste product te kopen – of dat nu een kleine installatie is voor in de keuken of een installatie die een oude kerk moet kunnen vullen met topgeluid.

Voor Joachim is kwaliteitsbewustzijn iets heel natuurlijks, en die kwaliteit wordt er alleen maar beter op. Hij vraagt zijn klanten ook vaak of zij vinden dat echt kippenvel het geld waard is:

– als mensen ontdekken hoe goed het kan klinken, dan ben je al een heel eind.

Interesse groeit door muziek

Joachim vindt het ook leuk als mensen de winkel binnenkomen en zeggen dat ze geen geluidsnerds of audiofielen zijn. Maar als je dan met ze begint te praten over muziek blijken ze toch vaak geïnteresseerder te zijn dan ze zelf dachten. Soms komt dat door een bepaald gevoel dat ze tijdens een concert kregen, soms door iets heel anders – en dan is het echt leuk om hier te mogen werken, zegt hij met een glimlach.

Joachim vindt het vreemd dat klanten opeens heel anders denken als ze hun geld uitgeven aan een nieuwe smartphone of Smart TV. Dan lijken ze totaal geen interesse in het geluid te hebben – en dat terwijl muziek toch iets is waar iedereen gelukkig van wordt.

 

Delen van de installatie van Joachim 

 

Wij denken dat je meer leuk vindt dan alleen deze pagina