HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

HiFi Scenen Talks

Felix Gargerle, Kent Nagano en het Göteborgs Symfonieorkest

Voor deze Hi-Fi Scenen hebben we gepraat met de klassieke-muziekproducent Felix Gargerle en dirigent Kent Nagano over hun werk aan de productie van Strauss’ ‘Eine Alpensinfonie’ met het Göteborgs Symfonieorkest.

'Klassieke muziek is misschien wel het moeilijkste genre om op te nemen, echt goed op te nemen. Als je naar klassieke muziek luistert op een slechte installatie, dan kun je echt zeggen: bad sound kills good music!', zegt Martin Kjær Skou van HiFi Klubben.

Dat is dan ook de reden dat Hi-Fi Scenen mede kijkt naar het geluid en de productie van klassieke muziek. De eerste Hi-Fi Scenen Talks werd gehouden in Göteborg, waar we hebben gepraat met klassieke-muziekproducent Felix Gargerle, dirigent Kent Nagano en het Göteborgs Symfonieorkest. Ook zijn we dieper ingegaan op het opname- en productieproces van hun laatste samenwerking:

Het klassieke meesterwerk 'Eine Alpensinfonie' van de wereldberoemde componist Richard Strauss (1864-1949) uit 1915. Voor deze opname van de symfonie werden de 109 spelers van het Göteborgs Symfonieorkest – het nationale orkest van Zweden – geleid door de gerenommeerde Amerikaanse dirigent Kent Nagano. De opnames vonden plaats in het indrukwekkende concertgebouw van Göteborg onder leiding van de Duitse producer Felix Gargerle.

'Iedere productie begint met een bepaald idee van hoe we willen dat het gaat klinken. Kent Nagano weet tot in de kleinste details hoe hij wil dat alles klinkt en hoe dat geproduceerd moet worden. En ik moet ervoor zorgen dat de luisteraar thuis kan genieten van een passende en mooie akoestische weergave', zegt Felix Gargerle.

Het verhaal achter de Alpensinfonie gaat over de belevenissen tijdens een dag bergbeklimmen in de Alpen, van zonsopgang tot zonsondergang. Het is dus een verhaal over schitterende uitzichten op bloemenweides, maar ook over gevaarlijke momenten tijdens de beklimming, en over regen en onweer die over de bergen trekken – en dit alles wordt natuurlijk 'verwoord' door de instrumenten van de musici. Dat maakt de productie nog moeilijker. Ieder instrument, de klank en de onderlinge balans van het geluidsbeeld leveren elk hun eigen bijdrage aan het verhaal.

'Met deze opname hebben we geprobeerd om echt iets nieuws te doen met de symfonie. De luisteraar moet dus ervaren hoe bijzonder de aanpak van dit muziekstuk is en hoe alle instrumenten in een driedimensionale ruimte klinken. Ik heb geprobeerd om een warme en kleurrijke klank te vinden', aldus Felix Gargerle.

En er zijn geen concessies gedaan wat betreft de geluidskwaliteit. Daarom wil Felix de productie ook alleen met de best mogelijke kwaliteit uitbrengen. De definitieve opnames verschijnen daarom in een hoge-resolutieformaat (BluRay Pure Audio en als high-res download) en op vinyl.

'We maken gebruik van elke technologie die er maar is om de opname te laten klinken zoals wij willen. Als klassieke-muziekproducenten hebben we veel geleerd van de technologie die popmuzikanten gebruiken, maar zij zouden ook veel kunnen leren van de ervaringen van klassieke-muziekliefhebbers. De popmuziek van tegenwoordig is zo gecomprimeerd, met zo'n slechte geluidskwaliteit. En dat is gewoon zonde', meent Felix Gargerle.

Een video van het interview van Hi-Fi Scenen Talks met Felix Gargerle, Kent Nagano en het Göteborgs Symfonieorkest vind je hier: