HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Onzichtbare hifi op drie verdiepingen

Anja en Peter hebben vrijwel hun hele geluidsinstallatie ingebouwd in de muren van hun huis, zodat ze in alle kamers naar muziek kunnen luisteren – zonder dat er overal luidsprekers of andere apparaten staan.

Bij Anja en Peter thuis is de hifi-installatie niet dominant aanwezig. Toch hebben ze geen concessies gedaan op het gebied van kwaliteit. Ze hebben bij iedere ruimte gekozen voor de oplossing die daar het beste geluid gaf. Niets meer en niets minder. Maar natuurlijk wilden ze ook graag dat alles er mooi uitzag.

Anja en Peter wonen samen met hun twee kinderen in een huis met drie verdiepingen en 180 vierkante meter, dat ze anderhalf jaar geleden hebben gekocht. De vele huurders van de afgelopen jaren hebben het huis in niet al te beste staat achtergelaten.

Alles moest grondig gerenoveerd worden, wat natuurlijk de ideale gelegenheid was om de hifi mee te nemen in de plannen voor het nieuwe interieur. Nu kunnen ze in alle kamers genieten van een perfect geluid, zonder dat hun huis vol staat met apparatuur. De kamers zijn licht en smaakvol ingericht met designmeubels. Het is duidelijk dat ze zorgvuldig over de inrichting hebben nagedacht.

Alle kabels zijn weggewerkt in de muren, de meeste luidsprekers zijn ingebouwd en de muziek zelf is draadloos. ‘Luidsprekers inbouwen is niet moeilijk, zeker niet als je een slijptol hebt. Maar het geeft wel een ongelofelijke rommel! Je kunt het dus beter doen voordat je je huis gaat inrichten,’ aldus Peter.

Mooi metallic in de keuken

In de keuken worden twee Phanthom-inbouwluidsprekers van DALI aangestuurd door een NAD C356BEE-versterker. Dankzij de witte voorgrill zijn deze luidsprekers vrijwel onzichtbaar weggewerkt in de witte muur. Je kunt ze ook uit het zicht monteren en niet, zoals hier, op oorhoogte. Maar als je achter het aanrecht of bij de tafel staat, is het stereoperspectief wel perfect. Een compacte DALI-subwoofer zorgt voor de bastonen in deze grote keuken. De geluidsbron is, net als in de rest van het huis, een Sonos CONNECT-speler.

De NAD-versterker heeft een prachtige metallic finish en staat vol in het zicht op de kast. Ook die hadden ze uit esthetische overwegingen kunnen verstoppen – maar waarom zouden ze?

‘De NAD is eigenlijk een grote metalen kist, maar toch erg esthetisch verantwoord,’ vindt Peter. ‘En bovendien, er staan ook andere metalen voorwerpen op de kast, waarom de NAD dan niet?’

Anja ziet wel verschil tussen het sculpturale ontwerp van de NAD-versterker en bijvoorbeeld de fruitschaal van de Deense ontwerper Georg Jensen. Voor haar gaat het meer om de muziek dan om de techniek. Ze wil graag goed geluid, maar het moet wel in het interieur passen.

Naast de muziek in de keuken stuurt de NAD ook een paar Phantom-luidsprekers in de eetkamer aan.

Luidsprekers inbouwen is niet moeilijk, zeker niet als je een slijptol hebt. Maar het geeft wel een ongelofelijke rommel

Elektrische gordijnen, buizenversterkers en enorme luidsprekers

Anja wist al meteen dat ze in een huis zou komen te wonen met veel apparatuur. Peter werkt namelijk bij HiFi Klubben, en het verbaasde haar daarom niet dat hij erg geïnteresseerd was in techniek:

‘Toen ik voor het eerst bij Peter thuis kwam, had hij automatische gordijnen, en zijn woonkamer stond vol met enorme luidsprekers en buizenversterkers. Hij woonde zelfs boven de winkel,’ zegt Anja.

Zijn installatie is inmiddels een stuk geslonken, maar dat komt omdat de componenten kleiner zijn geworden – hij heeft nu meer apparatuur dan ooit. Zes aparte installaties zorgen voor muziek in bijna alle kamers van het huis. En dat is exclusief de gettoblaster in de kinderkamer en een Argon DAB-radio in de badkamer.

Waar is de rest?

Overal in het huis is er muziek, maar als ze echt naar hifi willen luisteren, doen Anja en Peter dat in de woonkamer, waar ze een paar zwarte DALI FAZON F5-luidsprekers in de hoek hebben staan. Maar waar is de rest van de installatie?

‘De rest’ is een kleine draadloze Sonos die ze achter een van de luidsprekers hebben gezet. Hij is aangesloten op een digitale NAD C390DD-versterker die ergens in een kast in de kelder staat. In de woonkamer hebben ze dus geen versterker nodig. Het Sonos-systeem is de enige geluidsbron en alles wordt aangestuurd met iPhones en iPads.

Ze hadden eerst allerlei andere, grotere luidsprekersystemen in de hoeken van de kamer, voordat ze kozen voor de FAZONs.

‘Deze woonkamer is erg gevoelig voor lage tonen, en alle grote luidsprekers gaven gewoon te veel bas. De FAZONs hebben een zeer nauwkeurige, gecontroleerde basweergave, waardoor ze perfect zijn voor deze ruimte,’ vertelt Peter.

Ook Anja is zichtbaar tevreden met het resultaat. Ze heeft de afgelopen jaren veel hifi-installaties zien komen en gaan, en vindt zelf dat apparatuur er best als apparatuur uit mag zien.

‘Ik vind de lakfinish van de FAZON-luidsprekers erg mooi. De afgelopen jaren was het een trend om hout te gebruiken in installaties. Maar dat ziet er zo ouderwets uit!’

Muziekhoek in de TV-kamer

In de TV-kamer staat de televisie centraal. Met een 63“ plasma-TV van Samsung kan iedereen op grootse wijze van de TV genieten. Om ervoor te zorgen dat het geluid past bij de beeldkwaliteit, loopt het via een Argon DA1-versterker en twee platte IKON-luidsprekers, ook van DALI. De TV-installatie is niet aangesloten op het Sonos-systeem en is alleen bedoeld om TV mee te kijken.

Achter de bank is echter een muziekhoekje, compleet met hoofdtelefoon, dus wie zin heeft in muziek kan daar even ontsnappen aan de gebruikelijke kook- en kinderprogramma’s. Zo kan het hele gezin gezellig bij elkaar zitten, zonder dat iedereen met hetzelfde bezig hoeft te zijn. De installatie in de muziekhoek bestaat uit een Argon HA1-voorversterker, een draadloze Sonos-speler en een van de beste hoofdtelefoons van Denon. 

 

Home cinema op zolder

De grootste en duurste installatie van het hele huis is de home cinema op de derde verdieping, direct onder de dakspanten van de zolder. De schuine wanden en dikke houten balken over de vloer (die het plafond van de kamer eronder dragen) geven aan dat de kamer oorspronkelijk niet bedoeld was om in te wonen. Nu zit het hele gezin er gezellig bij elkaar om te genieten van de thuisbioscoop.

Net als in de rest van het huis zijn de DALI-luidsprekers van het home cinema-systeem ingebouwd in de muren. De voorluidsprekers komen uit de exclusieve HELICON-serie, maar de achterluidsprekers zijn van de wat minder dure IKON-serie. Zelfs de twee IKON-subwoofers zijn ingebouwd in de muur. Het beeld komt van een 64“ plasma-TV van Samsung. De Blu-ray-speler (DBP-2012UD) en receiver (AVR-3312) zijn van Denon.

Het enige wat ontbreekt, is een centrale luidspreker – daar was geen ruimte meer voor. De TV-muur van deze smalle kamer zit namelijk al helemaal vol met voorluidsprekers, het beeldscherm en een kast vol apparatuur. Gelukkig zijn de voorluidsprekers zo goed dat er geen ‘gat’ in het geluidsbeeld ontstaat bij de ‘phantom-mode’. In phantom mode wordt het geluid van het centrale kanaal verdeeld over de twee luidsprekers naast het beeldscherm.

Al wordt deze kamer voornamelijk gebruikt om naar films en concerten te kijken, muziek luisteren kan hier ook, wederom via een draadloze Sonos-speler.

Waardig afscheid van de CD-collectie

Peter en Anja hebben geen enkele CD-speler, platenspeler of radio in huis. Alle muziek komt van het Sonos-systeem: internetradio, Spotify of de CD’s die ze streamen vanaf hun netwerkschijf.

‘We zijn twee weken bezig geweest om alle CD’s naar de computer te kopiëren. En ik heb er echt van genoten! Het was leuk om alle albums nog een keer te bekijken, om ze nog even vast te houden voordat ze naar de kelder gingen,’ zegt Peter.

De hele verzameling bestaat uit ongeveer 800 CD’s, allemaal geript in FLAC-formaat. FLAC-bestanden nemen meer ruimte in dan mp3’s, maar zijn lossless, zodat ze dezelfde geluidkwaliteit hebben als het origineel. ‘Alles bij elkaar neemt het ongeveer 300 GB aan ruimte op onze NAS in, maar met 2 TB aan opslagruimte is dat peanuts,’ zegt Peter.

En ook al zitten al hun CD’s nu in een doos, het is nog nooit zo simpel geweest om de juiste muziek te vinden. Het Sonos-systeem wordt aangestuurd met iPhones en iPads.

‘Het is echt makkelijk om muziek te vinden!’ zegt Anja. Ze moet echter toegeven dat ze playlists moest maken om haar muziek tussen de enorme muziekverzameling van Peter te kunnen vinden. En de random-functie van de Sonos-speler, dat vindt ze maar niks. Want daarmee worden haar nummers van George Michael afgewisseld met zeldzame Elvis-bootlegs, deprimerende muziek van The Doors en exotische jazz.

Alles draait om ontspanning

Peter is een echte audioliefhebber en hifi is al sinds zijn tienerjaren enorm belangrijk voor hem. Maar al is zijn huidige installatie de kleinste die hij ooit heeft gehad, hij mist zijn opgestapelde apparatuur en gigantische luidsprekers geen moment.

‘Uiteindelijk gaat het om de muziek. En als ik na mijn werk thuis kom, wil ik liever lekker gaan liggen en ontspannen dan kritisch luisteren,’ zegt hij. Meestal ligt hij dan op de bank in de woonkamer. Het stereoperspectief is hier minder van belang, maar de klankbalans moet in orde zijn.

Pedes producten

Wij denken dat je meer leuk vindt dan alleen deze pagina