HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Muziek en geluid als pijnbestrijding

Een rustige, veilige kamer met mooie kleuren en goed geluid maken het leven van mensen met chronische pijn een stuk aangenamer. De genezende werking van muziek en natuurgeluiden wordt bij hun behandeling ingezet.

Het geluid van een waterval, vogels of golven op het strand vult de ruimte en het is moeilijk om te bepalen waar het precies vandaan komt. Je ziet geen luidsprekers en geen installatie, waardoor je het gevoel krijgt dat je op een zomerse dag midden in de natuur staat, ver weg van de herrie en drukte van de stad. Het geeft je een prettig gevoel van rust – zowel van binnen als van buiten – en je kunt je ineens heel moeilijk voorstellen dat je wel degelijk in een ziekenhuis bent.

Geluid als therapie

In de behandelkliniek van het Interdisciplinaire Pijncentrum van het universiteitsziekenhuis in Aalborg gebruiken de therapeuten muziek om verschillende stemmingen te creëren. Er is veel aandacht voor licht, kleuren, kunst, geluid en materialen in de behandelkamer. Het doel ervan is dat patiënten zich op hun gemak voelen, dat ze op verschillende manieren kunnen rusten en dat ze elkaar kunnen zien en horen.

De behandeling in het pijncentrum helpt mensen met chronische pijn in de rug, maag, hoofd of waar dan ook. Mensen die niet geholpen konden worden met traditionele behandelingen en die nu moeten wennen aan het idee dat ze de rest van hun leven pijn zullen hebben. Een feit dat een enorme impact heeft op hun gezinsleven en hun werk. ‘Normale’ mensen kunnen zich nauwelijks voorstellen hoe het is om voortdurend pijn te hebben, zonder de hoop dat het ooit beter zal worden.

De akoestiek en het geluid in de behandelkamer spelen een belangrijke rol, vertelt verpleegkundige en psychotherapeut Marianne, die de patiënten behandelt:

‘Ongeveer anderhalf jaar geleden werd deze kamer ingericht voor groepstherapie. En het nieuwe audiosysteem is een enorme verbetering ten opzichte van de oude gettoblaster die we vroeger hadden,’ zegt ze en ze legt uit:

‘We gebruiken bijvoorbeeld muziek of prettige achtergrondgeluiden voor onze mindfullness-behandelingen. Deze patiënten hebben enorme last van pijn, een pijn die nooit weggaat en als een soort constante ruis hun dagelijkse leven verpest. Muziek en mooie, prettige geluiden met een goede akoestiek kunnen dit een beetje verzachten.’

Het gaat om balans

De geïntegreerde geluidsinstallatie wordt gesponsord door HiFi Klubben en maakt deel uit van het experiment op het pijncentrum. Maar ook al is het geluid belangrijk, het is slechts één element in de behandelkamer. Het idee is namelijk om alle zintuigen te stimuleren: met licht, materialen, kleuren en kunst.

De inrichting van de kamer is tot stand gekomen in samenwerking met de vakgroep architectuur, design en mediatechnologie van de universiteit van Aalborg, die onder andere onderzoek doet naar genezende architectuur. Mette Blicher Folmer is verpleegkundige en architect. De kamer op het Interdisciplinaire Pijncentrum is ontstaan naar aanleiding van haar recente masterscriptie over genezende architectuur:

‘Je bent geneigd te denken dat het zoiets is als Feng Shui, waarbij een kamer wordt ingericht vanuit bepaalde richtlijnen en overtuigingen, maar het is niet helemaal hetzelfde. Bij genezende architectuur gaat het er ook om dat alle zintuigen met elkaar in balans komen door de architectuur en de omgeving, maar ons werk is gebaseerd op onderzoek, op de analyse van gegevens die we hebben verzameld.’

De kamer van het pijncentrum maakte deel uit van een onderzoeksproject dat de behandeling hier afzette tegen de behandeling die patiënten krijgen in een doodnormale ziekenhuiskamer. Er kwam uit naar voren dat patiënten zich veel veiliger en prettiger voelen in de goed ingerichte kamer.

En het nieuwe audiosysteem is een enorme verbetering ten opzichte van de oude gettoblaster die we vroeger hadden

Mariane Ellen Jørgensen, Pijnverpleegkundige / Psychotherapeut & Mette Blicher Folmer, Architect / Verpleegkundige / PhD

 

Muziek en koffiepauze

Voor de groepstherapie gebruikt Marianne verschillende soorten geluid. Voor een mindfullness-sessie kiest ze serene, rustige muziek die perfect past bij meditatie, en soms gebruikt ze ook natuurgeluiden:

‘We draaien dus bijzonder weinig hardrock,’ lacht ze en ze legt uit: ‘We willen een balans creëren en we merken hoe ongelooflijk belangrijk het is dat het geluid zich verspreidt over de kamer. Niemand hoeft dus met zijn oren tegen de gettoblaster te zitten, terwijl de rest niks hoort. En dat is een veel betere basis voor onze therapie.’

Maar de installatie wordt niet alleen voor de patiënten gebruikt, geeft Marianne enigszins besmuikt toe. Want als het personeel pauze heeft, worden er regelmatig eigen CD’s opgezet... gewoon, voor bij het koffiedrinken.

‘Je merkt gewoon dat iedereen zich beter voelt, omdat er niets is dat de verschillende oefeningen en behandelingen verstoort. En we hebben ook heel veel positieve feedback gekregen van onze patiënten.’

Kwaliteit voor geloofwaardigheid en vertrouwen

Als onderdeel van de genezende architectuur moet de kamer zelf vertrouwen en rust, maar tegelijk ook kwaliteit uitstralen, en moeten bijvoorbeeld de meubels en kleuren passen bij de rest van de kamer. Dat is erg belangrijk, vertelt Mette Blicher Folmer, want dan voelen de patiënten dat ze serieus worden genomen:

‘We serveren koffie, thee en water in echte kopjes, in plaats van in plastic bekers. We hebben een surroundsysteem in plaats van een gettoblaster en we hebben gekozen voor kunst aan de muren, en niet voor zomaar wat affiches of posters. We willen gewoon de kwaliteit van de kamer verbeteren om optimale omstandigheden te creëren voor de behandeling. Geluidskwaliteit speelt daarin een minstens even belangrijke rol als al het andere.’

Wij denken dat je meer leuk vindt dan alleen deze pagina