HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Kadeau – het eerste restaurant in Denemarken met state-of-the-art geluid

Restaurant Kadeau in Denemarken is een echte trendsetter, op het gebied van eten én van design. Het is ook het eerste restaurant dat kiest voor een geluidsinstallatie die van een bezoek een echte ervaring maakt.

In 2007 besloten drie jeugdvrienden om een restaurant te openen in een oud, vervallen gebouw op Bornholm. Ze wilden alleen de allerbeste ingrediënten van dit eiland gebruiken en laten zien wat de gastronomische traditie van Bornholm te bieden had. Het werd een enorm succes, met lovende recensies en zelfs een Michelinster.

Nu, zeven jaar later, zitten we op de nieuwe vestiging van het trendy restaurant in de Kopenhaagse wijk Christianshavn, die dit jaar werd beloond met een felbegeerde Michelinster. De ruimtes zijn schitterend vormgegeven, tot in de kleinste details, en net als het eten heeft de inrichting een Deense uitstraling. De meubels hebben een typisch Deens design, er is gebruikgemaakt van Deense materialen en aan de muren hangen luidsprekers van de Deense luidsprekerfabrikant DALI. 

Met dit systeem kunnen we een dimensie toevoegen aan de ervaring van onze gasten. Je kunt het volgens mij het best vergelijken met een uitbouw van Kadeau of een uitbreiding van de ervaring en faciliteiten die we met ons restaurant willen bieden. En het is echt supervet!

Magnus Høegh Kofoed – een van de drie eigenaren – haalt zijn iPhone uit zijn zak en zet de achtergrondmuziek nog wat zachter, waardoor deze als een zachte geluidsdeken over het restaurant ligt. Met een glimlach vertelt hij dat het oorspronkelijk helemaal niet de bedoeling was dat het restaurant achtergrondmuziek en luidsprekers zou krijgen: 

‘Wij hebben er altijd op gelet welke invloed de akoestiek heeft op een restaurant. Ik heb veel restaurants bezocht en er echt heerlijk gegeten, maar toch... als je niet kunt horen wat je tafelgenoot zegt, is er niet veel aan. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om een restaurant op te zetten waar mensen met elkaar kunnen praten, met een goede akoestiek. Maar we besloten ook meteen dat we GEEN muziek of geluidsinstallatie wilden hebben.’

Koffie en relaxte ambient

Magnus vertelt dat de keuze was geïnspireerd door andere toprestaurants die ook geen muziekinstallatie hadden. Ook hij en zijn partners zagen meer in het gezellige geroezemoes van gesprekken – zonder muziek! Ze waren het helemaal met elkaar eens, en het restaurant heeft ook anderhalf jaar geen muziek gehad.

Toch zijn ze drastisch van mening veranderd, en nu is Kadeau het eerste Deense restaurant met een perfect afgesteld geluidssysteem. Het systeem is gebaseerd op DALI-luidsprekers en draadloze Bluesound-spelers van HiFi Klubben, en het kan in 3 tot 4 ruimtes verschillende muziek afspelen, zonder dat mensen in de andere ruimtes er last van hebben. In de keuken zijn de koks hard aan het werk bij stevige rockmuziek, in de grootste ruimte van het restaurant is wat zachter een heel ander muziekgenre te horen, en in de lounge geniet Magnus van een kop koffie en relaxte ambient.

 

‘Echt supervet!’

Dit is wel een radicale omslag. Magnus legt uit dat de zanger Lukas Graham hier eigenlijk verantwoordelijk voor is:

‘Lukas is een van onze stamgasten met wie we regelmatig aan de bar een biertje zitten te drinken als de keuken gesloten is. Tot voor kort luisterden we dan vaak naar muziek op een slechte pod, die natuurlijk altijd veel te hard stond waardoor het geluid echt aan alle kanten rammelde. Op een dag vroeg Lukas ons waarom we eigenlijk geen goede luidsprekers hadden om fatsoenlijke muziek in het restaurant te draaien.’ 

De drie eigenaren konden niet ontkennen dat hij gelijk had. Magnus vertelt dat het behoorlijk stil kon zijn in het restaurant als niet alle tafels bezet waren. Daarom kozen ze ervoor om een goed geluidssysteem te installeren. En de drie heren zijn ware perfectionisten: ‘Als je het dan doet, moet je het ook goed doen,’ zegt Magnus Høegh Kofoed. Toen Lukas Graham ze adviseerde om DALI van HiFi Klubben te installeren waren ze om: 

‘Met dit systeem kunnen we een dimensie toevoegen aan de ervaring van onze gasten. Je kunt het volgens mij het best vergelijken met een uitbouw van Kadeau of een uitbreiding van de ervaring en faciliteiten die we met ons restaurant willen bieden. En het is echt supervet,’ glimlacht Magnus.

Alle zintuigen geprikkeld

Het gebouw waarin Kadeau zich bevindt, was vroeger een reclamebureau en toen de culinaire Denen hierheen verhuisden, sloopten ze alles eruit om het naar hun eigen ideeën opnieuw in te kunnen richten. Ze wilden hun gasten een totaalbeleving bieden, want om een toprestaurant in Denemarken te zijn, is lekker eten alleen niet meer voldoende, het gaat om het hele plaatje. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden en het geavanceerde geluidssysteem draagt hier in hoge mate aan bij. 

Op dit punt wijken Scandinavische restaurants af van de rest van de wereld: in Noorwegen, Zweden en Denemarken halen restaurants nog meer uit de kast om hun gasten een topavond te bieden. Alle zintuigen moeten op alle mogelijke manieren gestimuleerd worden, en natuurlijk speelt geluid hierbij een belangrijke rol. Magnus kan niet wachten om dat in Kadeau ook voor elkaar te krijgen: 

‘We hebben nog steeds geen tijd gehad om uit te vinden welke eindeloze mogelijkheden dit supervette geluidssysteem te bieden heeft. We draaien het meest ambient om een prettige stemming te creëren, maar in het weekend komen later op de avond ook Bruce Springsteen en Charlie Parker regelmatig voorbij. Verder willen we graag meer experimenteren om muziek en eten zo te combineren dat er een speciale beleving bij onze gasten ontstaat.’ 

De techniek van het geavanceerde systeem bij Kadeau maakt het ook mogelijk om muziek met een hogere resolutie af te spelen, zodat het geluid veel gedetailleerder is. Magnus’ ogen glinsteren als hij het geluid laat horen. De gasten zijn tevreden en ook de stemming in de keuken is veel beter geworden, vertelt Magnus. 

‘Ik weet niet wat het is met koks, maar als het geluid zo hard staat dat je bijna achterover wordt geblazen, zijn zij tevreden. Nu kunnen we het bovendien zo afstellen dat de rest van het restaurant er geen last van heeft en we ze niet de hele tijd hoeven te vragen of de muziek wat zachter kan,’ lacht hij. 

Dit is de installatie van Kadeau

Hoofdzaal

Lounge

Keuken

Bijkeuken

Toiletten

Eindversterkers

2 x Crown CTS8200 

Wij denken dat je meer leuk vindt dan alleen deze pagina