Skip to content

HiFi Scenen Talks
Fallulah

In het VEGA in Kopenhagen ontmoetten we zangeres Fallulah voor een gesprek over haar nieuwste album ‘Perfect Tense’.

Fallulah profileerde zich al vroeg in haar carrière als een van de meest vernieuwende zangeressen van Denemarken met een totaal eigen manier van muziek schrijven, zoals ook te horen is op haar veelgeprezen debuutalbum ‘The Black Cat Neighbourhood’. Op dit album stond de single ‘Out of It’ – het nummer dat haar definitieve doorbraak betekende en kenmerkend bleek voor haar eigenzinnige benadering van popmuziek. Daarna bracht Fallulah het album ‘Escapism’ uit, gevolgd door ‘Perfect Tense’, haar nieuwste album. Daarop zet ze haar experimentele manier van muziek maken voort, maar toch klinkt het heel anders dan zijn twee voorgangers.

Het geluid is heel anders. Ik hou er niet van om mezelf te herhalen. Ik experimenteer graag met verschillende stijlen en manieren om mezelf uit te drukken. Dit keer heb ik meer met elektronische geluiden gedaan. Aan de ene kant staat dus de elektronica, maar er staan ook nummers op die helemaal organisch zijn. Het mag best een rauw randje hebben, zegt Fallulah

De zangeres brengt veel tijd in haar studio door en probeert al experimenterend nieuwe manieren te vinden om zichzelf uit te drukken. Tegelijkertijd probeert ze het opnameproces zo eenvoudig mogelijk te houden, zodat alleen het allerbeste en meest authentieke overblijft. Haar opnameapparatuur is redelijk beperkt en bestaat uit een paar systemen, maar wel erg goede. Om alles zo direct mogelijk te houden, neemt ze haar zangpartijen het liefst in een paar keer op. En als ze bezig is met het schrijven of opnemen van nummers, luistert ze het liefst alleen maar naar de muziek waar ze op dat moment mee bezig is. Of ze duikt in haar platencollectie en luistert naar oude platen uit Brazilië, of albums van Air, Goldfrapp en Fiona Apple. En haar muzikale opvoeding heeft natuurlijk ook een blijvende indruk achtergelaten. Ze houdt met name van drums en ritme:

In mijn jeugd luisterden we veel naar balkanmuziek – mijn vader komt uit Roemenië – en ik denk dat die eclectische manier van muziek maken onbewust een grote invloed op me heeft gehad. Toen vond ik er echter niets aan. Ik speel graag met ritmes. Ze worden deel van mijn lichaam en de manier waarop ik met muziek speel.

In een van de mooie zalen van het VEGA – een groot muziekcentrum in Kopenhagen – vertelt ze meer over haar nieuwe album, hoe haar muziek ontstaat en wat haar favoriete geluiden zijn.