De vier elementen – de essentie van de perfecte kabel
In zijn zoektocht naar de perfecte kabel heeft AudioQuest vier hoofdprincipes – of elementen – gevonden die de essentie vormen van zijn filosofie:
Massieve geleiders
Als een kabel veel afzonderlijke geleiders heeft, zullen deze elkaar beïnvloeden. Het signaal zoekt altijd de weg van de minste weerstand – het dichtst bij het oppervlak – en ‘springt’ daarom van geleider naar geleider. Al deze contactpunten zorgen voor eindeloos veel complexe, elektrische problemen die bovendien nog ingewikkelder worden door de elektromagnetische invloed die de leidingen op elkaar uitoefenen. Door massieve geleiders te gebruiken, voorkomt AudioQuest dat het signaal op deze manier beïnvloed wordt (lees: verslechtert).
Metalen
AudioQuest gebruikt uitsluitend koper en zilver van de allerhoogste kwaliteit in zijn kabels. Zijn LGC-koper (Long-Grain Copper) is een exclusieve en extra zuivere versie van OFC-koper, het materiaal dat veel van zijn concurrenten gebruiken. Daarnaast bevat LGC-koper vijf keer zo weinig koperkristallen als de gebruikelijke alternatieven. Hierdoor zijn er minder contactpunten tussen de kristallen en wordt het signaal minder beïnvloed.
In zijn exclusieve productseries gebruikt AudioQuest nóg geavanceerdere metalen zoals PSC/PSC+ (Perfect-Surface Copper) met een enorm zuiver en glad oppervlak. Dit is enorm belangrijk omdat het signaal zich voornamelijk via het oppervlak van de geleider voortplant. Nog een stap hoger vind je PSS (Perfect-Surface Silver), waar de geleider op dezelfde manier is opgebouwd, maar dit keer van 100% zuiver zilver!
Geometrie
De geometrische constructie van de kabel – bijv. parallelle of spiraalgewonden geleiders – is bepalend voor de elektrische eigenschappen en dus het eindresultaat. AudioQuest heeft de ‘Counter Spiral’-geometrie ontwikkeld, waar de positieve en negatieve geleiders om elkaar heen zijn gewonden in tegenovergestelde spiralen. Hierdoor wordt de onderlinge elektromagnetische invloed van de geleiders, en dus ook de ruis en vervorming, zo minimaal mogelijk gehouden.
Diëlektrica / Isolatie
De isolatie rond de geleiders absorbeert elektrische energie en geeft deze terug met een kleine vertraging. Hierdoor worden analoge en digitale signalen ‘uitgesmeerd’ en verdwijnen de allesbepalende microdetails uit het geluid. AudioQuest is natuurlijk op de hoogte van dit fenomeen en gebruikt daarom een uitgebreid assortiment aan isolatiematerialen, die allemaal perfect passen bij een bepaald soort signaal of kabel.
Eindeloos veel exclusieve details
Maar het blijft natuurlijk niet bij deze vier elementen. AudioQuest gebruikt een groot aantal technieken die ervoor zorgen dat zijn producten tot de absolute wereldtop behoren. De technieken variëren van categorie tot categorie, maar hieronder volgt een aantal voorbeelden.
Dielectric-Bias System – elektrisch verzadigde isolatie
Het is bijzonder moeilijk om een full-range audiosignaal door te laten zonder dat de kabelisolatie de tijdbasis van het signaal beïnvloedt. En deze beïnvloeding is voor iedere toonhoogte weer anders. Dit geldt ook voor digitale kabels, waar de gegevensstroom blootgesteld wordt aan de gevreesde ‘jitter’-vervorming, onregelmatigheden in de tijdbasis van een signaal.
Het DBS-systeem bestaat uit een doosje met een accu, dat bevestigd wordt op bepaalde kabels en de isolatie voorziet van een elektrostatisch veld van 72 volt. Hierdoor wordt de isolatie zo ‘verzadigd’, dat deze geen energie van het signaal zelf meer kan opnemen. En hierdoor verdwijnen de vertraging en tijdsverschuiving, en hoef je de kabel ook niet meer ‘in te spelen’ (break-in). Het resultaat van dit alles is een gedetailleerdere en meer dynamische weergave op een ‘zwartere’ achtergrond.
DBS creëert een elektrostatisch veld, maar doet verder niets. De kleine accu gaat dus jarenlang mee.
Noise-Dissipation System – geen last van RF-ruis meer
De invloed van externe RF-ruis (Radio Frequency) is een van de grootste vijanden van goed geluid. De meeste kabels worden beschermd tegen RF-instraling door middel van een laag folie of een metalen gaas dat het stoorsignaal afvoert naar de aarde. Hierdoor ontstaat echter een ongewenste modulatie in de aarding die het signaal beïnvloedt. Het is een beetje als een lichte aardbeving, die ook voorwerpen die in contact staan met de aarde laat meetrillen.
AudioQuest gebruikt een geavanceerde combinatie van metaal en koolstofhoudende synthetische materialen rond de geleiders om de RF-storingen op te vangen en om te zetten in warmte, voordat ze bij de aarding komen. De laatste resten van de RF-ruis worden afgevoerd via de aarding, maar dat is dan al zo verwaarloosbaar weinig geworden dat ze geen negatieve invloed meer hebben op het signaal.
Stuur het signaal de goede kant op – iedere keer
Als metaal wordt geperst tot lange geleiders, ontstaan er kristalstructuren die de prestaties beïnvloeden. En dat geldt ook voor de eerste periode waarin de kabel gebruikt wordt (inspelen). Je kunt het niet echt meten, maar je hoort het wel. Iedere rol met AudioQuest-kabel is daarom zorgvuldig beluisterd en gemarkeerd met het optimale signaalpad. De isolatie en stekkers zijn ook gemarkeerd met het optimale signaalpad, zodat je direct de best mogelijk geluidskwaliteit krijgt, ook als je later de componenten van je installatie verwisselt.
Stekkers en isolatie van de grond af ontworpen
AudioQuest koopt zijn stekkers niet van externe leveranciers, zoals veel concurrenten doen. Elke stekker wordt vanaf de grond af ontworpen, zodat je zeker weet dat ze optimaal werken. De meeste stekkers van AudioQuest zijn gemaakt van ultrazuiver koper. Dit materiaal is zachter en bewerkelijker dan de legeringen die je meestal ziet, maar de geluidskwaliteit is de extra moeite meer dan waard.
Het glanzende goudlaagje dat je tegenwoordig op veel kabels ziet, is vooral bedoeld voor het oog. Om een mooi, glanzend oppervlak te krijgen, wordt er echter een laag nikkel tussen het koper en het goudlaagje aangebracht. Dat ziet er mooi uit, maar is slecht voor het geluid. AudioQuest legt het goud- of zilverkleurige laagje daarentegen direct op het koper, voor optimaal contact. Dat geeft het beste geluid, en de rest... kan ze eigenlijk niets schelen.
Cold-Weld System – lassen zonder warmte
De meeste stekkers worden aan een kabel bevestigd door middel van een soldering of een lasverbinding. Maar hierbij komt warmte vrij en verandert de samenstelling van het metaal in het contactpunt, wat het signaal kan beïnvloeden.
Bij AudioQuest komt deze verbinding tot stand via een Cold-Weld System (kouddruklassen) waar de kabelgeleiders en stekker aan elkaar worden bevestigd door een bijzonder hoge druk van meerdere tonnen toe te passen, zonder dat hierbij warmte ontstaat. Dit exclusieve proces wordt bij vrijwel alle kabels van AudioQuest gebruikt – en dat noemen wij: kabeltechnologie op het hoogste niveau!
Let op: HiFi Klubben levert het volledige assortiment van AudioQuest. Neem contact op met een van onze winkels als je een speciaal product nodig hebt dat niet op onze website staat. Dan bestellen we het voor je.