Skip to content

Zo ga je aan de slag

Spraakbediening
Siri, Assistant en Alexa

Met voice-control kun je alle muziek in je huis aansturen en gebruikmaken van allerlei services, ook als je je handen vol hebt. Veel nieuwe luidsprekers en installaties zijn al klaar voor voice-control via een geïntegreerde microfoon, je smartphone of een aparte smart-luidspreker. Hier vertellen we je wat je precies nodig hebt.

De afgelopen jaren is voice-control uitgegroeid van een slimme functie op je smartphone (die je bijvoorbeeld helpt om te zoeken met Google) tot een eenvoudige manier om alle elektronica in je huis te bedienen. Nu kun je bijvoorbeeld je stem gebruiken om je installatie, multiroomsysteem, TV of favoriete streamingservices aan te sturen. En als je droomt over het ultieme ‘smart home’, dan kun je ook een koffiezetapparaat, de verlichting, verwarming en een robotstofzuiger aan het systeem toevoegen.

Maar voordat je al deze spullen aanschaft, is het verstandig om te bepalen of de digitale ‘assistent’ die luistert naar al je vragen en opdrachten Google Assistant, Amazon Alexa of Apple Siri moet heten. En denk er ook aan dat niet alle installaties en luidsprekers met voice-control hetzelfde zijn.

Zo stel je jouw systeem samen

Een product kan op verschillende manieren voice-control ondersteunen. We maken onderscheid tussen vier verschillende soorten:

Voice-control (geïntegreerd)

Om alle elektronische apparatuur met voice-control te bedienen, moet je minstens één apparaat hebben met voice-control, een microfoon en een luidspreker. Je kunt natuurlijk altijd een smartphone gebruiken, maar als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk systeem adviseren we je om een luidspreker met geïntegreerde voice-control neer te zetten in de kamer waar je het meest bent. 

Voice-control (smart-luidspreker vereist)

Veel luidsprekers kunnen zelf niets met voice-control, maar moeten aangestuurd worden met een smartphone of smart-luidspreker. 

Klaar voor voice-control (geïntegreerd)

Veel luidsprekers zijn al klaar voor voice-control, maar wachten nog op een software-update van de fabrikant die het mogelijk maakt om ze als smart-luidsprekers te gebruiken. De nieuwste receivers van Denon, Bluesound, HEOS-multiroomsystemen en andere producten wachten bijvoorbeeld nog op zo’n update, zodat je ze kunt bedienen met Google Assistant, Alexa en Siri. Voor deze updates moeten de producten elk systeem en elke taal apart programmeren. Het kan dus nog even duren voordat deze updates in het Nederlands beschikbaar zijn.

Klaar voor voice-control (smart-luidspreker vereist)

Omdat voice-control steeds populairder wordt, zullen veel fabrikanten het in de toekomst mogelijk maken om hun bestaande producten te bedienen met een smartphone of smart-luidspreker. Dit betekent dus dat je het product over een tijd kunt gebruiken met een smartphone of smart-luidspreker.

 

De drie belangrijke assistenten

Een product met voice-control kan één of meerdere assistenten ondersteunen. Apple Siri, Google Assistant en Amazon Alexa zijn op dit moment toonaangevend, en hebben allemaal hun voor- en nadelen.

Google Assistant is de meestgebruikte assistent in Nederland en maakt gebruik van Google’s gigantische zoekmachine en de technologie die erachter zit. Hij begrijpt onnauwkeurige commando’s en kan heel goed de lijn in een gesprek volgen. Ook herkent hij je op basis van je stem, zodat je kunt zeggen ‘Speel de muziek in mijn afspeellijst...’ zonder dat je hoeft aan te geven wie je bent, zelfs niet als iedereen in je gezin de assistent regelmatig gebruikt. Google Assistant heeft ondersteuning voor Nederlands.

Amazon was een van de eerste bedrijven in Amerika die een luidspreker met voice-control op de markt bracht. Daarom heeft Amazon Alexa een enorme bibliotheek met apps (skills) kunnen verzamelen, waardoor de assistent ontzettend veel dingen kan en producten van veel andere merken ondersteunt. Met Alexa kun je online eten bestellen, yoga-instructies beluisteren, recepten zoeken en je sollicitatiegesprek oefenen. Amazon Alexa is de enige assistent die nog steeds geen ondersteuning heeft voor Nederlands, maar als je bereid bent om Engels te praten dan zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos.

Als je een iPhone of andere Apple-producten hebt, kun je eigenlijk niet om Apple Siri heen. Deze assistent is heel gebruiksvriendelijk en past perfect bij de producten van Apple. Siri heeft ondersteuning voor het Nederlands.