Skip to content
Draaitafel

Pro-Ject X1 B

€ 849,00stuk
Nieuwprijs € 999,00Bespaar € 150,00
 Het artikel is verkrijgbaar bij HiFi Klubben Breda
Elegante draaitafel met volledig gebalanceerde constructie en topkwaliteit tot in de kleinste details. Speelklaar geleverd, met Ortofon MM-element.

Bekijk ze hier:

Beschrijving

Pro-Ject X1 B – geavanceerde hi-fi draaitafel met exclusief gebalanceerd signaalpad

 • Geschikt voor een volledig gebalanceerd signaalpad dankzij een Moving Coil-element en bijpassende RIAA-versterker (apart verkrijgbaar)
 • Speelklaar met voorgemonteerd Pick it S2 MM-element (Ortofon)
 • 8,6”-toonarm van koolstofvezel/aluminium
 • Elektronische omschakeling tussen 33/45 RPM
 • Exclusieve afwerking van 8 lagen lak of echt houtfineer

De Pro-Ject X1 B is een exclusieve draaitafel met een schitterend geluid en heel veel geavanceerde technische oplossingen. Deze draaitafel beschikt over een volledig gebalanceerd signaalpad, True Balanced, zodat je het allerbeste kunt halen uit een goed Moving Coil-element (MC) als je hem aansluit op een bijpassende gebalanceerde RIAA-versterker (apart verkrijgbaar).

De X1 B wordt ‘slechts’ geleverd met een voorgemonteerd, hoogwaardig Ortofon MM-element. Je bent dan wel meteen klaar om het gebalanceerde MC-universum binnen te treden wanneer je maar wilt, bijvoorbeeld met een MC-element uit de Quintet-serie van Ortofon. Overigens, als je de X1 B los koopt zonder een gebalanceerde Phono Box RIAA-versterker, heb je gewoon superweinig uitgegeven aan een gebalanceerde draaitafel. MC-elementen zijn van nature namelijk gebalanceerd, dus als je je X1 B later een latere gebalanceerde upgrade wilt geven, heb je alleen maar een set XLR-ingangen en wat extra kabel nodig.

Mooi en elegant ontwerp

Met zijn mooie en stijlvolle ontwerp is de X1 B echt een aanvulling op je interieur, zonder dat hij te dominant aanwezig is. Als je goed vinylgeluid wilt en tegelijkertijd vindt dat het er ook goed uit mag zien, dan is de X1 B een uitstekende keuze.

De plint is gelakt met acht lagen voor een extra mooie en diepe finish. Of je kunt kiezen voor de bijzonder mooie versie met echt walnootfineer. De X1 B is bovendien erg gebruiksvriendelijk. In tegenstelling tot veel andere high-end draaitafels heeft hij namelijk een functie die automatisch omschakelt tussen 33/45 RPM – je hoeft de aandrijfsnaar dus niet aan te raken.

Speelklaar en flexibel

De X1 B wordt speelklaar geleverd met een exclusief Ortofon Pick it S2 MM-element dat het legendarische merk Ortofon speciaal voor Pro-Ject heeft ontwikkeld. En als de naald versleten is, dan koop je gewoon een nieuwe (bijv. Ortofon 2M Blue) – heel goedkoop, erg simpel en heel goed voor het geluid! Dankzij de eindeloze instelmogelijkheden kun je de X1 B exact afstellen op de meeste elementen.

De bijgeleverde RCA-signaalkabel is van erg hoge kwaliteit, maar als je wilt, kun je hem natuurlijk vervangen door een nog betere. Als je op een gegeven moment een MC-element monteert en optimaal wilt profiteren van het gebalanceerde signaalpad – bijvoorbeeld met een van de bijpassende RIAA-versterkers van Pro-Ject – zijn er gebalanceerde phonokabels los verkrijgbaar.

De X1 B is beschikbaar met een gelakte finish of echt walnootfineer. Speelklaar, Ortofon Pick it S2 MM-element, viltmat en RCA-signaalkabel meegeleverd.

GRATIS MONTAGE: als je bij HiFi Klubben een nieuw element koopt, monteren wij het gratis en voor niets op je draaitafel. HiFi Klubben levert ook andere producten van Pro-Ject die niet op onze website staan. Neem contact op met de dichtstbijzijnde winkel voor meer informatie.

Gebalanceerd design – gemaakt voor Moving Coil

Een MC-element is van nature gebalanceerd, en door het hele signaalpad gebalanceerd te maken, kan alle ruis van buitenaf tot een absoluut minimum worden beperkt. Het ultrazwakke signaal van een MC-element is namelijk extreem gevoelig voor ruis, dus het is best verstandig om hier iets extra’s toe te voegen. Aan de andere kant heb je voor een gebalanceerd ontwerp twee keer zoveel componenten in het signaalpad van de RIAA-versterker nodig. Daarom zie je dit meestal alleen bij hi-fi-apparatuur die wat steviger is geprijsd of bij professionele apparatuur, waarbij alles gewoon goed moet werken en de prijs minder belangrijk is.

Trillingen niet toegestaan

De plint van de X1 B is gemaakt van zwaar en trillingsdempend MDF, een stabiele basis voor alle andere componenten. De ultrastille motor is losgekoppeld van het chassis door middel van een TPE-buffer. De snelheid wordt elektronisch geregeld door de geïntegreerde DC/AC-generator die de motor voorziet van een ongekend zuivere en stabiele stroomtoevoer.

Het solide draaiplateau van acryl helpt trillingen en resonanties te elimineren – en het ziet er natuurlijk spectaculair uit. De stevige voetjes van aluminium voorkomen trillingen van onderaf en zijn in hoogte verstelbaar, zodat je de X1 B heel eenvoudig helemaal loodrecht kunt zetten.

De toonarm heeft een exclusieve en trillingsvrije sandwichconstructie van koolstofvezel en aluminium, en de toonarmbuis en behuizing van het element bestaan uit één geheel. De basis is gemaakt van aluminium voor maximale stabiliteit en je kunt de azimuth en aftasthoek instellen, zodat de naald perfect in de groef valt.

HiFi Klubbens
Deskundige beoordeling

Voors

 • Geschikt voor een volledig gebalanceerd signaalpad dankzij een Moving Coil-element en bijpassende RIAA-versterker (apart verkrijgbaar)
 • Speelklaar met voorgemonteerd Pick it S2 MM-element (Ortofon)
 • Exclusieve afwerking van 8 lagen lak of echt houtfineer
 • Trillingsvrij draaiplateau van acryl
 • 8,6”-toonarm van koolstofvezel/aluminium
 • Elektronische omschakeling tussen 33/45 RPM
 • Verstelbare aluminium voetjes
 • Inclusief stofkap en hoogwaardige RCA-kabel
 • Nieuwe naald voor bijgeleverd element apart verkrijgbaar
 • Handgemaakt in Europa

Tegens

 • Voor de gebalanceerde constructie heb je een MC-element, een gebalanceerde kabel en een gebalanceerde RIAA-versterker nodig om optimaal te profiteren.
 • De behuizing van het element kan niet worden vervangen
 • Geen geïntegreerde RIAA-/phono-voorversterker

Technische specificaties

AutomatischNee
DriverSnaaraandrijving
Snelheid33, 45, 78
Type elementMoving Magnet
ElementOrtofon Pick it S2
RIAA-/phono-voorversterkerNee
Effectieve lengte toonarm8,6"
Effectieve massa toonarm10 g
Gewicht draaiplateau (kg)1,5 kg
Stofkap inbegrepenJa