Skip to content

Haal het maximale uit je hoofdtelefoon

Tips & Tricks
Hoofdtelefoons

Om het maximale uit een hoofdtelefoon te halen, moet je eerst even goed nadenken over welk type je wilt hebben, het inspelen en het onderhoud. Hieronder vind je een aantal goede tips!

Hoofdtelefoon kiezen

Als je nog geen hoofdtelefoon hebt, is het verstandig om eerst goed te kijken welke merken, types en functies er zoal te koop zijn. Welke hoofdtelefoon je het beste kunt kiezen, hangt namelijk helemaal af van wat je precies nodig hebt. Sommige hoofdtelefoons zijn speciaal ontworpen voor tijdens het sporten, en andere om intensief naar muziek te luisteren in een volledig stille kamer, eventueel in combinatie met een externe hoofdtelefoonversterker.

Als je jouw nieuwe hoofdtelefoon alleen gaat gebruiken tijdens het sporten, is het een goed idee om een in-ear model met Bluetooth te kopen. De dopjes zitten goed vast in je oren en je hebt geen last van vervelende kabels die zich om je armen, benen of fietsstuur wikkelen.

Of als je van plan bent om je hoofdtelefoon vooral in het vliegtuig, de bus of trein te gebruiken, kies dan een model met actieve ruisonderdrukking. Deze hoofdtelefoons zijn voorzien van kleine microfoontjes die verkeersgeluiden of andere omgevingsgeluiden opvangen en vervolgens een ‘tegengeluid’ produceren dat die geluiden opheft, zodat het stiller wordt.

En als je een echte hifi-liefhebber bent en het allerbeste geluid zoekt om thuis achter je installatie van te genieten, kies dan een hoofdtelefoon die daar speciaal voor gemaakt is. Dit zijn vaak open of halfopen hoofdtelefoons, met weinig passieve ruisonderdrukking. Meestal is dit type niet geschikt voor onderweg of tijdens het sporten.

Uitpakken en kabel aansluiten

De meeste hoofdtelefoons worden geleverd met extra accessoires. Dit kan bijvoorbeeld een reisetui zijn, een extra kabel, een adapter voor gewone jack-stekkers enzovoort. Controleer of je wel alles hebt uitgepakt, voordat je de verpakking wegdoet.

Sommige modellen hebben een externe kabel, dat wil zeggen: een kabel die niet vastzit aan de hoofdtelefoon. Bij deze hoofdtelefoons moet je eerst de kabel aansluiten voordat je het andere uiteinde in je muziekspeler doet. Als je alleen maar aan één kant geluid hoort, zit de stekker misschien niet goed in de hoofdtelefoon of muziekspeler.

Inspelen en volume

Net als gewone luidsprekers moet je hoofdtelefoons ook een tijdje inspelen. De mechanische componenten van de speaker en de speaker zelf gaan langzaam maar zeker steeds beter werken. Vaak merk je al een verschil na 10 tot 20 uur. Je kunt je hoofdtelefoon bijvoorbeeld een nachtje laten spelen op gemiddeld volume. Pak je langste playlist – bij voorkeur een paar nummers met een zware bas – en als je de volgende ochtend bent opgestaan, kun je meteen al bij de koffie genieten van een perfect ingespeelde hoofdtelefoon!

Let op het volume als je naar muziek luistert. Een hoofdtelefoon stuurt de muziek direct je oren in, en daarom moet je extra voorzichtig zijn. Als je lang met een hoofdtelefoon op naar muziek luistert, worden je oren moe en krijg je automatisch de neiging om de muziek harder te zetten. Als dat gebeurt, kun je beter even een pauze nemen. Een te hoog volume is – vooral als het wat langer duurt – erg slecht voor je oren.

Bluetooth of kabel?

De meeste smartphones van tegenwoordig zijn voorzien van de beste en nieuwste Bluetooth-standaarden. Als je hoofdtelefoon ook Bluetooth heeft, kun je dat beter gebruiken dan een kabel. De D/A-converters van smartphones zijn meestal niet zo goed. Je muziek klinkt dus een stuk beter als je de D/A-converter van de hoofdtelefoon gebruikt.Heb je een hoofdtelefoon met geïntegreerde Bluetooth gekocht, zorg er dan voor dat de Bluetooth-functie op je speler (bijvoorbeeld een smartphone) aanstaat en zoekt naar een ander Bluetooth-apparaat. Dan hoef je alleen nog maar je smartphone te paren met je nieuwe hoofdtelefoon.

”Please, be gentle!”

Als je een dure hoofdtelefoon hebt gekocht, moet je er natuurlijk ook goed voor zorgen. Hoofdtelefoons zitten vol met dunne draadjes, kwetsbare componenten en kleine soldeerpunten waar je voorzichtig mee om moet gaan. Als je voorzichtig bent met je hoofdtelefoon en de kabel kun je er jarenlang plezier van hebben. Als de kabel toch breekt of kapotgaat, kun je gelukkig altijd een nieuwe kopen – tenminste, als hij niet vastzit aan de hoofdtelefoon zelf.

Let er ook op dat je de kabel niet te strak om de hoofdtelefoon wikkelt als je hem niet gebruikt. In het ergste geval kunnen de kwetsbare soldeerpunten in de stekker of hoofdtelefoon losraken en dan hoor je helemaal niets meer. Je kunt de kabel beter apart oprollen, zodat hij niet uitrekt of onnodig belast wordt. Heb je een reisetui bij je hoofdtelefoon gekregen, gebruik dat dan ook. Het is speciaal ontworpen om je hoofdtelefoon te beschermen tegen stof en vocht.

Actieve noise-cancellation / noise-cancellation / ANC

Als je veel onderweg bent of vaak in het vliegtuig, de trein of bus zit, kies je waarschijnlijk voor een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking. Deze hoofdtelefoons zijn voorzien van kleine microfoontjes die omgevingsgeluiden opvangen en een ‘tegengeluid’ produceren dat die geluiden opheft, zodat het stiller wordt. De muziek klinkt dan een stuk beter – de bas wordt strakker en je krijgt een mooier stereobeeld.

Maar actieve ruisonderdrukking verbruikt nogal wat stroom. Zorg er dus voor dat de accu altijd goed opgeladen is. De meeste hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking hebben stroom nodig om goed te klinken – sommige werken zelfs helemaal niet als de accu leeg is.

LET OP: Houd het verkeer goed in de gaten als je een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking gebruikt. De geluiden uit je omgeving worden merkbaar onderdrukt, waardoor je het verkeer om je heen soms niet goed kunt horen.

Hoofdtelefoonversterker – voor extra kwaliteit

Als je een goede hoofdtelefoon wilt kopen om maximaal van je muziek te genieten, raden we je aan om ook te investeren in een externe hoofdtelefoonversterker. De geïntegreerde versterker van je telefoon, tablet of PC/Mac heeft namelijk een heel beperkte dynamiek, definitie en stereobeeld, waardoor ze niet optimaal klinken. En tegenwoordig zijn er supercompacte, maar erg effectieve hoofdtelefoonversterkers te koop die echt het allerbeste uit muziek naar voren brengen.

Wij staan voor je klaar!

Wij vinden het belangrijk dat je het maximale uit je hoofdtelefoon haalt. Als je de bovenstaande tips opvolgt, kun je binnenkort genieten van perfect geluid – zonder dat je je druk hoeft te maken over technische termen en instellingen. Als je nog steeds twijfelt of vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Kom even langs bij de dichtstbijzijnde HiFi Klubben winkel of neem contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag op weg naar het allerbeste geluid.