Skip to content

Ben je een basochist?

Handige tips voor
meer bas

Waarom je nooit te veel basgeluid kunt hebben – Peter Lyngdorf. legt uit Handige tips voor meer bas: Hoe hou je je buren te vriend als je vloerluidsprekers hebt?

Basgeluid – daarover lopende meningen nogal uiteen. Sommigen haten het als de pest, en anderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Als je bovenbuurman tot laat in de nacht een feestje geeft, is het natuurlijk balen. Maar als de basdrum van een live-concert klinkt alsof je er echt bij bent, dan is dat geweldig – tenzij je natuurlijk de onderbuurman bent en er niet om gevraagd hebt. Wij hebben de oprichter van HiFi Klubben, Peter Lyngdorf, uitgenodigd om een paar goede tips te geven over basfrequenties en je buren.

Als we hifi-kwaliteit even buiten beschouwing laten,

hoe moeten je luidsprekers dan staan
wil je zo veel mogelijk
bas kunnen horen?

  1. Richt ze NIET in de lengte, maar dwars door de kamer.
  2. Het liefst een beetje asymmetrisch.
  3. Zet de luidsprekers in een hoek.
  4. Plaats je luidsprekers zo dicht mogelijk tegen de muur. Dan krijg je een betere faseverhouding en dus een krachtiger basgeluid.
DALI SUB E-9 F Subwoofer
Subwoofer
€ 649,00 / stuk
34
DALI OBERON 9 Vloerluidspreker
DALI OBERON 9
Vloerluidspreker
€ 2.198,00 / paar
21
DALI SUB E-12 F Subwoofer
Subwoofer
€ 849,00 / stuk
30
DALI SUB K-14 F Subwoofer
Subwoofer
€ 1.499,00 / stuk
5

Kun je te
veel
basgeluid hebben?

Je kunt technisch gezien nooit te veel bas hebben – en daar is een eenvoudige reden voor. Je kunt de lage frequenties gewoon weghalen met ruimtecorrectie. Veel moderne systemen hebben tegenwoordig ruimtecorrectie en hoe meer bas je hebt voordat je gaat corrigeren, hoe beter.
- Peter Lyngdorf

Waar moeten je
luidsprekers
staan als je rekening wilt houden met de buren?

‘Vloerluidsprekers in een appartementencomplex zijn geen probleem. Je moet ze alleen wel goed neerzetten.’

De plaatsing van je luidsprekers is heel belangrijk als je goede vrienden met je buren wilt blijven. ‘Sommige mensen denken dat je de luidsprekers gewoon zo ver mogelijk van de tussenmuur moet zetten. Maar dat is nou juist niet verstandig!’ vertelt Peter. Integendeel, je kunt luidsprekers het beste zo dicht mogelijk tegen de gedeelde muur zetten, in een hoek – de luidsprekers mogen de muur niet aanraken, maar wel zo dicht mogelijk tegen de muur staan. Zo zorg je ervoor dat het geluid parallel met de muur loopt, waardoor je buren minder last hebben van het geluid.

En als je een systeem met ruimtecorrectie hebt, dan kun je resonanties onderdrukken. En dat is natuurlijk ideaal om goede vrienden te blijven met je buren.

Wij bedanken Peter Lyngdorf voor zijn tips. Ook als jouw systeem geen ruimtecorrectie heeft, zijn de klassieke hifi-tips over waar je luidsprekers moeten staan nog steeds heel handig. Maar nu weet je in ieder geval hoe je de lage frequenties zo veel mogelijk kunt benadrukken!

NAD M10 V2 Muzieksysteem
Muzieksysteem
€ 3.299,00 / stuk
32
NAD M33 Geïntegreerde versterker
Geïntegreerde versterker
€ 6.799,00 / stuk
12
NAD C 658 Voorversterker
Voorversterker
€ 2.199,00 / stuk
9
Lyngdorf TDAI-3400 Geïntegreerde versterker
Lyngdorf TDAI-3400
Geïntegreerde versterker
€ 5.799,00 / set
7

Luister naar
muziek
met heerlijke bas!

'We hebben een playlist gemaakt op Spotify en Tidal waar je nummers met een heerlijke bas kunt vinden. Op de Spotify playlist kun je jouw eigen favoriete bas-tracks toevoegen. 

Subwoofers
voor beginners

Is het alweer lang geleden dat je een flinke stomp in je maag hebt gekregen? Jammer. Want er gaat niets boven het fysieke gevoel van een goede subwoofer. Hieronder kijken we even in het kort naar de belangrijkste weetjes over subwoofers, zodat je helemaal klaar bent voor een flink pak slaag.

Welke
subwoofer

moet je kiezen?

De productspecialist van DALI, Thomas Holm Petersen, vertelt over alle subwoofers van DALI – van budgetmodellen tot high-end. Luister mee en ontdek welke subwoofer bij jou past.

DALI SUB C-8 D Subwoofer
Subwoofer
€ 449,00 / stuk
24
Sonos Sub (Gen3) Draadloze subwoofer
Draadloze subwoofer
€ 699,00 / € 822,00 / stuk
76
DALI SUB E-9 F Subwoofer
Subwoofer
€ 649,00 / stuk
34
Sonos Sub Mini Draadloze subwoofer
Draadloze subwoofer
€ 460,00 / stuk
99
DALI SUB E-12 F Subwoofer
Subwoofer
€ 849,00 / stuk
30
DALI SUB K-14 F Subwoofer
Subwoofer
€ 1.499,00 / stuk
5
Lyngdorf BW-2 Subwoofer
Subwoofer
€ 1.349,00 / stuk
8
Lyngdorf BW-3 Subwoofer
Lyngdorf BW-3
Subwoofer
€ 999,00 / stuk
7