Skip to content

Let goed op als je de wattages van home cinema-receivers en -versterkers vergelijkt. Anders sla je jezelf achteraf voor je kop, en hard ook!

Echte watt
of namaakwatt?

Watt is goed, en veel watt is nog beter. Watt bepaalt je keuze voor die ene home cinema-receiver, terwijl je die andere laat liggen. Fabrikanten slaan elkaar met de mooiste vermogens om de oren en schrikken er niet voor terug om de waarheid een beetje te verdraaien.

Wil je hifi of pieptoontjes horen?

Als je vroeger las dat een 7-kanaals surroundreceiver een vermogen heeft van bijvoorbeeld 7 x 100 watt, betekende dat '100 watt in twee van de zeven kanalen over het totale frequentiegebied bij lage vervorming'. Dus zeker geen 100 watt in alle kanalen tegelijk, maar in elk geval genoeg om naar stereo te luisteren met goede hifi-kwaliteit. Zo werd vroeger ook het vermogen van stereoversterkers bepaald, dus je zou zeggen dat er niets aan de hand is.

Maar sommige fabrikanten – bijvoorbeeld Onkyo, Pioneer en Sony – nemen het niet meer zo nauw met muziek en met hun reputatie. Zonder met hun ogen te knipperen geven ze het vermogen op bij een testtoon van 1 kHz bij 6 ohm met slechts één van de zeven kanalen actief. Met andere woorden: een mager pieptoontje in mono, zelfs met veel vervorming!

Dit 'piep-wattage' is ongeveer hetzelfde als de topsnelheid van je auto bepalen door hem met de zon en wind in de rug een ravijn in te duwen. Dat vind je ook doodzonde, dus waarom zou je jezelf laten naaien met namaakwatt in je home cinema?

Sommige fabrikanten gebruiken onrealistische meetmethodes om ervoor te zorgen dat hun receivers krachtiger lijken dan die van hun concurrenten. Let op als je de watt-specificaties bekijkt, anders word je bedonderd!

Zoekt en gij zult vinden – als je geluk hebt

Het is al erg genoeg dat fabrikanten hun receivers een kunstmatig en opgeblazen wattage geven. Maar ze 'vergeten' je tegelijkertijd te vertellen dat het een verkooptruc is en houden de echte, serieuze cijfers zorgvuldig voor je verborgen.

Zelfs voor vakmensen kan het erg lastig zijn om door deze valse cijfers heen te kijken, en probeer de goede wattages maar eens te vinden op de website van het product zelf! Vaak moet je helemaal doorbladeren tot de laatste pagina's van je handleiding voor je de echte watt-getallen hebt, en die zijn vaak dan ook nog eens onleesbaar klein geprint.

Hier zijn de kleine lettertjes

Wij vinden het natuurlijk niet eerlijk dat je dikke handleidingen moet downloaden en doorlezen om receivers te kunnen vergelijken. Daarom hebben we als voorbeeld drie modellen van ongeveer dezelfde prijs met elkaar vergeleken.

Zo krijg je een idee van wat je te wachten staat en zie je hoe de wattages variëren afhankelijk van de meetmethode:

Meetmethode

Meetomstandigheden

Denon AVR-x2000

Onkyo TX-NR626

Sony STR-DN1040

Serieuze stereo-hifi-meting 8 ohm, continu vermogen, 20-20.000 Hz, 0,05% vervorming, twee actieve kanalen

95 watt 

-

-

Serieuze stereo-hifi-meting, maar met iets meer vervorming 8 ohm, continu vermogen, 20-20.000 Hz, 0,08% vervorming, twee actieve kanalen - 95 watt -
Hifi-meting, maar een beetje opgepompt 6 ohm, 20-20.000 Hz, 0,09% vervorming, minimum RMS - -

100 watt

Pieptonen in twee kanalen 6 ohm, 1kHz, 1% vervorming, stereo - -

120 watt

Pieptoon in één kanaal 6 ohm, 1kHz, 1% vervorming, één actief kanaal

195 watt

160 watt

165 watt

Watt-getallen zeggen niet alles over de geluidskwaliteit. De stroomvoorziening, componenten en de constructie zijn minstens even belangrijk voor goed geluid. Maar als de wattages op ongeveer dezelfde manier gemeten worden, kun je in ieder geval weer appels met appels en peren met peren vergelijken. En zo hoef je jezelf niet meer voor je kop te slaan.

Wij geven je alles wat we hebben

Bij Hi-Fi Klubben vinden we het nog steeds niet eerlijk om het uitgangsvermogen bij slechts één kanaal op te geven, maar omdat de meeste van onze concurrenten deze getallen opgeven, zijn wij gedwongen om hetzelfde doen, zodat je ze in ieder geval kunt vergelijken. We doen dit echter met tegenzin, en we weigeren om deze piep-wattages te gebruiken voor onze productmarketing.

'Stereowatt' wordt momenteel het meest gebruikt, en om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken om producten te vergelijken, hebben we dit bij Hi-Fi Klubben als uitgangspunt genomen. Maar je krijgt ook alle andere cijfers die we hebben losgekregen van onze leveranciers. Je hoeft alleen maar de specificaties in onze productbeschrijvingen te lezen. Gebruik ze – ze zijn er voor jou!

Eerlijk is eerlijk

We zeggen absoluut niet dat Sony en Onkyo slechte producten maken. We willen alleen maar voorkomen dat je denkt dat hun gepimpte cijfers betekenen dat hun receivers twee keer zo krachtig zijn als vergelijkbare modellen van DenonNAD, enz. Dat zijn ze namelijk niet, en dat merk je in een ECHTE vergelijking waarbij je je oren en je gezonde verstand gebruikt.

In feite zijn NAD en Cambridge Audio twee van de weinige fabrikanten die de meest realistische cijfers durven op te geven, namelijk voor alle kanalen actief op maximaal vermogen. We hopen dat iedereen binnenkort hun voorbeeld gaat volgen. Dan weet je namelijk weer wat echt klopt en word je niet verblind door roze wolken vol gebakken marketinglucht.

Kom eens langs bij Hi-Fi Klubben voor een demonstratie van een home cinema-receiver van bijvoorbeeld Denon of NAD. We spelen graag echte muziek en films voor je af. Dan kun je daarna, gewoon voor de lol, naar een Onkyo- of Sony-dealer gaan en vragen of je naar een pieptoon op maximaal vermogen over één kanaal mag luisteren. Vergeet niet om eerst watjes in je oren te stoppen, zodat je kunt genieten van het vertrokken gezicht van de verkoper.