Skip to content

Zo krijg je het optimale
TV-beeld

Hier kun je lezen hoe je razendsnel en heel eenvoudig een veel beter beeld uit je nieuwe TV haalt – helemaal gratis. Of je nu een goed of slecht beeldscherm koopt, als je een nieuwe flatscreen uitpakt, staat hij meestal helemaal verkeerd ingesteld. De fabrieksinstellingen van je TV zijn namelijk bedoeld om indruk te maken in de winkel en niet voor een correcte beeldweergave thuis. Daarom hebben fabrikanten het contrast, de scherpte en de blauwe kleur meestal helemaal omhoog gedraaid, waardoor het beeld extra wit en helder lijkt.

Je nieuwe
flatscreen
staat verkeerd ingesteld

Deze instelling heet soms ‘dynamic mode’ of ‘demo mode’ – je ziet het wel als je erop let in de winkel. Het beeld ziet er onnatuurlijk uit, een beetje alsof je een filter gebruikt op Instagram. Als je dit niet goed instelt, worden je ogen sneller moe en mis je alle prachtige details waar film- en TV-producenten zoveel tijd, geld en energie in hebben gestoken.

Het is gelukkig helemaal niet moeilijk om beter beeld uit je TV te halen. Je hoeft alleen maar een paar basisinstellingen te veranderen via het menusysteem van de TV en je afstandsbediening. En nee, je hoeft geen expert te zijn. Het enige wat je nodig hebt, is vijf minuten tijd. En als je klaar bent, kun je lekker achterover zakken en genieten van een natuurlijker en rustiger TV-beeld.

Film Mode
– de magische oplossing voor beter beeld

Je TV bevat een heleboel basisinstellingen die je zelf heel eenvoudig kunt aanpassen, bijvoorbeeld contrast, helderheid, kleur, beeldscherpte en verschillende digitale filters die je aan en uit kunt zetten (bijv. ruisonderdrukking). Er zijn zelfs zo veel instellingen dat de gemiddelde consument al snel het overzicht verliest. Maar gelukkig hebben de fabrikanten van jouw TV ervoor gezorgd dat je al een heel eind kunt komen door maar op één menu-item te klikken: Film Mode (ook wel Movie Mode, Cinema Mode of iets dergelijks genoemd).

Met Film Mode kun je de TV in één keer instellen met de waarden die de film- en TV-industrie als ‘correct’ heeft gedefinieerd. In tegenstelling tot de muziekindustrie werkt de TV-industrie namelijk met vastgestelde standaarden, en die gelden voor zowel professionele gebruikers als thuisgebruikers. Kortom, Film Mode is een poging van de fabrikant om deze standaarden zo goed mogelijk te benaderen, zonder dat je de TV hoeft uit te lezen met dure, professionele apparatuur. En dat werkt heel behoorlijk!

We adviseren je ook om de ‘beeldverbeteringsfuncties’ uit te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan digitale ruisonderdrukking. De meeste van dit soort features werken alleen in heel specifieke omstandigheden, maar ze maken natuurlijk wel indruk in de winkel. Zo is ‘digitale ruisonderdrukking’ handig als je oude VHS- of video-opnames bekijkt, maar verder heeft het weinig effect – zeker niet bij de hoge resoluties van tegenwoordig. Je kunt dit beter uitzetten, dan krijg je een natuurlijker beeld.

Maar bedenk: Film Mode kan heel vreemd lijken als je het net hebt aangezet. Je ogen moeten even wennen aan de kleuren die heel anders zijn. En als je intussen gewend bent aan de fabrieksinstellingen, ziet het er de eerste vijf minuten wat vreemd uit. Maar probeer het eens een dag. Dan kun je de dag erna altijd nog terug om te kijken wat je ervan vindt.

Sommige wat exclusievere Samsung TV’s hebben zelfs Filmmaker Mode. Daarbij is het nog belangrijker dat de instellingen goed staan. Als je deze instelling kiest, hoef je niets meer te doen – gefeliciteerd met je kalibratie, je bent binnen 15 seconden klaar!

Kort over de
Film Mode

Maar bedenk: Film Mode kan heel vreemd lijken als je het net hebt aangezet. Je ogen moeten even wennen aan de kleuren die heel anders zijn. En als je intussen gewend bent aan de fabrieksinstellingen, ziet het er de eerste vijf minuten wat vreemd uit. Maar probeer het eens een dag. Dan kun je de dag erna altijd nog terug om te kijken wat je ervan vindt.

Kort over de
KALIBRATIE

Een TV kalibreren is eigenlijk niets meer dan een aantal beeldinstellingen meten en aanpassen om zo dicht mogelijk in de buurt van het perfecte beeld te komen. En omdat ieder scherm weer anders is, moet je deze instellingen voor elk scherm apart aanpassen om een 100% optimaal resultaat te krijgen.

Kalibratie
– als je voor perfectie gaat

Als de kalibratie niet thuis bij jou wordt gedaan en niet met het scherm dat je daadwerkelijk hebt gekocht, dan is het niets meer dan een gemene truc om je meer te laten betalen voor je nieuwe TV. En dat vinden wij niet oké! Je kunt het vergelijken met een opticien die één oogtest gebruikt voor al zijn klanten. Zou je daar voor betalen?

Soms geeft deze ‘pseudo-kalibratie’ een heel behoorlijk resultaat – als je geluk hebt. Maar dat wil niet zeggen dat je ervoor hoeft te betalen. Op internet kun je namelijk alle instellingen vinden die je nodig hebt, welke TV je ook hebt gekocht. Als je wilt, kun je ze allemaal proberen. En als je beeld beter wordt, dan is het toch goed? En zo niet, dan reset je alles gewoon. Dan kun je zelf beslissen of je het nog een keer wilt proberen met andere instellingen, of dat je genoegen neemt met de Film Mode van de fabrikant, die vaak minstens zo goed is.

Voor een echte kalibratie heb je gespecialiseerde meetapparatuur, toegang tot geavanceerde instellingen en een fikse opleiding nodig om de meetresultaten te analyseren en de nodige aanpassingen te doen – bij jou thuis en voor iedere TV apart! Niet in de winkel!

Meestal gebeurt dit door een professionele TV-technicus; dat is niet goedkoop en kost tijd! Maar je krijgt dan wel echt het allerbeste beeld, en voor heel wat TV-freaks is dat het meer dan waard. En hetzelfde geldt als je de trotse bezitter bent van een goede home-cinema met projector.

De nieuwste
TV’s
bij HiFi Klubben

GA VOOR
GRATIS
OF GA ALL-IN

Dus... even samenvatten: Als je een gewone gebruiker bent, raden we je aan om de TV in te stellen op Film Mode (of iets dergelijks) en alle beeldverbeteringsfuncties uit te zetten. Dan kun je genieten van het feit dat je binnen 5 minuten 95% van het perfecte beeld hebt ingesteld – zonder dat het ook maar een cent kost. Dat is meer dan genoeg voor de meeste mensen.

Je kunt ook meer geavanceerde instellingen gebruiken, die je kunt downloaden van het internet. Als je niet tevreden bent met het resultaat, dan reset je alles en begin je opnieuw. Je kunt niets kapot maken.

En als je echt alleen voor perfectie gaat, adviseren we je om contact op te nemen met een professionele TV-technicus en een echte kalibratie te laten doen. Dan weet je zeker dat je beeld helemaal perfect is. En soms is dat echt de moeite (en het geld) waard!

Vergeet het
Geluid
niet

Moderne, superdunne flatscreens hebben geen ruimte voor goede luidsprekers en geven daarom vaak een dun, blikkerig geluid. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het geluid van je TV net zo mooi te krijgen als het beeld. Lees er hier meer over of kom langs bij HiFi Klubben en ervaar het verschil.

GELUID
UIT JE TV