Skip to content

Nerdalert!

NAD en Hypex UcD

NAD heeft altijd al de allerbeste versterkertechnologieën gebruikt en ontwikkeld, en hun Custom Installation-versterkers zijn daarop geen uitzondering. De meeste NAD CI-versterkers gebruiken een versterkertrap die gebaseerd is op de Hypex UcD-technologie.

NAD heeft officieel toestemming om deze versterkertrappen zelf te maken. Dat betekent dat ze de voordelen van Hypex UcD kunnen gebruiken, maar zelf de voeding en andere circuits kunnen maken om deze technologie 100% te optimaliseren voor hun eigen producten.

Hypex UcD is een uniek klasse D-versterkerplatform met een verwaarloosbare vervorming, minimale warmteontwikkeling en genoeg vermogen om echt elke luidspreker aan te sturen. Daarnaast heeft Hypex UcD een perfecte frequentierespons, ongeacht de luidsprekerbelasting, een frequentieonafhankelijke vervormingskarakteristiek en een extreem lage elektromagnetische interferentie (EMI). Hierdoor is Hypex UcD ideaal voor CI-versterkers, die vaak in krappe ruimtes zitten en veel versterkerkanalen hebben.

Een klasse D-versterker werkt doordat de transistors in het uitgangscircuit razendsnel aan en uit gaan (ON/OFF). Hierdoor hebben ze geen last van ‘ruststroom’ zoals bij analoge versterkers, waar altijd nog wat stroom door de transistorbuizen loopt als het volume nul is. De transistors van een klasse D-versterker gebruiken alleen stroom als dat nodig is, waardoor deze constructie extreem efficiënt is. Het is zelfs mogelijk om een rendement van bijna 100% te bereiken, waardoor je dus ook geen koeling meer nodig hebt. En vanwege dit hoge rendement kunnen de versterkers zelf heel compact zijn, maar met een vermogen en kwaliteit die zo hoog zijn dat ze alleen het audiosignaal versterken en niet de ruis.

Een veelvoorkomend misverstand is dat klasse D-versterkers digitaal zijn, maar in feite zijn ze analoog. Een versterker heeft namelijk een analoog ingangssignaal nodig en ook de conversie van de pulsbreedte (bloksignaal) die de transistors aanstuurt gebeurt in het analoge domein door het analoge ingangssignaal te moduleren met een driehoeksignaal met een bepaalde frequentie.

Sommige klasse D-versterkers worden digitaal aangestuurd of ze zijn voorzien van digitale signaalbehandeling (DSP), wat bijdraagt aan dit misverstand.

Het geheim achter de versterkers van NAD is dat ze ‘zelfoscillerende‘ modules gebruiken die gebaseerd zijn op een geavanceerd feedbackcircuit en voortdurend in de gaten houden wat er bij de luidsprekeruitgangen gebeurt. Op die manier kunnen eventuele afwijkingen, bijvoorbeeld vanwege een slecht aangesloten luidspreker of extreem lange kabels, direct gecorrigeerd worden door het feedbackcircuit. Hierdoor is de versterker volledig ‘ongevoelig’ en klinkt hij altijd optimaal.

Maar dat is nog niet alles! UcD is namelijk nog maar het begin. Hypex heeft ook de fantastische nCore-versterkertechnologie ontwikkeld, die ook wordt gebruikt in de high-end modellen van de NAD Masters-serie. Hypex nCore is een soort UcD ‘on steroids’ en is gebaseerd op dezelfde basisprincipes, maar dan nóg beter.

CI-versterkers hebben nog nooit zo goed geklonken en je kunt ze nu dus ook op allerlei manieren gebruiken. Je kunt je versterker bijvoorbeeld opbergen in een rack en een paar enorme high-end luidsprekers in je woonkamer aansturen – met een ongekend goed geluid. Of je stuurt een uitgebreide home-cinema aan met één versterker die zit opgeborgen in een rack. Een versterker zoals de nieuwe NAD CI 8-150 DSP heeft acht kanalen met high-end versterking en nCore-technologie – daar worden zelfs de grootste audionerds even stil van. En alles zit netjes opgeborgen in je techniekruimte.