Skip to content

Verwen je LP’s met een warm, authentiek geluid

Aan de slag met
draaitafels

Steeds meer mensen ontdekken of herontdekken hoe goed vinyl kan klinken, en dus worden draaitafels steeds populairder. Maar zoals bij zoveel dingen geldt ook hier: hoe meer je weet, hoe beter het werkt. Hieronder geven we je wat informatie en tips over draaitafels, zodat je optimaal kunt genieten van het meest authentieke geluid.

Vinyl en draaitafels zijn inmiddels bijna ouder dan het grootste deel van de wereldbevolking, en populairder dan ooit. Dat lijkt misschien gek, maar nadat de volledige muziekindustrie na de millenniumwisseling gedigitaliseerd is – denk aan MP3’s en iPods – is er een soort tegenbeweging ontstaan. 

Die tegenbeweging is zelfs zo sterk geworden dat de wereldwijde verkoop van vinyl in 2013/2014 met wel 54 procent is gestegen! Als jouw hart ook een beetje sneller gaat kloppen als je een diamantnaald in de groef laat zakken en geniet van het zachte, veelbelovende geknisper van de naald, dan kun je hieronder lezen hoe je begint – of de draad weer oppakt – met vinyl.

Draaitafels in alle vormen, kleuren en prijsklassen

HiFi Klubben heeft een uitgebreid assortiment draaitafels in alle prijsklassen. Of je nu een verwoede vinylfanaat bent of op zoek bent naar je eerste draaitafel, we weten zeker dat we iets voor jou hebben. 

Als je een draaitafel wilt zonder extra franjes of gedoe, maar met een echt goed hifi-geluid, dan moet je de Argon TT-2 eens proberen. Deze superbetrouwbare draaitafel doet precies wat hij moet doen en er is geen cent te veel uitgegeven aan design en hulpfuncties. Een prima manier om te beginnen met vinyl, en het wordt nog beter als je het element vervangt door bijvoorbeeld een 2M Blue van het Deense merk Ortofon. 

Als je voor gemak gaat, kies je een draaitafel zoals de Denon DP-400 met eenvoudige bediening, geïntegreerde RIAA-/phono-voorversterker (zie hieronder) en bijgeleverd element. Je kunt deze draaitafel dus direct aansluiten op iedere moderne installatie zonder dat je extra spullen of apparatuur nodig hebt – en dus extra geld kwijt bent. 

En natuurlijk kan goed geluid ook heel mooi zijn. Als je design ook belangrijk vindt, kijk dan maar eens naar de Pro-Ject RPM 1 Carbon. Deze designdraaitafel klinkt niet alleen fantastisch, hij ziet er ook nog eens schitterend uit. Je liefde voor vinyl wordt zo een echte aanvulling op je interieur. 

RIAA-/phono-voorversterker – een onmisbare aanvulling op draaitafels

Bij veel mensen gaat het nerdalarm af als ze alleen al de afkorting RIAA zien. Maar toch, je hebt echt een RIAA-/phono-voorversterker nodig om geluid uit je draaitafel te halen. Deze voorversterker is namelijk bedoeld om het extreem zwakke signaal dat uit het element komt te versterken, zodat het doorgestuurd kan worden naar een gewone versterker (of een paar actieve luidsprekers). 

Vroeger, toen de muziekindustrie nog volledig op LP’s draaide en de hele wereld met spanning zat te wachten op het nieuwe kapsel van Barbara Streisand, werden er versterkers gemaakt met een speciale ingang voor draaitafels. Bij deze modellen zat de RIAA-/phono-voorversterker op een printplaat en hoefde je alleen nog maar een stekker aan te sluiten om naar je vinyl te kunnen luisteren – net als tegenwoordig bij een CD-speler.

Lees hier meer over wat een RIAA/Phono-voorversterker is en doet

Eindeloos veel accessoires

Het assortiment aan accessoires voor draaitafels is bijna even groot als – of zelfs groter dan – het assortiment aan draaitafels zelf. Er zijn namelijk eindeloos veel manieren om ervoor te zorgen dat je vinyl nog beter klinkt. Neem bijvoorbeeld de platenborstel, een essentieel accessoire dat de groeven van platen schoonmaakt zodat de naald niet allemaal stof verzamelt. De kleine BR1 van Argon Audio heeft ultradunne, antistatische borstelharen van koolstofvezel en is hiervoor erg geschikt. 

Of nog een manier om het geluid uit je draaitafel merkbaar te verbeteren: een nieuwe platenmat – bijvoorbeeld van kurk zoals de Argon Cork mat. De Cork mat helpt om stof, statische elektriciteit en trillingen tegen te gaan. 

En als je je vinylcollectie eens extra wilt verwennen, dan doet een nieuw element vaak wonderen. HiFi Klubben heeft elementen in alle prijsklassen en het juiste element zorgt er vaak voor dat vinyl ineens veel beter klinkt.

Lees hier meer over elementen!

Kom eens langs bij HiFi Klubben

HiFi Klubben heeft altijd een draaitafel staan die je kunt komen beluisteren. En bij vragen ben je natuurlijk ook altijd welkom. We helpen graag, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt met vinyl.