Skip to content

Zo haal je het maximale uit je luidsprekers

Tips en trucs
luidsprekers

Je luidsprekers klinken veel beter als je een beetje oplet waar je ze neerzet en wat extra aandacht besteedt aan de details. Het mooiste is dat dit helemaal niet veel hoeft te kosten en vaak zelfs helemaal gratis is. Hieronder een aantal tips en trucs die je helpen het maximale uit je luidsprekers te halen.

1. INSTALLATIE EN PLAATSING

Open de handleiding en kijk welke tips de fabrikant heeft voor optimale plaatsing van je luidsprekers. Dit varieert van fabrikant tot fabrikant. Bowers & Wilkins adviseert bijvoorbeeld om zijn luidsprekers naar je luisterpositie te draaien, terwijl de luidsprekers van DALI gemaakt zijn om recht vooruit af te spelen. Als vuistregel adviseert Hi-Fi Klubben je om de luidsprekers zo neer te zetten dat de tweeter zich ongeveer op oorhoogte bevindt als je zit te luisteren. De hoge tonen uit de tweeter hebben een duidelijke richting en dus hoor je ze het beste als ze direct je oren bereiken.

Vloerluidsprekers en statiefluidsprekers klinken vaak het best als je ze niet te dicht tegen de zij- of achterwanden plaatst. Als je ze te dicht tegen de muur zet, kan de bas te nadrukkelijk of dominant gaan klinken – zeker als je ze in een hoek plaatst. Begin met een afstand van 15-20 cm van de muur en luister wat het beste klinkt.

Als je de luidsprekers naar je luisterpositie draait, kan dit de geluidskwaliteit verbeteren of verslechteren, afhankelijk van de kamer en het soort luidsprekers dat je hebt. Probeer zelf maar wat het beste werkt voor jouw situatie. Over het algemeen adviseren wij om de luidsprekers in een gelijkzijdige driehoek te plaatsen, zodat de afstand tussen de luidsprekers even groot is als de afstand tussen de luidsprekers en je favoriete luisterpositie. En op basis hiervan kun je gaan variëren, afhankelijk van je inrichting en persoonlijke smaak.

Als je luidsprekers te dicht bij elkaar staan, gaat het stereobeeld verloren. En dan klinkt alles als mono, alsof er maar één luidspreker staat te spelen. Aan de andere kant, als je luidsprekers te ver uiteen staan, krijg je een ‘gat’ in het midden en gaat de samenhang van het geluidsbeeld verloren.

2. INSPELEN

Alle nieuwe luidsprekers moeten ‘ingespeeld’ worden. Je kunt het vergelijken met een paar nieuwe schoenen die ook eerst ingelopen moeten worden voordat ze perfect zitten. De rubberen rand van de speakers en de elektronische componenten binnen in de luidsprekers veranderen nog een beetje als luidsprekers een tijd in gebruik zijn. Je zult merken dat alles na een tijdje nog beter en gedetailleerder klinkt, met meer bas en een meer ‘natuurlijk’ of ‘ontspannen’ geluid.

En deze verbetering gebeurt helemaal vanzelf. Het enige dat jij hoeft te doen, is veel muziek luisteren! In de handleiding staat vaak hoe lang luidsprekers nodig hebben om echt ‘ingespeeld’ te zijn, maar na een paar uur zul je al verschil horen. En als je het proces wilt versnellen, ga dan eens bij iemand anders langs. Dan kun je alles lekker hard en non-stop aan laten staat terwijl je zelf de deur uit bent. 

TIP: Als je vrienden met je buren wilt blijven, kun je de twee luidsprekers met de voorkanten dicht tegen elkaar aanzetten en de plus- en minkabels van één van de luidsprekers omdraaien (zie punt 4). Dan heffen de bastonen van de twee luidsprekers elkaar op (tegenfase) en kun je alles extra hard zetten zonder dat je omgeving er last van heeft. Er handig voor als je in een appartement woont – maar vergeet niet de kabels weer goed aan te sluiten als je klaar bent.

3. ISOLATIE EN STABILITEIT

Een luidspreker moet zijn energie zo nauwkeurig mogelijk kunnen afgeven. En dat betekent dat hij HELEMAAL vast moet staan, om trillingen zoveel mogelijk te voorkomen. Als een luidspreker scheef of wankel staat, zal hij met de muziek meebewegen, waardoor een groot deel van de kinetische energie verloren gaat. En dat is zonde van je investering.

Als een luidspreker vast staat, kan de energie er maar op één manier uit, namelijk via de speaker naar jouw oren. Zo krijg je maximale dynamiek, kracht en helderheid. Om dit te bereiken, kun je luidsprekers op spikes zetten, of op een superstabiele standaard. Sommige standaarden kun je zelfs vullen met zand, voor extra massa en dus stabiliteit.

Als je luidsprekers in een kast staan, kun je ze op een rubberen matje zetten, zodat het meubel niet mee gaat trillen met je muziek. Wanneer je ze aan de muur wilt hangen, kies dan voor een ophangsysteem dat zo stijf en stevig mogelijk is. Of als je het geïntegreerde sleutelgatsysteem gebruikt, moeten de onderste hoeken aan de achterkant van de luidspreker tegen de muur aankomen, of tegen een paar rubberen kussentjes.

4. KABELS

Wij adviseren al onze klanten om wat budget te reserveren voor goede kabels. Goede luidsprekerkabels kosten geen vermogen en zorgen voor een veel beter geluid dan een paar goedkope stroomkabels of iets dergelijks. En dit geldt voor zowel grote als kleine installaties.

Een goed signaal staat of valt met een goede verbinding. Als je de kabel aansluit op de luidsprekers en versterker, moet je er dus goed op letten dat alles goed vastgedraaid zit. De kabel heeft even tijd nodig om helemaal goed te komen zitten in de terminal, en dus is het verstandig om alles na een maandje of twee nog een keer extra aan te draaien.

Luidsprekerkabels mogen niet te lang zijn. Een kabel van twee of vier meter maakt niet zoveel uit, als ze maar niet te lang zijn. Te lange kabels veroorzaken namelijk signaalverlies. Over het algemeen adviseren wij om geen kabels van langer dan 15 meter te gebruiken. En als je absoluut langere kabels moet leggen, zorg er dan voor dat ze een bepaalde dikte hebben, zodat het signaalverlies zoveel mogelijk beperkt blijft. En vraag Hi-Fi Klubben gerust om advies, als je bijvoorbeeld twijfelt welke kabels het beste passen bij jouw systeem.

Het is bovendien erg belangrijk dat de plus-kant (rood) van de versterker is aangesloten op de plus-kant van de luidspreker, en de min (zwart) op de min. De eenvoudigste manier om dit te doen is door van tevoren te kiezen dat de plus-kant altijd de kant ‘met tekst’ is (meestal staat er tekst op één van de twee kanten van de kabel). Als je de plus en de min omdraait, zal de luidspreker in tegenfase gaan spelen, wat echt een ramp is voor de basweergave en de geluidskwaliteit.

Zet de versterker uit voordat je kabels aansluit of verwijdert (bijvoorbeeld de mini-jack voor je mobiel). Zo voorkom je een krachtige geluidsimpuls die de luidsprekers kan beschadigen.

 

Let op: Als je kabels zonder stekkers gebruikt, let er dan goed op dat er geen losse geleiders uitsteken buiten de terminal. Deze dunne koperdraadjes zijn vaak moeilijk te zien en je hebt er maar één nodig om kortsluiting in je versterker te veroorzaken.

5. VOLUME

Alle luidsprekers kunnen kapot gaan als je ze te hard zet of als ze te veel vervormen. De beste manier om dit te voorkomen is door je oren en gezonde verstand te gebruiken. Probeer maar: zet je luidsprekers maar eens goed hard en je zult horen hoe alles vervormd, scherp en vervelend gaat klinken – draai nu alles snel weer terug! 

Als je daar de volgende keer dat je je luidsprekers echt hard wilt zetten aan denkt, dan gaan ze gegarandeerd langer mee. Welke versterker of luidsprekers je ook hebt: als het vervormd en onnatuurlijk gaat klinken, zet ze dan zachter! Let vooral op tijdens feestjes! Door alle achtergrondgeluiden, alcohol en de algehele feeststemming zet je alles al snel net iets te hard. 

Het is meestal ook wel zo slim om de toonregeling (bas/tweeter) van de versterker uit te zetten en te kiezen voor de neutrale stand (Tone Defeat). Hierdoor krijg je niet alleen de beste geluidskwaliteit, je beschermt je luidsprekers ook tegen overbelasting, bijv. doordat de bastonen extra versterkt worden. 

En ten slotte, denk er ook aan dat veel luidsprekers kapot gaan omdat de versterker gewoon te klein en niet krachtig genoeg was om de luidsprekers goed aan te sturen. Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar een te KLEINE versterker is eigenlijk een veel groter risico voor je luidsprekers dan een KRACHTIGE. De verschillen zijn enorm en iedere luidspreker heeft weer een andere versterker met een ander vermogen nodig. Gelukkig kunnen wij je helpen om de perfecte match te vinden.

HiFi Klubben

WIJ STAAN VOOR JE
KLAAR!

Wij vinden het belangrijk dat je het maximale uit je nieuwe apparatuur kunt halen. De bedoeling van een goede muziekinstallatie is dat je lekker achterover kunt gaan leunen om te genieten van schitterend geluid – zonder te hoeven nadenken over de technologie die erachter zit. Als je nog twijfelt of vragen hebt over je nieuwe aanschaf, neem dan gerust contact met ons op.  Loop eens binnen bij je lokale Hi-Fi Klubben of neem contact op met onze klantenservice – we zijn er voor jou!
Winkels