Skip to content

De eerste voorzichtige stappen in de wondere wereld van de subwoofer.

Subwoofers
voor beginners

Is het alweer lang geleden dat je een flinke stomp in je maag hebt gekregen? Jammer. Want er gaat niets boven het fysieke gevoel van een goede subwoofer. Hieronder kijken we even in het kort naar de belangrijkste weetjes over subwoofers, zodat je helemaal klaar bent voor een flink pak slaag.

Wat is een subwoofer?

Een subwoofer is het excentrieke buitenbeentje van de hifi-familie. Het is een vierkante kast die ergens in een hoek staat te brommen. Een subwoofer is namelijk een luidspreker die speciaal ontworpen is om de allerlaagste bastonen van muziek en de zwaarste explosies van films weer te geven. En dus ziet hij er anders uit dan de andere luidsprekers van een geluidsinstallatie. 

‘Maar ik heb toch helemaal geen subwoofer nodig!?’ Nou, dat hangt een beetje af van het stereosysteem dat je hebt. Als je bijvoorbeeld een paar compactere luidsprekers hebt, kan het slim zijn om ze aan te vullen met een subwoofer, zodat je ook de allerlaagste frequenties kunt horen. Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. 

Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must. Films en concerten die zijn opgenomen met surroundgeluid hebben namelijk een extra spoor voor de basfrequenties. Het cijfer 1 in ‘5.1-surroundsysteem’ verwijst naar dit aparte subwooferkanaal, en dat valt weg als je geen subwoofer hebt. 

Hoe werkt een subwoofer?

De meeste moderne subwoofers zijn actief. Dat betekent dat ze een geïntegreerde versterker hebben die speciaal is ontwikkeld voor de basspeaker. Zo’n geïntegreerde versterker is erg handig. Hij geeft je flink wat extra vermogen waar het echt nodig is; bij de laagste frequenties. De meeste ‘gewone’ versterkers vinden het namelijk behoorlijk lastig om deze frequenties weer te geven, en dus is het logisch om dit deel van het werk ‘uit te besteden’ aan een apparaat dat hier speciaal voor is gebouwd – de geïntegreerde versterker van een subwoofer.

Wil je meer weten?

Als je nog meer wilt weten, kun je onze uitgebreide subwoofer-video bekijken. Hier worden wat ingewikkeldere onderwerpen behandeld, zodat je een echte expert op dit gebied wordt. En je kunt natuurlijk ook altijd terecht bij de dichtstbijzijnde HiFi Klubben winkel. Als je een flinke stomp in je maag wilt krijgen, ben je bij ons aan het juiste adres.