Skip to content

20 producten

Dolby Atmos soundbar – optimaal geluid met je tv

Als je een geweldig geluid wilt, maar de plaats of het budget niet hebt voor een volledige stereo-installatie, dan is een Dolby Atmos soundbar de perfecte upgrade voor je audiosysteem. Dolby Atmos geeft een kristalhelder geluid en het gevoel dat de audio van alle kanten komt. Dit geldt voor muziek, films, tv en games, zolang ze maar in surround worden geproduceerd. Een soundbar is echt een geweldige alles-in-een-oplossing voor veel mensen. Bovendien is het een eenvoudige manier om uit te breiden naar iets dat de geluidskwaliteit van een compleet speakersysteem benadert.

Het verschil uitgelegd: 2.1, 5.1 en Atmos

Wat is Dolby Atmos eigenlijk? Is het iets waar je niet zonder kunt? Met andere woorden, moet je investeren in een Dolby Atmos soundbar? Veel mensen zullen zonder aarzelen volmondig ‘ja’ antwoorden op deze vraag. Atmos is immers de upgrade van de 2.1- en 5.1-kanalen, die op hun eigen manier geweldig zijn. Daarom wordt Dolby Atmos vaak gezien als de ideale oplossing voor wie een geluid van een mooie kwaliteit wilt, dat je helemaal omringt.

Wat is Dolby Atmos? Eerst en vooral gaan we kijken naar enkele andere kanaaltypes, namelijk 2.1 en 5.1. Dit zal je helpen om beter te begrijpen wat een soundbar met de verschillende kanalen kan doen, zodat je kunt vergelijken met Dolby Atmos en begrijpen op welke manier de Dolby technologie echt uitblinkt.

Kort gezegd: de kanalen geven het aantal speakers in de soundbar aan. Het eerste getal staat voor het aantal speakers en het tweede getal geeft aan of het een soundbar met subwoofer is – ingebouwd of als optie.

2.1-soundbar

Een 2.1-soundbar heeft een linker- en rechterspeaker, zodat je geluid van twee kanten krijgt. Dit is de basisopstelling, waarmee je een geweldig geluid krijgt, ook al is er niets baanbrekend aan. Sommige soundbars met twee kanalen kunnen surround-sound echter virtualiseren, en het geluid zo uit verschillende richtingen laten klinken. Het is een bevredigende oplossing als je een realistischere geluidservaring wilt, maar niet wilt investeren in meer kanalen of speakers.

5.1-soundbar

Hier hebben we het over het echte surround-sound, en niet over een gevirtualiseerde versie. Een 5.1-soundbar heeft drie ingebouwde kanalen, dat wil zeggen één aan elke kant en één in het midden. Daarnaast kun ervoor kiezen om ook aan de achterkant surround-speakers toe te voegen om een verbluffende surround-ervaring te creëren. Je kunt ook een 5.1-soundbar hebben zonder achterspeakers, maar dit zijn net de elementen die het surround-geluid creëren en je geluidservaring naar een heel nieuw niveau tillen.

Dolby Atmos

Dolby Atmos is de vrucht van de verdere ontwikkeling van de 5.1-soundbar. De versie heeft een derde nummer, dus ziet er bijvoorbeeld zo uit: 5.1.2. Het derde nummer geeft aan hoeveel naar boven draaiende speakers er zijn; in dit voorbeeld zijn dat er dus twee. Dit getal varieert afhankelijk van het model.

Het bijzondere aan een Dolby Atmos soundbar is dat het geluid ook van bovenaf komt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de extra speakers die het geluid als het ware naar boven schieten. Hiermee heeft Dolby een slim, verticaal geluid geïntroduceerd. Ook is de manier waarop  Dolby Atmos geluid opvat revolutionair: het draait niet om uit welk kanaal het geluid komt, maar uit welke richting. Geluid hoeft niet langer van de ene naar de andere speaker te reizen, maar van de ene plek naar de andere – bijvoorbeeld de achterste muur.

Advies over een soundbar met Dolby Atmos

Het geluid van een tv wil soms wel wat te wensen overlaten. Een soundbar is de makkelijkste en meest compacte oplossing voor dat probleem. Een soundbar is meestal ook goedkoper dan een volledig surroundsound-systeem met centerspeakers, een paar voorspeakers en achterspeakers.

Eyten Dolby Atmos soundbar is ideaal als je een bioscoopervaring wil creëren in je woonkamer, zonder die helemaal vol te moeten zetten met apparatuur. Er zijn echter een aantal dingen die je moet overwegen voordat je besluit om een Dolby Atmos soundbar te kopen. In de volgende sectie van dit artikel zullen we al deze zaken doorlopen.

Bepaal hoeveel je eraan uit wilt geven

Kopen of niet kopen? Je budget is ongetwijfeld een doorslaggevende factor als je overweegt om een Dolby Atmos soundbar aan te schaffen. Deze soundbar is wat duurder dan andere soundbars op de markt, maar in ruil daarvoor krijg je een niet te evenaren nieuwe technologie die zijn geld meer dan waard is: de Dolby Atmos soundbar biedt meer nuttige functies en opties.

HDMI-aansluiting

Je kunt je Dolby Atmos soundbar gebruiken als een gewone soundbar als de film of het concert waar je naar kijkt of luistert het formaat niet ondersteunt. Je dient er echter rekening mee te houden dat er een aantal vereisten zijn om je Dolby Atmos soundbar op je tv aan te sluiten. Je kunt geen optische kabels gebruiken voor je soundbar met Dolby Atmos, maar je moet de HDMI-poort in je tv gebruiken. Deze moet worden ondersteund door de zogenaamde eARC-functie om Atmos te kunnen uitzenden. Ook als je een optische kabel gebruikt, bijvoorbeeld als je tv te oud is om compatibel te kunnen zijn met de benodigde poorten, kun je de soundbar gebruiken; je moet het dan gewoon zonder Dolby Atmos-geluid stellen.

Spraakbesturing, multi-room en subwoofers

Sommige soundbars zijn voorzien van een aantal slimme extra functies die het overwegen waard kunnen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld soundbars die compatibel zijn met spraakbesturing zoals Siri of Google Assistant, waarmee je onder andere je muziek kunt bedienen en films kunt kiezen. Andere soundbars zijn compatibel met andere speakers, zodat je een multiroom-systeem kunt samenstellen. Dit is een briljante manier om je soundbar te gebruiken om geluid in meer kamers tegelijk te hebben of om sommige van de multiroom-speakers te gebruiken als achterspeakers, en zo surround-sound te creëren met je Dolby Atmos soundbar.

Er zijn ook soundbars met subwoofer te verkrijgen en ook al geniet je al van een uitstekende geluidskwaliteit dankzij je Dolby Atmos soundbar, vaak kun je toch nog baat hebben bij een goede subwoofer. Een subwoofer kan de laagste frequenties aan, waardoor je een genuanceerder geluidsbeeld krijgt waarbij ook de allerdiepste, bijna stille basgeluiden gereflecteerd worden.

Probeer je nieuwe Dolby Atmos soundbar uit bij HiFi Klubben

Ons laatste, maar daarom niet minder belangrijk advies is om bij je dichtstbijzijnde HiFi Klubben-winkel langs te gaan om onze soundbars te testen voordat je er een koopt. Het kan in het bijzonder interessant zijn om het verschil te horen tussen een gewone soundbar en een Dolby Atmos soundbar, zodat je met je eigen oren kunt horen waarom we dit type het beste vinden voor de grootste audiofielen.