Skip to content

NAD Master Series
M33

NAD introduceert het nieuwe vlaggenschip van de Masters Series – de M33- streamingversterker. Geen klein bier dus! Of zoals onze collega en productspecialist Thomas Holm van Lenbrook en DALI zei toen hij hem beluisterd had: ‘Deze versterker staat helemaal bovenaan de lijst van beste geïntegreerde versterkers die ik ooit heb gehoord. Maakt niet uit van welk type of welke prijsklasse.’

De M33 is de nieuwe benchmark voor de versterkers die NAD maakt, en eigenlijk voor welke klasse D-versterker dan ook. Deze versterker maakt gebruik van de allernieuwste, state-of-theart versterkertechnologie – en dat hoor je!

NAD
Master Series M33

De M33 is de nieuwe benchmark voor de versterkers die NAD maakt. Deze versterker maakt gebruik van de allernieuwste, state-of-the-art versterkertechnologie – en dat hoor je!
Koop hier

HET BEDRIJF HEET PURIFI – DE TECHNOLOGIE HEET ‘EIGENTAKT’

De nieuwe NAD Masters M33 is de eerste geïntegreerde versterker ter wereld die een totaal nieuwe, analoge klasse D-technologie gebruikt, afkomstig van producent Purifi. Purifi ontwikkelt klasse D-versterkers en luidsprekers. Het is een nieuw bedrijf dat werd opgericht door een aantal legendes binnen de audio-industrie:

Bruno Putzeys uit België – de uitvinder van Hypex en de ‘schakelende‘ versterkerontwerpen die we kennen van de Hypex UcD- en nCore-technologieën die al in veel NAD-versterkers worden gebruikt. En dan hebben we ook nog Lars Risbo uit Denemarken. Lars bedacht, samen met Peter Lyngdorf, de Equibit-technologie – die in 1998 resulteerde in de allereerste, volledig digitale versterker ter wereld: de TacT Millenium. Lars heeft meer dan 40 patenten op het gebied van digitale versterkertechnologie op zijn naam staan en heeft samengewerkt met onder meer Texas Instruments voordat hij Purifi oprichtte.

En ten slotte maakt ook Peter Lyngdorf deel uit van het Purifiteam. Peter is een soort levende legende in de audiobranche, en heeft al tig merken op zijn naam staan. HiFi Klubben, NAD, DALI, Gryphon, Snell Acoustics, Lyngdorf Audio, Steinway Lyngdorf en nu ook Purifi zijn allemaal opgericht, eigendom of eigendom geweest van Peter.

WAT IS PURIFI EIGENTAKT?

Het platform van Purifi onderscheidt zich door de totale afwezigheid van vervorming en de mogelijkheid om welke luidspreker dan ook aan te sturen, zonder dat de output van de versterker of de instellingen aangepast hoeven te worden. De vervorming is zo extreem gering dat het Purifi-team een nieuwe manier moest bedenken om harmonische vervorming en ruis te meten, omdat het volume lager was dan ze konden meten met de gebruikelijke meetapparatuur.

Volgens de ingenieurs produceren de versterkers van Purifi minder vervorming en ruis dan de allerbeste D/A-converters die er bestaan. En dat is gemeten bij 100 watt. Dus, om je een idee te geven van wat dat cijfer wil zeggen: de THD+N gemeten bij 100 watt bedraagt dan 0,00017% – gemeten over het volledige frequentiebereik.

GEHEUGENEFFECT EN HYSTERESE

Terwijl ze bezig waren om versterkers te ontwikkelen, ontdekte het Purifi-team iets nieuws. Ze merkten dat de componenten in het output-filter van de versterker een soort ‘geheugeneffect’ vertoonden als gevolg van het magneetveld dat ontstaat als er stroom door de spoelen gaat. Een effect dat een aantal transiënten ‘onthoudt’ en het geluid door de componenten als het ware terug in de tijd stuurt, vergeleken met het volgende signaal dat onderweg is. Dit geluid beïnvloedt de nieuwe transiënten in het circuit en zorgt op die manier voor vervorming – korte, zachte plof- en bromgeluiden in het audiosignaal.

Volgens de mensen van Purifi is dit effect de belangrijkste reden dat sommige klasse D-versterkers zo ‘grof’ of ‘korrelig’ klinken. Dit fenomeen wordt ‘hysterese’ genoemd – niet te verwarren met hysterie. Hysterese is een bekend verschijnsel in bijvoorbeeld de natuurkunde en wordt over het algemeen gebruikt om aan te geven dat een bepaalde eigenschap verandert door een stijgende of dalende invloed van buitenaf. Een fenomeen waar ook het luidsprekermerk DALI oog voor heeft en probeert te controleren met zijn gepatenteerde SMC-technologie.

Maar Purifi ontdekte dat dit effect een grotere en nadeligere invloed heeft op het geluid dan tot dan toe werd aangenomen. Door de output-spoelen binnen de feedback-loop te plaatsen en door gebruik te maken van intelligente algoritmes had het team plotseling de basis gelegd voor de Eigentakt-technologie. En daarmee kan Purifi storende elementen in het geluid verwijderen met >75 dB minder hysterese en ijzervervorming dan welke andere klasse D-versterker dan ook. Het resultaat? Een vrijwel onmeetbaar lage vervorming en een extreem nauwkeurige, bijna magische weergave van het geluid.

PURIFI IN DE NAD M33

De Purifi-technologie is door de productontwikkelaars van NAD geïmplementeerd in de M33 – op basis van een licentie die het bedrijf het recht geeft om de modules zelf te produceren. De M33 bevat dus geen standaardmodules. Alles is ontworpen en gebouwd door de ervaren ingenieurs van NAD. NAD zegt zelf:

‘Deze constructie geeft ons veel vrijheid bij de implementatie van de modules zelf, omdat ze aangepast zijn aan onze specifieke behoefte. Tegelijkertijd hebben we de mogelijkheid om de voeding en cruciale ‘‘gain stage’’ van de versterkermodules helemaal zelf te ontwerpen – die modules hebben een enorme impact op de algehele prestaties. En dat zorgt ervoor dat deze versterker zo fantastisch klinkt. De nieuwe M33 is gewoon de beste versterker die NAD ooit heeft gemaakt. En we zijn er heel trots op dat we dit project samen met Purifi hebben kunnen doen.’ 

De M33 heeft een continu vermogen van 200 watt per kanaal, ongeacht de luidsprekerbelasting. Deze versterker is een echte alles-in-één-oplossing, met geïntegreerde Bluesound BluOS en volledige MQA-ondersteuning. Als het BluOS-platform op deze manier is geïntegreerd in de systeemarchitectuur, betekent dat ook dat je de digitale en analoge ingangen aan de achterkant van de versterker kunt doorsturen naar andere Bluesound-spelers in je netwerk. Denk bijvoorbeeld aan een draaitafel die in de woonkamer staat, maar waar je in de keuken naar wilt luisteren. Je kunt de M33 ook vrijwel perfect integreren in de ruimte waar hij staat, dankzij de uitstekende, geïntegreerde Dirac Live-ruimtecorrectie.

VOORKANT

De M33 heeft dezelfde stijlvolle behuizing als de andere producten uit de Masters Series. Maar dan met een groot 7”-kleurendisplay met touchpanel – net als de NAD M10. Hiermee kun je albumhoezen of albuminformatie weergeven, of VU-meters (dB) met streepjes of een naald, en je kunt alles apart voor elke ingang instellen. En door over het touchscherm te vegen, kun je een andere input selecteren – best wel cool, vinden wij!

Aan de voorkant zit ook een aparte koptelefoonuitgang met een discrete koptelefoonversterker. Een serieuze constructie waar Head-Fi-fanaten blij van zullen worden: hij kan namelijk zowel koptelefoons met planar-drivers aansturen als koptelefoons met een gewone driver, en dat met een hoge uitgangsspanning en lage uitgangsimpedantie.

En voor iedereen die graag zonder kabel luistert, is het geïntegreerde tweerichtings-Bluetooth aptX HD-platform een uitstekende manier om muziek naar je koptelefoon te streamen. De M33 staat op metalen spikes voor de best mogelijke akoestische isolatie van het onderliggende materiaal – en in de behuizing vind je ook magnetische ‘spike feet’ die je helpen om krassen te voorkomen.

ACHTERKANT EN BELANGRIJKSTE FUNCTIES

Aan de achterkant van de M33 zit zo ongeveer elke aansluiting die je maar kunt bedenken. Hij heeft gebalanceerde en ongebalanceerde analoge ingangen en een uitstekende, geïntegreerde RIAA-/phono-voorversterker (MM/ MC). Dat zorgt voor een uiterst nauwkeurige RIAA-nivellering, een intelligent infrasoon filter (m.b.v. fase- annulering) en een gigantische overhead. Zelfs de meest enthousiaste draaitafelfanaat moet eens goed naar dit apparaat luisteren voordat hij (of zij) een hoop geld uitgeeft aan een externe RIAA-/ phonovoorversterker.

Ook heeft de M33 twee optische, twee coaxiale en een AES/ EBU-uitgangen. De HDMI-poort ondersteunt natuurlijk eARC, zodat je de versterker met slechts één kabel kunt aansluiten op je TV en alles kunt aansturen met je TVafstandsbediening. En je kunt de albumhoezen van de muziek waar je naar luistert weergeven op de TV!

De achterkant heeft verder twee paar luidsprekerterminals, zodat je kunt bi-wiren, en twee subwoofers met een volledig configureerbaar, digitaal scheidingsfilter. Naast de twee subwooferuitgangen zit een RJ45 LAN-poort voor de internetverbinding en een USB-ingang om lokale bestanden af te spelen met een USB-stick of HDD. Daarboven zitten aansluitingen voor een Bluetooth- en Wi-Fi-antenne.

De M33 heeft tevens een aantal aansluitingen voor custom-functies. Bijvoorbeeld RS232, trigger-in/out, IR-poorten en... een factory reset-knop om de versterker helemaal te resetten naar de fabrieksinstellingen. We willen ook nog even vermelden dat BluOS het mogelijk maakt om de versterker in de toekomst te bedienen met voice-control via Amazon Alexa of Google Assistant. En met AirPlay 2 kun je ook Apple Siri gebruiken. De M33 is volledig compatibel met de bekendste Smart Home-systemen van bedrijven zoals Apple, Crestron, Control4, Lutron, KNX enzovoort.

En ten slotte heeft de M33 twee MDC-sleuven voor toekomstige upgrademodules. Bijvoorbeeld voor een extra HDMI-board met nog meer ingangen.

De HDMI-poort ondersteunt natuurlijk eARC, zodat je de versterker met slechts één kabel kunt aansluiten op je TV en alles kunt aansturen met je TV-afstandsbediening.

MENUSYSTEEM EN DISPLAY

Het menusysteem van de M33 is heel overzichtelijk. Je kunt hem er precies zo mee instellen als jij wilt. Alle ingangen – lokaal en cloud-gebaseerd – kunnen apart geconfigureerd worden. Dan kun je bijvoorbeeld albumhoezen en -titels weergeven als je streamt – en VU-meters als je naar de analoge ingangen luistert. Of je schakelt het display helemaal uit. Het menusysteem helpt je ook om de binnenkant van de M33 in de gaten te houden, bijvoorbeeld in netwerkmodus of de fysieke temperatuur van de interne modules.

GEÏNTEGREERDE DIRAC LIVE-RUIMTECORRECTIE

Naast het gerenommeerde BluOSstreamingplatform is de M33 ook voorzien van Dirac Live. Dirac is een ruimtecorrectiesysteem dat de geluidskarakteristieken van je kamer meet en akoestische problemen die de geluidskwaliteit negatief beïnvloeden corrigeert.

Dirac maakt gebruik van een bijzonder complex proces dat de akoestische energie in een bepaalde ruimte registreert en controleert door het geluid in jouw luisterpositie te vergelijken met het oorspronkelijke signaal. Maar in plaats van het signaal te ‘equalizen’ (nivelleren), zoals een traditionele toonregeling of EQ doet, past Dirac de tijdsdimensie van de geluidsenergie aan, waardoor het geluid precies op het goede moment aankomt en in exact dezelfde volgorde als het oorspronkelijke signaal. Het resultaat is een zuiverder en natuurlijker geluid, met een enorme impact en schitterend stereobeeld.

De M33 wordt geleverd met een speciale meetmicrofoon. Dankzij Dirac is de M33 een uitstekende manier om het geluid in jouw luisterkamer precies in te stellen zoals jij dat wilt. En met twee onafhankelijke subwoofer-uitgangen kun je ook Dirac’s Bass Management System gebruiken, voor ruimte-correctie van de twee aangesloten subwoofers.

De geluidskwaliteit is echt fenomenaal! Ik heb nog nooi een versterker gehoord met zoveel kracht en finesse tegelijkertijd.
Thomas H. P. - Productspecialist, Lenbrook en DALI

WAT VINDT DE PRODUCTSPECIALIST VAN DE M33 ?

Als laatste vroegen we Thomas, productspecialist bij NAD, waarom hij zo gek is op de M33. Dit was zijn reactie. Natuurlijk zijn fabrikanten altijd enthousiast over hun eigen producten, maar we willen zijn antwoord toch even laten lezen!

‘De M33 is een alles-in-één-product met schitterende, high-end prestaties. Je hebt geen torens met componenten, kabels en verschillende afstandsbedieningen nodig – de M33 en een paar luidsprekers is voldoende. Dan heb je een volledig high-end audiosysteem en een 2-kanaals home-cinema. Wat wil je nog meer?!

En de geluidskwaliteit is echt fenomenaal! Ik heb nog nooit een versterker gehoord met zoveel kracht en finesse tegelijkertijd. Hij heeft totaal geen probleem met complexe passages en stuurt zelfs de meest veeleisende luidsprekers zonder probleem aan. Dit, in combinatie met geïntegreerde streaming, ruimtecorrectie en een overvloed aan ingangen, betekent dat de M33 nu al een echte klassieker is.’ 40-jarig jubileum NAD Masters Series M33 19 Hieronder volgt een aantal voordelen van Purifi Eigentakt in de M33:

GEEN RUIS BIJ DE OUTPUTS

De signaal-ruisverhouding van de klasse D-versterkers van NAD is sowieso al heel goed – maar met de M33 is deze nog beter geworden. Er is gewoon geen ruis, alleen een diepe, donkere stilte achter een extreem gedetailleerd geluid – en dat op elk denkbaar volume. Ook als alles heel zacht (binnen de eerste watt staat, wat voor de meeste versterkers een groot probleem is. Minimale vervorming binnen de ‘eerste watt’ is heel belangrijk, en de lage vervorming bij ieder volume zorgt ervoor dat de M33 ook perfect past bij gevoelige luidsprekers, bijvoorbeeld fullrange hoornconstructies.

ONGEVOELIG VOOR BELASTING EN IMPEDANTIE

Traditioneel gezien hebben alle klasse D-versterkers een andere frequentierespons, afhankelijk van de impedantie van de luidspreker die erop is aangesloten. Maar bij de Purifi-technologie werkt dat anders; die werkt namelijk met een extreem lage output-impedantie van minder dan 65 μOhm. In de praktijk blijft de frequentierespons van de versterker daardoor gelijk – hoe veeleisend de luidspreker ook is en hoe hard je muziek ook staat.

NAD
Master Series M33

De M33 is de nieuwe benchmark voor de versterkers die NAD maakt. Deze versterker maakt gebruik van de allernieuwste, state-of-the-art versterkertechnologie – en dat hoor je!
Koop hier