Skip to content
Wil je bioscoopgeluid in je woonkamer met een minimum aan apparaten, luidsprekers en kabels? Dan is een soundbar met Dolby Atmos misschien de oplossing.

Dolby Atmos
wat is dat?

Dolby Atmos is een geavanceerd audioformaat dat je surroundsysteem een hoogtedimensie geeft, waardoor het geluid niet meer alleen van voren, achteren en (eventueel) van de zijkant komt. In echte bioscopen en serieuze home-cinema’s worden speciale Atmos-luidsprekers in het plafond gemonteerd om het perfecte 3D-geluid te krijgen, maar dat hoeft niet per se. Bijvoorbeeld als je kiest voor een soundbar met Dolby Atmos. Dan krijgt je TV-geluid een echte ‘boost’ – en vergeet niet, een goede film of game bestaat voor de helft uit geluid.

Atmos
Soundbars

Wat is een
Dolby Atmos
soundbar?

Steeds meer moderne soundbars hebben geïntegreerd surroundgeluid en vaak is dat Dolby Atmos. Maar laten we eerlijk zijn: zelfs de allerbeste soundbar met Dolby Atmos kan niet op tegen een echt Atmos-systeem! Maar je krijgt wel een heel realistisch surroundeffect, zonder dat je gaten in het plafond hoeft te boren of de woonkamer vol moet zetten met luidsprekers en kabels.

De kleinste en goedkoopste soundbars creëren een ‘virtueel’ surroundgeluid door het audiosignaal te manipuleren en een soort 3D-effect te geven. Als je beter geluid uit de TV wilt – en dan graag zo discreet mogelijk – dan is dit een goede en budgetvriendelijke oplossing. Hoe dan ook, het klinkt een stuk beter dan de piepkleine luidsprekertjes in je TV.

En als je iets meer investeert, wordt het meteen een stuk leuker! Dan krijg je namelijk een soundbar met geïntegreerde Atmos-luidsprekers die speciaal is ontwikkeld om een echte 3D-ervaring te creëren. Dit gebeurt doordat de soundbar het geluid van de Atmos-kanalen naar het plafond stuurt, waarna het naar beneden in jouw richting wordt gekaatst en er een hoogte-effect ontstaat. Er zijn ook serieuze soundbars die een goed Atmos-effect kunnen creëren, zonder dat je afhankelijk bent van je muren en plafond. Dat is soms handig, bijvoorbeeld in grote ruimtes of als je een heel hoog plafond hebt.

Sommige soundbars spelen het geluid ‘alleen’ via twee kanalen (stereo), maar dat kan ook heel goed klinken – zeker als je de soundbar ook gebruikt om naar muziek te luisteren. Maar als muziek belangrijk voor je is, adviseren wij je een echt stereosysteem in plaats van een soundbar. Dat klinkt gewoon een stuk beter en TV-geluid in stereo is natuurlijk ook helemaal prima!

Draadloze
achterluidsprekers
en subwoofer

Je hebt Dolby Atmos-soundbars in alle soorten, prijzen, kwaliteiten en maten. De allergrootste hebben 10 of soms wel meer geïntegreerde luidsprekers, maar daar betaal je dan ook voor – en ze nemen natuurlijk meer ruimte in.

Als je serieus Dolby Atmos-geluid wilt, maar geen zin hebt om tegen een enorme soundbar aan te kijken, kun je een kleiner model kiezen en dit aanvullen met aparte, draadloze achterluidsprekers en een draadloze subwoofer voor de laagste frequenties. Zo sla je twee spreekwoordelijke vliegen in één klap – het geluid komt nu van alle kanten, en je hoeft geen extra kabels door je woonkamer te trekken. En zo’n oplossing is niet eens zo duur. Dus als je zonder al te veel moeite een goed Atmos-systeem wilt, is dit het perfecte compromis. Als je budget beperkt is, kun je eventueel beginnen met een soundbar en de rest later aanvullen.

Hoe kom ik aan
Dolby
Atmos-geluid?

Om Dolby Atmos in je woonkamer te krijgen, heb je wel een paar dingen nodig. Je soundbar heeft namelijk een Atmos-signaal nodig, en dat kan op verschillende manieren. Netflix, HBO, Disney+ en de andere video-streamingservices hebben al veel titels met Atmos-surroundgeluid, maar je hebt een Premium/4K-abonnement nodig om hiervan te profiteren (als je kunt kiezen).

En je Atmos-geluid wordt nog beter als je films of blu-ray koopt of je speler aansluit op de TV. Blu-ray heeft absoluut het beste en meest gedetailleerde surroundspoor, en dat is ook een van de redenen dat echte hardcore filmfreaks hun films nog steeds in dit formaat kopen. Maar met een goed streamingabonnement kom je ook een heel eind. Veel nieuwere games voor Xbox en PC hebben ook een Dolby Atmos-spoor, zodat je helemaal kunt opgaan in het spel – omgeven door een schitterend geluid.

En ten slotte heb je een TV nodig met een HDMI-ingang die de zogenoemde eARC-functie ondersteunt. Als je TV al een paar jaar oud is, heeft hij misschien alleen ARC (Audio Return Channel) en dan kun je het Atmos-geluid van de TV niet doorsturen naar de soundbar. Je kunt dan nog steeds 5.1-surroundgeluid krijgen, maar voor Atmos heb je echt eARC nodig – gelukkig hebben de meeste nieuwe TV’s dat wel.

Kom maar eens langs bij HiFi Klubben. Wij laten je graag zien wat er allemaal mogelijk is. Vaak is het eenvoudiger en goedkoper dan je denkt!

Alle
Soundbars

Heb ik
ATMOS
nodig?

Een paar actieve luidsprekers met geïntegreerde installatie is een eenvoudige en elegante manier om goed geluid uit je TV te halen. En het is ook nog eens perfect voor muziek! Daar kan geen soundbar tegenop.
Meer informatie