Skip to content

Nerdalert!

PHANTOM-serie

Met de PHANTOM-serie laat DALI zien wat echte hifi-inbouwluidsprekers allemaal kunnen. De hele serie is speciaal voor dit doel ontwikkeld en maakt gebruik van unieke technische oplossingen. Zo is de exclusieve S-serie voorzien van DALI’s gepatenteerde SMC-magneetsysteem en de inmiddels legendarische dubbele hybride tweeter. De backbox is gemaakt van een dikke MDF-plaat met een stevig frame van aluminium, wat ervoor zorgt dat de luidsprekers echt muurvast zitten.

‘We weten natuurlijk niet of de muren van onze klanten wel goed genoeg zijn voor onze beste luidsprekers. Maar dat moet wel. En dus moeten onze luidsprekers zelf heel stijf zijn en voorkomen dat er trillingen ontstaan,’ zegt Lars Worre, CEO van het Deense DALI.

‘De luidsprekers zijn voorzien van bas-/middenspeakers met een magneetsysteem dat zo groot is dat het aan de achterkant van de behuizing uitsteekt. Dat hebben we opgelost door heel nauwkeurig een gat in de behuizing te frezen en weer af te dichten met een pakking van gegoten rubber die tegelijkertijd trillingen in de hele constructie elimineert. Als we dat niet hadden gedaan, hadden we een minder diepe luidspreker moeten gebruiken, wat de beweeglijkheid van de speaker zou beperken door ruimtegebrek in de platte behuizing. Dankzij ons ontwerp kunnen we echte hifi-componenten gebruiken,’ benadrukt Lars Worre.

De hybridemodule bestaat uit een dome-tweeter gecombineerd met een magnetostatische bandtweeter (ribbon), net als in de RUBICON-serie. DALI omschrijft deze combinatie als ‘het beste van twee werelden’. Het geluid van de twee eenheden wordt samengevoegd door een mix van een mechanisch en elektrisch scheidingsfilter – wat kenmerkend is voor DALI en een unicum voor inbouwluidsprekers. Hierdoor wordt de ongekende muzikaliteit van een softdome-tweeter van textiel aangevuld door de schitterende weergave en spreiding van een bandtweeter die echt supersnel reageert in het frequentiegebied boven de 20 kHz. Hierdoor worden ook de allerkleinste details hoorbaar, zonder de tweeter te overbelasten. Deze technologie is afkomstig uit de duurdere series van DALI, en dan met name de grotere modellen.

Ook de basspeaker is heel bijzonder. Eigenlijk is het een eigen combinatie van een bas- en middenspeaker. Hij heeft een doorsnede van 8 inch, een extra beweeglijk systeem van papier/houtvezel en is geoptimaliseerd voor een groot frequentiebereik. De basspeaker is geoptimaliseerd voor de behuizing, die met zijn diepte van 10 cm natuurlijk een heel beperkt volume heeft.

‘Dat was echt een hele uitdaging. We wilden maximaal vermogen in een lichte speaker en tegelijkertijd een maximaal bereik in een speaker met een grote spreekspoel, maar uiteindelijk was het echt de moeite waard. Als we mensen goed inbouwgeluid geven, blijken ze nóg blijer te zijn dan anders – gewoon omdat ze niet hadden verwacht dat het zo goed zou klinken. Deze markt staat dus nog maar in de kinderschoenen, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar interessanter,’ concludeert Lars Worre.

Gerelateerde artikelen