Skip to content

DALI PHANTOM M-serie
– serieus hifi-geluid voor in de muren

Het Deense merk DALI klinkt altijd goed. En de inbouwluidsprekers van hun PHANTOM M-serie zijn geen uitzondering.

Dit is de DALI PHANTOM M-serie

Ongeveer in het midden van het inbouwsegment van DALI – prijstechnisch gezien dan – zit de PHANTOM M-serie: een goed voorbeeld van het design en de technologie van DALI. Hier vind je de innovatieve technologieën van hun vloerluidsprekers en nieuwe oplossingen voor de problemen waar je tegenaan loopt bij inbouwluidsprekers.

De DALI PHANTOM M-250 en PHANTOM M-375 zijn twee verschillende modellen, maar met een vergelijkbaar uiterlijk. Ze gebruiken allebei de gepatenteerde DALI SMC-technologie, waardoor ze aanzienlijk minder vervorming geven. En ze zijn geïnspireerd door de DALI-filosofie over een zo laag mogelijk energieverlies – van het scheidingsfilter tot de membraan.

Met hun geïntegreerde backbox van ABS-plastic met glasvezel hebben ze ook hetzelfde fysieke formaat, bijvoorbeeld dezelfde inbouwdiepte. Deze twee modellen hebben ook een voorkant van 21 mm dik resonantiedempend MDF en een magnetische voorgrill met witte finish. Als je de grill verwijdert, zie je dat de bas-/middenspeakers dezelfde houtvezeltechnologie gebruiken als de overige DALI-luidsprekers. En je ziet een aantal praktische details, zoals de matzwarte voorkant die reflecties van de projector voorkomt en een knop waarmee je de tweeter 3 dB harder kunt zetten, wat soms nodig is als je de luidspreker achter een projectorscherm plaatst.

DALI PHANTOM M-250

DALI PHANTOM M-250

DALI PHANTOM M-250

PHANTOM M-250

Maar daarmee houden de gelijkenissen op. De DALI PHANTOM M-250 is voorzien van een extreem lichte 28 mm softdome-tweeter, terwijl de bas-/middentonen worden verzorgd door twee 5,25”-speakers met de kenmerkende, roodbruine houtvezelmembraan van DALI. De bas-/middenspeakers zitten aan weerszijden van de tweeter voor een optimale, symmetrische spreiding, en ze hebben allebei een basreflexpoort met minimale poortruis. Je kunt de PHANTOM M-250 horizontaal en verticaal plaatsen, en dus ook gebruiken als zij- of middenluidspreker.

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375

De DALI PHANTOM M-375 gaat nog een stap verder, vooral in de hoogste en laagste regionen van het audiospectrum. Eén actieve en twee passieve 7”-speakers zorgen ervoor dat het basgeluid meer lineair en krachtiger klinkt dan de kleinere speakers in de DALI PHANTOM M-250, wat onder andere komt door de grotere membraanbeweging. En in het topsegment wordt het allemaal nóg beter. Hier vinden we namelijk een volgend uniek kenmerk van DALI: de dubbele, hybride tweetermodule die je misschien kent van de high-end modellen van DALI.

Deze hybridemodule bestaat uit een 28-mm-softdometweeter in combinatie met een bandtweeter voor de frequenties van 10.000 Hz en hoger. Samen zorgen ze voor een nog gedetailleerder geluid, wat perfect aansluit bij de ‘wide dispersion’-filosofie van DALI; dus dat de tweeter de hele kamer bereikt en niet alleen twee geluksvogels die toevallig precies in het midden van de bank zitten. Je kunt een tweeter namelijk zo ontwikkelen dat hij goed samenwerkt met een bas-/middenspeaker, maar dan neemt de spreiding af naarmate de frequentie toeneemt.

Je kunt de PHANTOM M-375 ook horizontaal en verticaal gebruiken – gewoon door de tweetermodule te draaien, zodat de bandtweeter de goede kant op staat. En dat kan heel gemakkelijk met het bijgeleverde gereedschap.

Altijd een eerlijk advies!

Boek een afspraak

We staan je graag te woord via telefoon of video. We trekken hier ongeveer een uur voor uit en uiteraard is dit gratis en geheel vrijblijvend.

Feitenkader

  • DALI PHANTOM M – in de muur, aan de muur of op de vloer?

    Maar wat zijn nou de voordelen van luidsprekers in de muur? Laten we meteen één ding duidelijk maken: inbouwluidsprekers hoeven absoluut niet slechter te klinken dan traditionele hifi-luidsprekers, zoals de vloerluidsprekers en boekenplankspeakers van DALI. De DALI PHANTOM M-serie gebruikt een aantal technologieën uit de high-end modellen van DALI. Ze hebben dus niet beknibbeld op de technologie. En geluidstechnisch gezien kan het ook slim zijn om luidsprekers in de muur in te bouwen, want dan heb je meer mogelijkheden om ze te plaatsen en dat is goed voor de spreiding van het geluid.

    Een vloerluidspreker staat echter vaak tussen de meubels of in de hoeken van een kamer, en dat is niet altijd optimaal. Dan zijn inbouwluidsprekers een goede oplossing, want die zijn speciaal ontwikkeld om ‘verborgen’ te worden. Als je geen zin hebt om gaten in je muren te boren, kun je de M-serie binnenkort ook in een zogeheten ‘on-wall frame’ plaatsen – dat je trouwens ook kunt kopen voor de producten uit de duurdere DALI PHANTOM S-serie.

    En als je wilt, kun je ze natuurlijk ook combineren met een paar vloerluidsprekers als voorluidsprekers, en bijvoorbeeld de modellen uit de M-serie als midden- en achterluidsprekers. Je kunt de luidsprekers van de PHANTOM E- en H-serie ook gebruiken als plafond- en zijluidsprekers voor een Dolby Atmos-surroundsysteem met één of twee krachtige subwoofers van DALI.

Moet ik de PHANTOM M-250 of M-375 kiezen?

De twee PHANTOM-luidsprekers klinken allebei fantastisch, maar er zijn toch verschillen. De DALI PHANTOM M-250 is gebaseerd op redelijk traditionele technologie, maar wel met geavanceerde details en een slimme constructie. De PHANTOM M-375 gaat een stap verder en heeft een SMC-magneetsysteem en een dubbele, hybride tweeter die samen zorgen voor nog betere hoge en lage tonen.

Als je een surroundsysteem wilt bouwen, dan is de PHANTOM M-250 ideaal als voor-, midden- en achterluidspreker, eventueel in combinatie met een subwoofer (bijvoorbeeld de DALI SUB E-9 F). Of je kiest voor de PHANTOM M-250 als achterluidspreker en een PHANTOM M-375 als voor- en middenluidspreker, voor nóg beter geluid waar het echt telt! Maar je kunt ook ‘all-in’ gaan en overal een PHANTOM M-375 gebruiken – en je hoort het verschil!

Met de PHANTOM M-serie krijg je een inbouwluidspreker met de innovatieve technologieën van de beste hifi-luidsprekers van DALI – maar dan geoptimaliseerd voor inbouwsystemen.

Gerelateerde artikelen