Skip to content

Bluetooth, ANC, over-ear, in-ear, True Wireless – wat past bij jou?

Zo kies je een
draadloze hoofdtelefoon

Draadloze Bluetooth-hoofdtelefoons zijn momenteel enorm populair bij wie naar muziek wil luisteren met de smartphone, tablet of een ander draagbaar apparaat. En inderdaad, zo heb je geen last meer van die irritante kabels, zeker nu het geluid en de functionaliteit alsmaar beter worden en een draadloze hoofdtelefoon niet eens meer zo duur hoeft te zijn.

Daar staat tegenover dat er zoveel modellen te koop zijn, dat je maar beter eerst even goed kunt nadenken voordat je een hoofdtelefoon koopt alleen maar omdat er een mooi bedrijfslogo op de zijkant staat. Hieronder lees je waar je zoal op moet letten.

Over-ear, on-ear of in-ear, de belangrijkste beslissing

Weet je zeker dat je een draadloze hoofdtelefoon wilt? Dat is het tijd om te kijken welk type het meest geschikt is. Wil je bijvoorbeeld een fullsize-model (over-ear/on-ear) of toch liever oordopjes (in-ear/True Wireless)?

Het geluid, dat zit wel goed. Dus gaat het er dan eigenlijk alleen maar om of je een grote en mooie hoofdtelefoon wilt hebben, of een paar piepkleine en compacte oordopjes die je overal mee naartoe kunt nemen?

Helaas, zo simpel is het niet. Je moet namelijk rekening houden met een heleboel praktische overwegingen. Op basis daarvan kun je pas kiezen wat het beste bij jou past. Bijvoorbeeld:

  • Gaat de accu lang genoeg mee?
  • Kun je muziek afspelen via de kabel als de accu leeg is?
  • Heb je actieve noise-cancellation (ANC) nodig?
  • En is je hoofdtelefoon stevig genoeg voor gebruik tijdens het sporten of onderweg?

Accu – leven of dood voor draadloze hoofdtelefoons

Om met Bluetooth draadloze muziek te luisteren, heb je een accu nodig. Die moet zo klein mogelijk zijn, maar wel zo lang mogelijk meegaan. Het zal je niet verbazen dat over-ear/on-ear modellen hier sterk in het voordeel zijn – ze hebben gewoon veel meer ruimte voor een accu en goede elektronica.

Een accuduur van 20 uur met alle functies actief, dat is voor een draadloos fullsize-model heel normaal. Het andere uiterste zijn de zogeheten True Wireless-oordopjes, die bijna geen plaats hebben voor een geïntegreerde accu – en dus soms maar 3 uur meegaan.

Als je een fullsize-model zoekt, kun je eens kijken naar de populaire Argon SOUL 2 en Denon AH-GC30 met een accuduur van 18 en 20 uur, het Denon-model zelfs met noise-cancellation (ANC). De volledig draadloze Jabra Elite 45e gaat 5 uur mee, en dat is een hele prestatie voor een True Wireless-hoofdtelefoon. Met het bijgeleverde oplaadetui kun je hem bovendien onderweg even bijtanken.

Tussen deze twee uitersten in zitten draadloze in-ear modellen met de accu in de nekbeugel/nekband. Dit soort hoofdtelefoons gaat over het algemeen zo’n 10 à 12 uur mee. Dat kan een goed compromis zijn, bijvoorbeeld als je op reis bent. Maar je zit dan wel met een beugel in je nek en een kabel tussen de oordopjes.

Een hoofdtelefoon met zo’n tussenkabel is de MA650 Wireless van RHA, met een accuduur van 12 uur. En de MOMENTUM True Wireless van Sennheiser heeft een nekbeugel en een accuduur van 10 uur. Deze hoofdtelefoon is bovendien gemaakt van schitterende materialen.

TIP: Probeer eerst voor jezelf te bepalen of je een accuduur van 20-30 uur nodig hebt, of dat 2-3 uur genoeg is. Als je veel reist of lang naar je werk onderweg bent, dan is een lange accuduur een must. Maar als je je hoofdtelefoon alleen gebruikt tijdens het hardlopen of je dagelijkse conditietraining, dan is 2-3 uur meestal wel genoeg. Het komt uiteindelijk vaak hier op neer: denk eraan om je hoofdtelefoon op te laden als dat nodig is. Of dat nu elke dag is of een paar keer per week – je moet het wel doen.

Geen stroom meer – kan ik afspelen via de kabel?

Als je vergeet om je draadloze hoofdtelefoon op te laden, loopt de accu langzaam leeg. Je kunt dan dus niet meer draadloos luisteren, maar dat wil niet zeggen dat je geen muziek meer hebt. De meeste draadloze over-ear en on-ear modellen hebben namelijk ook een gewone mini-jack-aansluiting. Sluit hier een gewone kabel op aan en je kunt muziek luisteren totdat je telefoon leeg is.

De Argon POP 2 en Beoplay H4 zijn fullsize-modellen in verschillende prijsklassen, die je ook allemaal kunt gebruiken met een gewone mini-jack-kabel. Dat geldt eigenlijk voor de meeste modellen.

Vaak is de geluidskwaliteit wel wat minder dan wanneer je draadloos muziek luistert, maar je hebt in ieder geval nog muziek. En een kabel is ook handig als je wilt voorkomen dat je smartphone leeg raakt. Het kost namelijk stroom om een Bluetooth-signaal te sturen en ontvangen.

Draadloze in-ear modellen hebben echter geen kabelingang. Als de accu leeg is, stopt de muziek dus. Maar dat geldt ook voor een aantal fullsize-modellen. Kijk dus eerst even goed naar de specificaties.

En als je heel vaak geen muziek kunt luisteren omdat je weer vergeten bent om je hoofdtelefoon op te laden, dan is een draadloze hoofdtelefoon met kabelaansluiting de moeite van het overwegen waard – over-ear of on-ear dus. En als je hopeloos verliefd bent geworden op een van onze alles-of-niets-modellen, dan kun je altijd nog een paar goedkope oordopjes met kabel meenemen als reserve. Dan kun je muziek blijven luisteren, ook als de accu leeg is.

Noise Cancelling/ANC – elimineer geluiden uit je omgeving

Sommige draadloze hoofdtelefoons – met name over-ear modellen – hebben actieve, elektronische noise-cancellation (noise-cancellation/ANC) die het geluid van de omgeving dempt, zodat jij je volledig kunt richten op de muziek. Dat is heel handig als je bijvoorbeeld vaak in een vliegtuig, bus of trein zit.

Actieve noise-cancellation (ANC) is een geniale technologie die steeds populairder wordt. ANC registreert het geluid van de omgeving via een microfoon en dempt het door een ‘tegengeluid’ te produceren. En dat werkt echt, zeker bij het geluid van voorbijkomende treinen of vliegtuigen of in andere situaties waarin je last hebt van motorgeluiden en krijsende kinderen.

Bij HiFi Klubben kun je kiezen uit een heleboel mooie en bekroonde ANC-hoofdtelefoons, bijvoorbeeld de Denon AH-GC30, B&W PX7, Sony WH-1000XM3 en Beoplay H9. Dat zijn de allerbeste hoofdtelefoons die momenteel verkrijgbaar zijn, qua technologie, design en finish.

Bij sommige modellen is ANC zelf uitgebreid met andere functies, zoals ‘pass-through’ – zodat je op een knop kunt drukken om te horen wat de stewardess, je vrienden of kinderen tegen je proberen te zeggen. ANC heeft bijna geen bijwerkingen, het gebruikt alleen wat meer stroom, en is dus een heel slimme oplossing om nog relaxter van je muziek te kunnen genieten.

Er zijn een paar in-ear modellen met ANC, maar deze functie verbruikt wel meer stroom – en die is bij kleine oordopjes sowieso al beperkt.

Als je veel onderweg bent, moet je ANC echt eens proberen. Maar welk type je nodig hebt, is nog belangrijker. Zoek je een fullsize-model met een lange accuduur, maar waarmee je handbagage wel meteen vol zit? Of wil je liever iets dat minder lang meegaat, maar wel in je broekzak past?

Het ultieme geluid voor binnen en buiten

Over het algemeen geldt dat fullsize-hoofdtelefoons een langere accuduur hebben en dat je ze meestal ook met kabel kunt gebruiken. Maar ze nemen wel veel ruimte in, hoe opvouwbaar ze ook zijn. En dat kan heel belangrijk zijn, bijvoorbeeld als je maar één stuk handbagage hebt of als alles wat je hebt in je broekzakken moet passen.

Als je goed om je heen kijkt, zul je zien dat een fullsize-hoofdtelefoon een onmisbaar accessoire is voor de meeste muziekliefhebbers. Goed geluid en een mooi, functioneel ontwerp – daar kan maar weinig tegenop. Maar de grote modellen schieten in bepaalde opzichten nog steeds tekort.

Draadloze in-ear hoofdtelefoons – en zeker de kabelloze True Wireless-modellen – zijn heel handig als je veel beweegt, of als elke gram gewicht telt. Ze zijn dus ideaal om mee te sporten. En je kunt kiezen tussen modellen die zand-, stof- en waterdicht zijn, zodat je ze overal kunt gebruiken. Als je met een helm op fietst, dan kun je eigenlijk niet om een in-ear heen.

Jabra is wereldberoemd geworden met solide en uitstekende sporthoofdtelefoons met geïntegreerde voice-coach en andere slimme en sportieve functies. Elite 45e en Elite Active 45e zijn onderling met elkaar verbonden via een kabel. Maar als je echt draadloos wilt (True Wireless), kies dan voor de ultieme sporthoofdtelefoon: een Elite Active 65t of een Elite Sport 4.5H.

De accu van de meeste in-ear hoofdtelefoons met een tussenkabel of nekband gaat langer mee dan die van True Wireless-modellen. En vaak zijn ze voorzien van een magnetische achterkant, zodat je ze uit je oren kunt halen en aan elkaar kunt klikken als een ketting.

Dat is best handig als je ze vaak in en uit moet doen, bijvoorbeeld op het werk. Het gaat heel snel en je vergeet nooit meer waar je het rechteroordopje nu weer gelaten hebt.

Een hoofdtelefoon met zo’n tussenkabel is de MA650 Wireless fra RHA, met een accuduur van 12 uur. 

Test je volgende hoofdtelefoon bij HiFi Klubben

Draadloos geluid is heel handig, maar het moet natuurlijk wel goed klinken. En dus is het belangrijk om de verschillende modellen eerst eens te proberen, voordat je overgaat tot de aanschaf van een nieuwe, draadloze hoofdtelefoon.

De pasvorm is ook een belangrijke factor – zeker als je hem urenlang op hebt. Als je voor een in-ear model kiest, dan moet het wel goed aansluiten op je oren. Zeker bij gebruik tijdens het sporten – want je wilt natuurlijk niet dat hij eruit valt tijdens een halve marathon of als je met je mountainbike een steile helling op fietst.

HiFi Klubben heeft een uitgebreid assortiment draadloze hoofdtelefoons in elke prijsklasse – je kunt dus altijd even langskomen om ze met eigen ogen en oren te ervaren! Dat vinden we eigenlijk heel gewoon, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je er nog jaren plezier van hebt.

Draadloze headset
€ 379,00 / stuk(s)
Draadloze in-ear hoofdtelefoon
€ 149,00 / stuk(s)