HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Zo kies je de perfecte hoofdtelefoon

Allround of gespecialiseerd – welk type past bij jou?

Met een goede hoofdtelefoon zit je nooit zonder muziek. Wij helpen je alle mogelijkheden op een rijtje te zetten, zodat jij de perfecte hoofdtelefoon kunt kiezen

Vroeger kon je alleen kiezen tussen over-ear of in-ear hoofdtelefoons die je met een kabel op je mobiele telefoon of installatie aan moest sluiten. Alle modellen waren ongeveer hetzelfde, en dus werd je keuze vooral bepaald door het ontwerp en het merk.

Maar tegenwoordig is de keuze echt enorm! Zo heeft de iPhone 7 van Apple geen mini-jack-uitgang meer, waardoor de verkoop van draadloze Bluetooth-hoofdtelefoons explosief is gestegen.

Je kunt je smartphone bedienen met voice-control via een hoofdtelefoon en Bluetooth is inmiddels uitgegroeid tot een serieus alternatief voor zowel thuis als onderweg, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de geluidskwaliteit.

En dat geldt ook voor oordopjes (in-ear). Die klinken tegenwoordig zo goed dat ze zelfs bij de meest kritische hifi-fanaten een glimlach op hun gezicht toveren. En ook draadloze in-ear modellen worden steeds populairder, waardoor je binnenkort nóg meer keuze hebt.

Het maakt alles al een stuk eenvoudiger als je weet welk type hoofdtelefoon en welke functies je precies nodig hebt. En natuurlijk spelen het ontwerp en de prijs ook een rol.

 

Allround – een hoofdtelefoon die alles kan

Eerst moet je bepalen of je een hoofdtelefoon wil die zoveel mogelijk kan, of dat je voor ‘all-in’ gaat en kiest voor een model dat specifiek bedoeld is voor een bepaald gebruik, zoals sport, gaming, high-end, DJ enz.

Als je een allround-oplossing wilt, kun je kiezen uit:

  • fullsize (over-/on-ear) of oordopjes (in-ear)
  • draadloos of kabel

Waarschijnlijk weet je al of je een fullsize hoofdtelefoon wilt of toch liever oordopjes hebt. Dus daar besteden we niet te veel aandacht aan. Maar bij de keuze tussen draadloos en bekabeld moet je wel aan een paar dingen denken.

 

Zonder of met kabel – de grote vraag

Draadloze hoofdtelefoons geven je maximale bewegingsvrijheid en kunnen echt heel goed klinken. Daar staat tegenover dat ze wel stroom verbruiken – van zichzelf én van je telefoon, omdat de Bluetooth-zender geactiveerd moet zijn. Je moet er dus rekening mee houden dat je de hoofdtelefoon bijna even vaak moet opladen als je telefoon, om te voorkomen dat je ineens geen muziek meer hebt. Gelukkig hebben veel draadloze hoofdtelefoons ook een aansluiting voor kabel, dus je hebt altijd een back-up.

Met een bekabelde hoofdtelefoon heb je hier natuurlijk geen last van en de accu van je telefoon gaat ook veel langer mee. Als je geen probleem hebt met kabels is dit eigenlijk een veel eenvoudigere oplossing, en omdat je geen speciale elektronica nodig hebt, zijn bekabelde hoofdtelefoons ook nog eens goedkoper.

Er zijn ook draadloze hoofdtelefoons die geen Bluetooth gebruiken en die speciaal ontworpen zijn voor thuisgebruik – op de installatie of de TV. Je sluit dan een aparte zender aan en vervolgens heb je overal in huis ontvangst. Dit betekent niet alleen dat je geen last meer hebt van vervelende kabels, maar het bereik en de geluidskwaliteit zijn ook nog eens veel beter dan met Bluetooth.

 

Actieve noise-cancellation – eindelijk rust voor je oren

Actieve noise-cancellation (ANC) is een geniale technologie die steeds populairder wordt, met name bij draadloze hoofdtelefoons. ANC registreert het geluid van de omgeving via een microfoon en dempt het door een ‘tegengeluid’ te produceren. En het werkt echt, zeker bij het geluid van voorbijkomende treinen of vliegtuigen of in andere situaties waarin je last hebt van motorgeluiden en krijsende kinderen.

Bij sommige modellen is ANC zelf uitgebreid met andere functies, zoals ‘talk-through’ – zodat je op een knop kunt drukken om te horen wat de stewardess, je vrouw of kinderen tegen je proberen te zeggen.

ANC heeft bijna geen bijwerkingen, het gebruikt alleen wat meer stroom, en is dus een heel slimme oplossing om nog meer van je muziek te kunnen genieten. Bedenk wel dat sommige draadloze hoofdtelefoons minder goed klinken – of helemaal niet werken – als de geïntegreerde accu leeg is. Daar moet je dus rekening mee houden als je ze een langere tijd wilt gebruiken.

 

Android of Apple iOS?

Je bent nu al een eind op weg. Maar voordat we je zoektocht naar de perfecte allround-hoofdtelefoon afronden, moeten we nog even naar de details kijken. Zoals Apple of Android.

Bekabelde hoofdtelefoons hebben vaak een kabel met afstandsbediening, waarmee je het volume kunt regelen, nummers kunt overslaan en telefonische oproepen kunt beantwoorden. Als je controller speciaal voor Apple is gemaakt, hoef je nergens meer over na te denken. Maar Android-telefoons zijn zo verschillend dat sommige functies – meestal de volumeregeling – misschien niet werken. De beste manier om hier achter te komen, is door het te testen in een van onze winkels. Een draadloze controller via Bluetooth werkt eigenlijk altijd.

Zoals we hierboven al hebben gezegd, heeft de iPhone 7 geen mini-jack-aansluiting meer. Nu we van de eerste schrik zijn bekomen, zijn er enkele oplossingen op de markt gekomen voor mensen die hun iPhone toch met een kabel willen gebruiken. De iPhone 7 wordt natuurlijk geleverd met een lightning-naar-mini-jack-adapter, maar die klinkt niet echt goed. Je muziek verdient gewoon beter!

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hoofdtelefoon met lightning-stekker. Die zijn al op de markt, en hun aantal groeit zienderogen. Op die manier kun je muziek via een kabel blijven luisteren, precies zoals je gewend bent.

Of je koopt een supercompacte, mobiele hoofdtelefoonversterker, die niet veel groter is dan een USB-stick. De ene kant kun je aansluiten op de lightning-poort, en aan de andere kant kun je de mini-jack-stekker van je hoofdtelefoon kwijt. Je zult merken dat je smartphone (of PC) ineens veel beter klinkt!

 

Accu en speelduur – draadloos geluid duurt niet eeuwig

Alle draadloze hoofdtelefoons hebben één ding met elkaar gemeen – ze gebruiken stroom. Deze stroom komt uit een geïntegreerde accu die regelmatig opgeladen moet worden. De accuduur van een draadloos in-ear model is vaak maar drie uur, terwijl een fullsize-model wel 30 uur mee kan gaan.

Dit heeft dus nogal wat gevolgen voor de manier waarop jij je hoofdtelefoon kunt gebruiken. Denk er dus goed over na voordat je een draadloze hoofdtelefoon koopt. Maar gelukkig staat de technologie niet stil! Accu’s worden alsmaar beter en gaan dus ook steeds langer mee.

 

Kom langs en luister – dan hoor je het verschil

Bij HiFi Klubben vinden we hoofdtelefoons net zo belangrijk als een nieuwe installatie of luidsprekers. Daarom ben je van harte welkom in een van onze winkels om de verschillende modellen en mogelijkheden zelf te beluisteren.

Als je een hoofdtelefoon op je oren zet en goed luistert, weet je meestal direct of hij wel of niet bij je past. Het is eigenlijk hetzelfde als nieuwe schoenen – je moet het gewoon proberen.

En van een goede hoofdtelefoon heb je jarenlang plezier. Kom maar eens langs, we helpen je graag!

 

Gespecialiseerde hoofdtelefoons – voor specifiek gebruik

Soms heb je niet genoeg aan een Zwitsers zakmes of een ‘one size fits all’. Voor sommige dingen heb je een specialist nodig, een expert op een bepaald vakgebied. En dat geldt ook voor hoofdtelefoons. Sommige modellen zijn namelijk ontwikkeld met een heel specifiek doel voor ogen – met alle voor- en nadelen van dien.