Skip to content

Lyngdorf TDAI-1120

Een compact
geluidswonder

Het woord ‘wonder’ gebruiken we bij HiFi Klubben niet vaak – en zeker niet als het om audioproducten gaat. Maar als je een unieke geluidskwaliteit combineert met ruimtecorrectie en een compact, gebruiksvriendelijk ontwerp, streamingfuncties enz... dan IS dat een wonder!

Even een waarschuwing vooraf: dit artikel is hier en daar wat technisch. Maar we zijn zo onder de indruk van deze compacte versterker dat we hem uitgebreid willen behandelen.

RoomPerfect – bevrijd je luidsprekers van de beperkingen van de kamer waarin ze staan

Vrij uniek in deze prijsklasse is RoomPerfect – Lyngdorf’s unieke en wereldberoemde state-of-the-art systeem voor actieve, digitale ruimtecorrectie. Met RoomPerfect haal je de maximale geluidskwaliteit uit je luidsprekers – inclusief één of twee actieve subwoofers – zonder dat de luisterkamer hoeft te worden omgebouwd tot geluidsstudio. RoomPerfect is eenvoudig te gebruiken en laat je installatie veel beter klinken – helemaal zonder computer!

Lyngdorf
TDAI-1120 

Echt Lyngdorf-geluid, RoomPerfect-ruimtecorrectie, een compact en exclusief ontwerp met streaming. Veel beter wordt het gewoon niet!
Koop hier

Goed, en nu dan de techniek... De meeste merken hebben tegenwoordig wel hun eigen variant op ruimtecorrectie, maar vaak zijn dat eenvoudige EQ-systemen die bijvoorbeeld de basfrequenties aanpassen als die te hard staan. Maar RoomPerfect houdt rekening met de akoestiek van de hele kamer.

Met behulp van de bijgeleverde meetmicrofoon en een aantal metingen analyseert het systeem je luisterkamer en voert een digitale correctie uit die resonanties of andere kleuring van het geluid tegengaat. Het geluid dat uit je luidsprekers komt is dus exact hetzelfde als het geluid dat is opgenomen – volkomen zonder kleuring of vervorming vanwege de kamer waarin ze staan. Maar daar hoef jij je niet druk om te maken; jij hoeft alleen maar te genieten van het geluid.

Een complete installatie – ook voor de TV

De TDAI-1120 is een state-of-the-art digitale stereoversterker die speciaal is ontworpen om zelfs de meest kritische muziekliefhebber het ultieme geluid te geven. Ook al heeft hij op papier slechts 2 x 60 watt bij 8 ohm, vergis je niet! De TDAI-1120 is een compact monster. De 2 x 60 watt verdubbelt tot 2 x 120 watt (bij 4 ohm) zodra dat nodig is! Met deze ongekende stroomcapaciteit kan de TDAI-1120 zelfs de meest veeleisende hifi-luidsprekers aansturen.

Highlights

  • Compact en exclusief ontwerp van metaal en glas
  • RoomPerfectruimtecorrectie voor perfect geluid in iedere kamer
  • Een prijs die gewone stervelingen ook kunnen betalen
  • Dynamisch geluid met optimale resolutie
  • Met Bluetooth en Wi-Fi-streaming, Spotify Connect, Chromecast built-in, AirPlay 2, Roon Ready (MQA) en internetradio
  • Het volume wordt geregeld via de afstandsbediening van de TV, incl. automatisch aan-/uitzetten

De TDAI-1120 is ook nog eens heel flexibel, met aansluitingen voor digitale en analoge geluidsbronnen, zoals een draaitafel. Via HDMI-CEC kun je de TV aansluiten met maximale digitale kwaliteit en heel eenvoudig het volume regelen met de afstandsbediening van de TV. De TDAI-1120 schakelt zichzelf tegelijkertijd met de TV in en uit; heel handig en gebruiksvriendelijk! Vergeet je installatie en geniet van het geluid!

Als je wilt, kun je ook muziek afspelen in andere kamers. Je zet dan gewoon een paar extra Chromecast-luidsprekers neer en stuurt alles samen met de TDAI-1120 aan via je smartphone. Dit heeft weliswaar niet dezelfde mogelijkheden als een echt multiroomsysteem, maar je kunt wel lekker draadloos van je muziek genieten en combineren met draadloze luidsprekers van verschillende fabrikanten. En als je liever Apple gebruikt, heb je een vergelijkbare functie via AirPlay 2.

Verder heb je de keuze uit tienduizenden internetradiozenders van over de hele wereld, en als je echt voor topkwaliteit gaat: via de streamingservice Roon kun je ook hogeresolutie-MQA-bestanden afspelen. Dan krijg je namelijk een 24-bit geluidskwaliteit die nog beter is dan een CD. Heb je muziek opgeslagen op een computer, netwerkschijf of USB-medium, dan kun je die ook gewoon afspelen met de Lyngdorf-app.

De Lyngdorf TDAI-1120 is verkrijgbaar met een finish van zwart glas/aluminium. Traditionele IR-afstandsbediening apart verkrijgbaar.

Nerd alert: ideaal voor geavanceerde gebruikers

De TDAI-1120 is ideaal voor geavanceerde gebruikers. Hij heeft namelijk enorm veel mogelijkheden om de installatie en het geluid aan te passen.

  • Je kunt hem gebruiken als geavanceerde voorversterker in combinatie met een krachtige eindversterker,
  • Of combineren met een surround-home-cinema om het schitterende geluid naar je voorluidsprekers te sturen.
  • En via RoomPerfect kun je de allerbeste geluidskwaliteit halen uit vloerluidsprekers of compacte sat/sub-systemen – bijvoorbeeld van Lyngdorf zelf.
  • Je kunt alle in- en uitgangen een naam geven en aanpassen, bijvoorbeeld het volume en EQ-instellingen. En dat geldt ook voor je internetradiozenders, zodat je geen klank- en volumeverschillen krijgt als je van de ene muziekbron omschakelt naar een andere.

Kortom, de TDAI-1120 heeft alle geavanceerde functies die je normaal gesproken alleen ziet bij dure fullsize producten.
Voor alle geavanceerde gebruikers willen we ook nog even vermelden dat RoomPerfect het geluid optimaliseert in de ‘sweet spot’, maar ook op andere luisterposities. Verder kan het systeem ook een globale instelling opslaan die het geluid overal in de kamer enorm verbetert. Zet je luidsprekers maar eens dicht tegen de muur en laat RoomPerfect de rest doen. De plaatsing tegen de muur is zelfs optimaal, omdat deze de effectiviteit verhoogt en de verspreiding (smearing) van impulsen tegengaat. En dit kan alleen met RoomPerfect!

De TDAI-1120 heeft ook een geïntegreerde voicing-functie, wat betekent dat je via een browser-interface tot wel 32 individuele instellingen kunt definiëren, die je kunt gebruiken voor verschillende muziekstijlen, audio-ingangen enz. En als alles klaar is, kun je alle instellingen en filters – inclusief RoomPerfect-kalibratie – opslaan op een gewone USB-stick. Zo weet je zeker dat je favoriete instellingen nooit verloren gaan.

Dit is vooral een multiveelzijdige versterker die daadwerkelijk aansluit bij wat veel mensen nu eens echt nodig hebben in hun thuissituatie. Wat kan een mens nog meer wensen?
hifi.nl

I.C.C. – goed geluid uit slechte opnames

Lyngdorf loopt al jaren voorop in de strijd tegen het overgecomprimeerde geluid dat het onmogelijk maakt om van goed geluid te genieten over een goede installatie. Dit is vooral een bekend fenomeen bij pop- en rockmuziek en is uitsluitend bedoeld om de opname ‘harder te laten schreeuwen’ dan de andere nummers op de radio. Overcompressie verpest de dynamiek, detaillering en muzikale beleving op een onvoorstelbare manier. Zelfs de allergrootste namen uit de muziekindustrie ontkomen er niet aan dat hun kostbare producties kapot worden gecomprimeerd. 

Maar tot het moment dat de muziekindustrie eindelijk weer bij zinnen komt, kunnen we rekenen op het geraffineerde I.C.C.-systeem (Intersample Clipping Correction) van Lyngdorf. Kort gezegd herkent I.C.C. de overgecomprimeerde signalen en herstelt (interpoleert) het vervolgens de oorspronkelijke golfvorm in de luidsprekers. En hoewel het natuurlijk het allerbeste zou zijn als er van het begin af aan met respect werd omgegaan met de muziek, kan I.C.C. het geluid van veel overgecomprimeerde opnames behoorlijk verbeteren.

Lyngdorf
TDAI-1120 

Echt Lyngdorf-geluid, RoomPerfect-ruimtecorrectie, een compact en exclusief ontwerp met streaming. Veel beter wordt het gewoon niet!
Koop hier