Skip to content

Echte hifi
kun je zien

Je moet geluid niet alleen horen, het moet er ook mooi uitzien; dat zegt de man achter de hifi-meubels van clic en unnu, Mike Fabricius. Dan heb je namelijk ruimte voor meer elektronica – en dus beter geluid.

Hear beauty. See beauty. Forget everything else. Dat is de visie van meubelmaker clic – een bedrijf dat werd opgericht door de audiofanaat Mike Fabricius.

‘Ik ben zelf echt gek op goed geluid. Ik heb een serieus groot hifi-systeem en ongeveer 3500 vinylplaten. Maar zo’n hobby is niet altijd vanzelfsprekend, ook niet in de beste huwelijken. En dat was de reden dat ik in 1996 het idee kreeg voor clic,’ vertelt Mike Fabricius.

Als designer en hifi-liefhebber zag hij dat er vraag was naar een hoogwaardig meubel dat bepaalde elementen kon verbergen en andere weer kon laten zien, afhankelijk van wat de klant precies wilde. Dat klinkt misschien wat cryptisch, maar Mike legt het uit:

‘Ik wilde dat mijn klanten hun meubels zelf konden samenstellen. En mijn meubels hebben een discreet ontwerp, zodat ze niet de aandacht opeisen als een klant een mooie draaitafel heeft, of een blauwe fiets aan de muur hangt,’ vertelt Mike.

Slim ontwerp voor hifi-liefhebbers

Vanaf het allereerste begin wilde Mike de mooiste en beste hifi-meubels maken die hij maar kon bedenken. Het resultaat is de clic-serie, die gemaakt is van 22 mm dikke MDF-platen. Het unieke ontwerp heeft afgeschuinde voorkanten die het meubel meer diepte geven en tegelijkertijd fungeren als een soort lijst, als klanten kiezen voor een meubel zonder deurtjes. Het lukte Mike om een constructie te maken met een verwijderbare achterwand, die normaal gesproken zorgt voor de stabiliteit.

‘Je kunt de achterwand er via de voorkant uithalen en dus alle kabels achterin het meubel leggen, zonder dat het daardoor instabiel wordt. Dat had nog niemand gedaan,’ legt hij uit.

Tegenwoordig is clic verkrijgbaar in vier kleuren, twee soorten houtfineer, verschillende formaten en dieptes, en met en zonder verschillende deurtjes. Zo kun je het systeem precies zo samenstellen als je wilt.

Clic 231 Meubels
Clic 231
Meubels
€ 1.890,00 / stuk(s)

Mooie meubels voor beter geluid

In 2010 begon hij met unnu. Volgens Mike gebeurde dat omdat clic gekopieerd werd. Hij bekeek de mogelijkheden en koos ervoor om zichzelf te kopiëren met de unnu-serie; die lijkt op clic en heeft dezelfde functies, maar is goedkoper en minder flexibel. Beide merken worden ontworpen en geproduceerd in Denemarken.

Met clic en unnu krijgen mensen een mooi en stijlvol meubel waarmee ze zo veel of zo weinig elektronica kunnen verbergen als ze zelf willen. De mogelijkheden zijn legio en je kunt de meubels ook gewoon kopen als deel van je interieur, bijvoorbeeld om boeken of iets anders in te zetten. Dat kun je zelf kiezen.

‘We hebben echt heel leuke dingen gedaan die niets met geluid te maken hebben,’ zegt Mike en hij noemt als voorbeeld dat je een clic-meubel ook onder een bio-ethanolhaard kunt hangen of kunt gebruiken voor je projector.

‘Dan hoef je alleen maar je scherm te laten zakken en dan heb je een echte bioscoop in je woonkamer. Tenminste, als je ook goed geluid hebt,’ lacht hij.