Skip to content

Vergeet de marketingmachine – Wij geven eerlijk advies

Zo vind je de weg in de
TV-jungle

Word jij ook zo moe van al die specificaties? Of helemaal daas van opdringerige verkopers en schreeuwerige advertenties? Krijg je hoofdpijn van het beeld van je TV? Dan kun je rekenen op HiFi Klubben!

Moderne flatscreens zijn groter, mooier, beter en goedkoper dan ooit. De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat zelfs specialisten het amper bij kunnen houden. Dit artikel helpt je om het kaf van het koren te scheiden, en we prikken allerlei fabeltjes door die de keuze van een nieuwe TV onnodig moeilijk maken.

Onthoud wat belangrijk is, vergeet de rest

Als je nog lang en gelukkig met je TV wilt leven, hoef je maar op vier dingen te letten:

  • goed beeld
  • goed geluid
  • de benodigde features en aansluitingen
  • welke TV-zenders je wilt hebben 

Helaas is dit te kort door de bocht voor TV-fabrikanten die je hun allernieuwste producten willen verkopen. En daarom bedenken ze allerlei opgeblazen gegevens en zelfgefabriceerde kwaliteitscriteria die vaak weinig met de werkelijkheid te maken hebben en waar je eigenlijk helemaal niets aan hebt. Op papier zien ze er misschien geweldig uit, maar in feite is het niets meer dan gebakken lucht. Onthoud wat belangrijk is, dan kom je al een heel eind!

Grootte is wel belangrijk

Met de uitstekende digitale beeldkwaliteit van tegenwoordig hoef je niet meer vlak voor je TV te zitten. De belangrijkste regel is: hoe groter, hoe beter! De techniek kan het makkelijk aan en een grote TV geeft nu eenmaal een veel intensere beeldbeleving dan een kleine. 55 inch is tegenwoordig heel normaal, en steeds meer mensen kiezen zelfs voor een TV van 65 inch of groter.

Laat je niet gek maken door de specificaties, maar gebruik je ogen en gezond verstand als je een TV kiest. Dan zit je altijd goed.

LED – plat ontwerp en laag energieverbruik

Veruit de meeste moderne flatscreens maken gebruik van zogenoemde LED-technologie. LED-schermen werken met zogeheten vloeibare kristallen die licht doorlaten dan wel tegenhouden, in combinatie met een inventief systeem van microscopische kleurfilters. Het licht zelf komt uit lichtdiodes (LED). Hierdoor zijn LED-TV’s vaak veel platter en hebben ze een lager energieverbruik dan LCD- en plasmaschermen.

Een LED-TV is een eenvoudige oplossing met een uitstekende beeldkwaliteit waar je onder alle lichtomstandigheden en met alle beeldbronnen van kunt genieten. Het nadeel is dat deze toestellen geen echt zwart kunnen weergeven. Ook zul je merken dat de achtergrondverlichting doorschijnt in de donkere delen van het beeld, met name langs de rand van het beeldscherm (bleeding).

Ultra HD – kijken met ultrahoge resolutie

UltraHD, ook wel UHD of 4K genoemd, is momenteel het neusje van de zalm op het gebied van HD. De resolutie van UHD is wel vier keer zo goed als die van Full HD-schermen. Als je het vergelijkt met de megapixels van je fotocamera, staat Full HD gelijk aan 2 megapixels, terwijl UHD 8 megapixels is. En voor de volledigheid: HDTV-kanalen hebben een resolutie van slechts één megapixel. Met andere woorden, UHD is een enorme vooruitgang.

Na een beetje trage start begint echt UHD-materiaal nu echt op gang te komen. Films en spelers voor UHD blu-raymateriaal bestaan natuurlijk al een tijdje en op Netflix kun je al heel veel echte 4K-titels met schitterende beeldkwaliteit vinden (als je een goede breedbandverbinding hebt). En binnenkort komen er ook 4K-spelcomputers en 4K-uitzendingen via kabel-tv en het glasvezelnet. Nu kun je dus eindelijk zelf ervaren hoe mooi echte UHD-TV kan zijn.

Nog een voordeel van UHD zijn de ultrahoge pixeldichtheid en de uitstekende upscaling-mogelijkheden van dit soort TV’s. Je hoeft dus nooit meer te dicht op je TV te zitten, en hebt nooit meer last van ‘vierkante ogen’. Met UHD kun je zonder probleem de grootste TV kopen die je kunt betalen, en waar je plaats voor hebt!

Maar UHD/4K betekent natuurlijk niet het einde van de strijd om de pixels. Op dit moment zijn TV-fabrikanten druk bezig om nóg betere televisies te ontwikkelen en lanceert bijvoorbeeld Samsung modellen met QLED-technologie, een directe concurrent van OLED.

OLED – de TV van de toekomst?

Na jarenlang wachten zijn de eerste OLED-TV’s nu verkrijgbaar. Bij een OLED-scherm geven de individuele pixels zelf licht, net als bij de inmiddels verouderde plasmaschermen. Dit geeft je de voordelen van zowel LED als (weet je nog?) plasma bij elkaar: een superplat ontwerp, laag energieverbruik, perfecte zwartweergave en een supersnelle responstijd.

OLED zou wel eens de TV van de toekomst kunnen worden. De prijzen zijn inmiddels langzaam aan het dalen, zodat deze technologie ook betaalbaar wordt voor gewone mensen. Toch is het aanbod nog redelijk beperkt en zijn er een aantal onzekerheden, bijvoorbeeld over de levensduur van het OLED-paneel en het risico op inbranding. Met andere woorden, OLED is een veelbelovende technologie, maar het duurt nog wel even voordat iedereen ermee wegloopt – als het ooit zover komt.

Antenne, kabel, satelliet of breedband?

Het beeld op de TV moet natuurlijk ergens vandaan komen. In dit digitale tijdperk heb je keuze uit vier mogelijkheden:

  • antenne (DVB-T)
  • kabel-TV (DVB-C)
  • satelliet/parabool (DVB-S)
  • breedband/glasvezelnet 

Met antenne- en kabel-TV – en soms zelfs bij satelliet/parabool – kun je de TV-tuner en bijpassende kaartlezer in je TV laten monteren, zodat je geen aparte tuner en afstandsbediening meer nodig hebt. Voor dagelijks gebruik is dit erg handig. Voor breedband/glasvezelnet heb je altijd een aparte ontvanger nodig.

Kom maar langs bij HiFi Klubben als je vragen hebt of specifieke accessoires voor je TV zoekt. Wij hebben voor elke wens een oplossing.

Extra TV kan duur zijn

Als je meer dan één TV in huis hebt, moet je goed nadenken welke TV-provider je kiest. Met DVB-T en DVB-C kun je zonder probleem het signaal over meerdere TV’s verdelen, maar bij sommige providers en pakketten zijn hier extra kosten aan verbonden. Je kunt bijvoorbeeld een extra decoderkaart en decoder nodig hebben.

Voor satelliet- en breedband-TV heb je meestal voor iedere TV een aparte ontvanger nodig. Sommige providers geven een aantal extra decoderkaarten bij hun abonnement, terwijl je deze bij andere providers moet kopen. Als je thuis drie of vier TV’s hebt staan – wat steeds normaler wordt – kan dat behoorlijk in de papieren lopen. Vraag daarom ALTIJD om advies!

Nee, wij kunnen de toekomst ook niet voorspellen

We zeggen het nog maar eens: niemand kan de toekomst voorspellen! De moderne ontwikkelingen gaan zo snel dat er altijd een nieuwe, veelbelovende TV-technologie of signaalstandaard op de loer ligt. De ontwikkelingen staan niet stil en zullen zelfs de meest futuristische TV inhalen.

Maar dit wil gelukkig niet zeggen dat je TV over een half jaar al verouderd is. Houd er in elk geval rekening mee dat je over een tijd waarschijnlijk een aparte ontvanger of iets dergelijks nodig hebt, zeker als je steeds van de allernieuwste techniek wilt genieten. Zo is het nu eenmaal, en daar kunnen we maar beter aan wennen. 

Niemand kan de toekomst voorspellen! Welke TV je ook kiest, vroeg of laat heb je waarschijnlijk een extra ontvanger of iets dergelijks nodig.

Theoretische specificaties en gebakken lucht

De gemiddelde consument laat zich gemakkelijk overdonderen door TV-fabrikanten en hun praatjes over responstijd, contrast, 100/200/600/800 Hz, of wat ze nu weer hebben bedacht. Maar eigenlijk zegt dit helemaal niets. Zelfs op de goedkoopste en slechtste flatscreen staan de beste theoretische specificaties, en fabrikanten meten alles op hun eigen manier, zodat je de gegevens niet met elkaar kunt vergelijken.

Een absurd voorbeeld hiervan is het zogenoemde PQI. Om dit te bepalen kijkt een fabrikant naar zijn TV en geeft hem punten op basis van een beoordelingsschaal die hij zelf heeft bedacht. Het is een beetje als een Formule 1-wagen testen en alle punten voor de topsnelheid en versnelling in dezelfde hoed gooien als de offroad-eigenschappen en/of de aanwezigheid van een trekhaak. En dan wordt deze toch al twijfelachtige ‘meting’ aangevuld met een nog twijfelachtiger oordeel over de ‘totaalkwaliteit’. Totaal zinloos dus. Bij HiFi Klubben laten we ons niet gek maken door deze cijfers, en we raden jou aan om dat ook niet te laten doen.

Gebruik je ogen en gezond verstand

Laat je niet gek maken door de specificaties, maar gebruik je ogen als je een TV kiest. Bekijk dezelfde film of dezelfde uitzending op verschillende modellen en vergelijk de bewegingen, de lichte en donkere kleuren op het scherm, de kleurintensiteit enzovoort. Dit zegt veel meer over de kwaliteit dan de technische gegevens, zeker als je er ook gewoon TV mee wilt kijken.

De hoge-resolutiedemo of animatiefilm die vaak opzichtig in de winkel wordt vertoond, ziet er altijd goed uit – zelfs op de slechtste TV – en is daarom een populaire verkooptruc.

Als je een TV hebt gevonden met goed beeld, moet je kijken of hij de juiste aansluitingen heeft en of hij geschikt is voor het TV-signaal bij jou thuis. Let ook op de ingebouwde digitale tuner (zie hierboven); je moet er namelijk ook je huidige en toekomstige beeldapparatuur (blu-ray/spelconsole enz.) op aan kunnen sluiten. En kijk ook of de TV alle Smart-functies heeft die je nodig hebt.

Als je een kwaliteits-TV met goed beeld en de juiste aansluitingen hebt gevonden, zit je eigenlijk altijd goed. Dan heb je alles wat je nodig hebt en kun je nog jarenlang van je aanschaf genieten – ook al heb je in de toekomst misschien een externe box of zo nodig.

Kalibratie – een goedkope oplossing voor perfect beeld

De fabrieksinstellingen van vrijwel alle flatscreens zijn bedoeld om indruk te maken in de winkel, en niet voor een correcte en prettige beeldweergave thuis. Neem daarom de tijd om je TV goed af te stellen.

Een 100% correcte kalibratie moet je aan de experts overlaten, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf kunt instellen, gewoon via het menu van je nieuwe TV. Je kunt de TV bijvoorbeeld in een handomdraai heel goed instellen door in het beeldmenu te kiezen voor ‘Film’ in plaats van de standaardinstelling, die vaak ‘Dynamic’ wordt genoemd.

En er zijn uiteraard nog veel meer andere basisinstellingen die je zelf makkelijk kunt doen, maar daar gaan we hier niet verder op in. Vraag ernaar bij HiFi Klubben – bij ons krijg je de juiste tips om het maximale uit je TV te halen.

Smart TV en streaming – grenzeloos entertainment voor het hele gezin

Smart TV is de verzamelnaam voor alle functies van je TV die gebruikmaken van internet, Wi-Fi of USB. Je kunt bijvoorbeeld de foto’s en video’s op je computer streamen, of gebruikmaken van de geïntegreerde apps (bijvoorbeeld YouTube). Veel TV’s kunnen direct communiceren met je smartphone of tablet, waardoor je kunt kiezen uit nog meer functies.

De belangrijkste ontwikkeling na Smart TV zijn ongetwijfeld Netflix en alle andere videostreaming-services zoals HBO, Amazon, enzovoort. Als je een abonnement neemt op een van deze services krijg je iedere maand toegang tot een eindeloze hoeveelheid films en series met uitstekende beeldkwaliteit. In principe hoef je dus nooit meer een DVD of blu-ray te kopen – je streamt gewoon alles van internet. Een nieuwe TV-ervaring voor het hele gezin!

De meeste Smart TV’s zijn tegenwoordig voorzien van Netflix, maar de gebruikersinterfaces, apps en functies van de verschillende fabrikanten kunnen behoorlijk uiteenlopen. Als je een bepaalde Smart-functie absoluut wilt hebben, moet je je dus goed laten informeren voordat je iets koopt. Of vraag HiFi Klubben om hulp – we helpen je graag.

USB-opnames en timeshift – TV kijken wanneer het jou uitkomt

De meeste flatscreens hebben een heel handige functie die helaas vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk de timeshift- en opnamefunctie. Met een eenvoudige harde schijf met USB kun je je favoriete programma’s opnemen, maar ook de TV pauzeren en vooruit- en terugspoelen. Op deze manier kun je in alle vrijheid van je TV genieten.

Je hoeft bijvoorbeeld nooit meer een doelpunt in een voetbalwedstrijd te missen, of je kinderen snel in bed te stoppen omdat de avondfilm zo begint. Sommige modellen zijn ook uitgerust met twee TV-tuners, zodat je één programma kunt opnemen terwijl je naar een ander programma kijkt. Dat is heel handig, bijvoorbeeld als een belangrijke wedstrijd van jouw club en je favoriete film tegelijkertijd worden uitgezonden.

Vergeet het geluid niet!

Moderne, superdunne flatscreens hebben geen ruimte voor goede luidsprekers en geven daarom vaak een dun, blikkerig geluid, ondanks de veelbelovende stickers met ‘Super Surround’ of ‘Mega Bass’. Als je alleen de ingebouwde luidsprekers van je TV gebruikt, mis je de helft van de belevenis. 

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het geluid van je TV net zo mooi te krijgen als het beeld. Lees meer hierover of kom langs bij HiFi Klubben en ervaar het verschil. We vinden altijd een oplossing die bij je past!