Skip to content

Zo kies je de
juiste TV

Laat je niet misleiden door onbelangrijke specificaties en hippe verkopers. HiFi Klubben helpt je de juiste TV te kiezen.

Onthoud wat belangrijk is, vergeet de rest

Als je een nieuwe TV zoekt, zijn er eigenlijk maar een paar dingen waar je op moet letten:

  • het formaat en ontwerp
  • goed beeld
  • goed geluid
  • de benodigde features en aansluitingen
  • welke TV-zenders je wilt hebben

Als je hier rekening mee houdt, zit je eigenlijk altijd goed. En daarna kun je je gaan verdiepen in de details, zo je dat wilt. Wij staan altijd voor je klaar, bijvoorbeeld als je eerlijk en vakkundig advies nodig hebt, of uitleg over alle technische termen en afkortingen. Sommige hiervan zijn belangrijk, maar anderen zijn niet veel meer dan gebakken marketinglucht.

Formaat en vorm – wat wil je en waar heb je ruimte voor?

Een grote TV geeft altijd een betere kijkervaring dan een kleine, en met de hoge resoluties van tegenwoordig (8K/4K/UHD) hoef je niet meer bovenop je TV te zitten. Kies dus gewoon de grootste TV die je kunt betalen en waar je ruimte voor hebt. Maar ook het design is belangrijk – je TV moet er natuurlijk ook mooi uitzien als hij uitstaat. Dit is een kwestie van smaak (en natuurlijk budget).

UHD, LED, QLED en OLED – wat is dat nou precies?

UltraHD, ook wel UHD of 4K genoemd, is op dit moment de standaard resolutie van een goede TV. De resolutie is vier keer hoger dan bij Full HD, wat resulteert in een ongekende scherpte en detaillering van 4K-beeldmateriaal – bijvoorbeeld van 4K-streamingservices (Netflix enz.) en UHD-blu-ray.

Het nieuwere 8K is een verviervoudiging ten opzichte van 4K, maar hierbij moet je nog even wachten tot 8K-materiaal algemeen toegankelijk is. De kwaliteit is natuurlijk wel top, dankzij de exclusieve 8K-beeldpanelen.

LED-schermen werken met een soort vloeibare kristallen die vanaf de achterkant verlicht worden door lichtdiodes (LED’s). Hierdoor zijn LED-TV’s vaak veel platter en hebben ze een erg laag energieverbruik. QLED is een geavanceerdere variant van LED, een technologie die ontwikkeld is voor de exclusiefste TV’s van Samsung.

Bij een OLED-scherm geven de individuele pixels zelf licht, net als bij de plasma-TV’s van vroeger. Dit heeft een aantal voordelen – bijvoorbeeld een perfect zwartniveau – maar OLED werkt wel het beste in kamers die je echt donker kunt maken.

Meer informatie over LED, QLED en OLED vind je hier

Antenne, kabel, satelliet of breedband?

Het beeld op de TV moet natuurlijk ergens vandaan komen. In dit digitale tijdperk heb je de keuze uit vier mogelijkheden:

  • antenne (DVB-T2)
  • kabel-TV (DVB-C)
  • satelliet/parabool (DVB-S2)
  • breedband/glasvezelnet

Met antenne- en kabel-TV – en vaak zelfs bij satelliet/parabool – kun je de TV-tuner en bijpassende kaartlezer in je TV laten monteren, zodat je geen aparte tuner en afstandsbediening meer nodig hebt.

Gebruik je ogen en gezond verstand

Zelfs op de goedkoopste en slechtste flatscreen staan de beste theoretische specificaties, en fabrikanten meten alles op hun eigen manier, waardoor je de gegevens niet met elkaar kunt vergelijken.

Bekijk dezelfde film of dezelfde uitzending op verschillende modellen en vergelijk de bewegingen, de lichte en donkere kleuren op het scherm, de kleurintensiteit enzovoort. Dit zegt veel meer over de kwaliteit dan de technische gegevens.

Smart TV – grenzeloos entertainment voor het hele gezin

Smart TV is de verzamelnaam voor alle functies van de TV die gebruikmaken van internet, Wi-Fi of USB. Je kunt bijvoorbeeld de foto’s en video’s op je computer of telefoon streamen, of gebruikmaken van de geïntegreerde apps (YouTube enz.).

De meeste Smart TV’s zijn tegenwoordig voorzien van Netflix en andere populaire streamingservices, maar verder kunnen de Smart TV-features van de verschillende fabrikanten behoorlijk uiteenlopen. Vraag HiFi Klubben om hulp – we helpen je graag.

Lees ook: De beste films en series streamen naar de TV.

Vergeet het geluid niet!

Moderne, superdunne flatscreens hebben geen ruimte voor goede luidsprekers en geven daarom vaak een dun, blikkerig geluid. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het geluid van je TV net zo mooi te krijgen als het beeld. Lees er hier meer over of kom langs bij HiFi Klubben en ervaar het verschil.